10. helmikuuta 2012

Guinnessissä haudutettua kanaa


Guinnesissä pitkään haudutettua kanaa, italialaisella Pancettalla ja tummalla irlantilaisella Stoutilla maustettua kermassa haudutettua savoijinkaalia.

Tämä kana ruoka perustuu ruokaan jota valmistin viimeisen kerran papalle vielä hänen eläessään ja ruoka on reilun neljännesvuosisadan saatossa muuntunut monen monta kertaa mutta kaksi osaa on siinä aina pysynyt samana. Se on joka kerta sisältänyt kauniiksi ruskistettua kanaa ja kermaista kastiketta joka on maustettu jollain alkoholia sisältävällä juomalla ja tällä kertaa sekä kastike että sen lisuke on maustettu irlantilaisella Stoutilla, Guinnessillä. Juon olutta hyvin harvakseltaan, mutta aito Guinness kun sattuu paikalle kun olen sillä päällä menee hyvin mieluisasti alas. Viimeksi kun tilasin Guinnessiä baarissa, ei kyseisen baarin henkilökunta taitanut Guinnessin tarjoilua ja viidennen yli lasin äyräiden kuohuavan yrityksen jälkeen peruin tilaukseni ja vaihdoin sen suosiolla punaviinin, jonka henkilökunta osasi kaataa jo avatusta pullosta lasiin.

Kanan ruskistaminen, kaalin, pekonin ja sipulin pilkkominen ja niiden ruskistaminen on ruoan työläin vaihe, tämän jälkeen kumpaakin voi periaatteessa hauduttaa erikseen pitkään matalalla lämmöllä kannen alla, tai vaihtoehtoisesti valmistaa nopeammin tarkkaavaisen silmän valvonnassa. Tähän ruokaan sopii paremmin hapatettu kerma, kuten smetana tai Creme Fraiche kuin tavallinen kerma. Hapankerma tasapainottaa paremmin ruskistetun kaalin melko makeaa makua ja karpalo sopii myös sen lisäksi myös hyvin antaen annokselle kivaa kirpakkuutta. Smetanan voit itse valmistaa helposti, löydät ohjeen reseptistäni pihvi Stroganoff.

Laktoosittoman saat ruoasta kun vaihdat tavallisen kerman laktoosittomaan kermaan, jollet sitten voi syödä hapatettuja maitotuotteita. Gluteeniahan tämä ruoka taas sisältää oluen muodossa, ja se ei sovi keliaakikoille, asia joka minultakin jäi huomioimatta vaikka sen varsin hyvin tiedän. Näitä nopeita arkiruokia tarvitaan, ja peruna, pasta ja riisi käyvät joskus vähän yksitoikkoiseksi lisukkeena, joten tässä hyvä vaihtoehto niille joka sopii hyvin myös karppaajille, kermassa haudutettu stout oluella, Guinnesillä, maustettua savoijinkaalia Guinness kanan kera.

Voit halutessasi käyttää kokonaista kanaa joka kypsennetään padassa tai uunissa haudutettuna. Kokonainen kana kannatta kuitenkin paloitella mutta voit myös käyttää koipireisipaloja, kun taas kananrintafileistä valmistettuna ruoasta ei tule yhtä maukasta. Kokonaisen kanan paloittelun suhteen sinun kannatta lukea lisää reseptistäni Marengon kana mutta myös reseptissäni viinikukossa on olennaista tietoa kanasta. Savoijinkaalin puutteessa voit käyttää samalla tavalla tavallista valkokaalia tai brysselinkaalia, jotka halkaiset. Sekä savoijinkaalissa että ruusukalissa kuitenkin on hieman vahvempi maku ja Pancettan voit korvata hätätapauksessa kaupasta ostetulla tavallisella pekonilla jollet itse halua valmistaa omaan pekonia.

Guinness on ainoa josta ehdottomasti ei kannata luistaa, se antaa ruoalle omintakeisen aromaattisen maun ja makeuden, joten ruoan suolaisuus kannatta tarkistaa jotta se on mielestäsi paikallaan. Älä vain liioittele oluen käytössä ruoassa, koska se tässäkin tapauksessa keitetään kokoon. Kanalle se antaa makunsa kanan hautuessa, savoijinkaalin kanssa se taas kietoutuu yhteen. Kokonaisen haudutettu kana kypsyy noin puolitoista tunnin jälkeen keskilämmöllä, kun taas paloiteltu kana voi olla jo kypsää tunnin jälkeen joten ota tavaksi aina tarkistaa linnun kypsyys. Guinness on makeudessaan hieman kitkerää, joten tähän käyttäsin jotain muuta öljyä kuin oliiviöljyä joka myös on kitkerän makuista ja korostaisi Guinnessin kitkeryyttä ennestään mutta sekä kanan että kaalin voi myös ruskistaa voissa jos niin haluaa. Tällä reseptillä saat tavalliseen tapaan neljän hengen arkiruoan, lisukkeena keitettyä riisiä ja salaattia tästä riittää jopa kuudelle ruokailijalle sunnuntailounaalle varsinkin jos tarjoat sekä alkuruoan että jälkiruoan kanan lisäksi.

Guinnesissä haudutettu kana
1 kana
150 g Pancettaa tai pekonia
1 laakerinlehti
3-5 dl kanalientä
1 tlk Guinnessiä
2 valkosipulin kynttä
1 savoijinkaali
1 sipuli
hapankermaa
merisuolaa
mustaa ja valkoista pippuria
rasvaa paistamiseen

Guinnesissä haudutettu kana:
Paloittele kana. Kuori ja silppua sipuli hienosti, samoin kuten valkosipulinkynnetkin. Mausta linnunpalat suolalla ja pippurilla ja ruskista ne joka puolelta kauniin ruskeaksi öljyssä. Lisää pataan laakerinlehti, ripaus merisuolaa sekä mustaa pippuria. Lisää sekaan myös puolet Guinnesistä ja kanalientä kunnes kana juuri ja juuri peittyy puoliksi ja anna kanan hautua kannen alla. Kokeile onko lintu kypsää sen reiden vierestä. Kun lintu on kypsää tarkista liemen maku, ja mausta se suolalla ja mustalla pippurilla oman makusi mukaan.

Kermainen savoijinkaali:
Leikkaa Pancetta ohuiksi suikaleiksi. Kuori sipuli ja hienonna se. Ruskista Pancettaa sipulin kanssa kuumassa pannussa tilkassa öljyä aika ajoin sekoittaen, niiden kuitenkaan saamatta liikaa väriä. Suikaloi kaali ohuelti ja lisää se ja valkosipuli sekaan ja anna sen kypsyä koko ajan sekoittaen kunnes kaalikin on saanut hieman ruskeaa väriä pintaan. Kaada kaalin sekaan loput Guinnesistä ja anna nesteitten haihtua melkein kokonaan. Sekoita kaalia aika ajoin ja varo ettei kaali pala pohjaan, nesteen on kuitenkin tarkoitus haihtua kunnes vain ruskea kerma on kietoutunut herkullisesti kaalin ympärille. Lisää kaalin sekaan hapankerma, Creme Fraiche, ja tarkista samalla kaalin maku ja mausta se omaan makuusi sopivaksi suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile kana sinällään kermassa haudutetun savoijinkaalin kanssa jos karppaat, ja jollet karppaa, joko keitetyn riisin tai nauhapastan ja raikkaan salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...