21. helmikuuta 2012

Hernekeitto linsseillä


Perinteistä vihreätä hernekeittoa laskiaiseksi jossa vihreiden herneiden lisäksi myös vihreitä linssejä, maukasta yrttiöljyä ja linssinversoja.

Laskiainen on meillä niin syvästi perinteisiin kiinni juurrutettua, varsinkin ruoan suhteen joten ajattelin haastaa itseni joka vuosi julkaisemaan uuden hernekeittoreseptin, ja tässä tulee nyt jo meillä vanha klassikko, vihreä linssi ja hernekeitto jossa on linssien versoja joka sattumalta myös on blogini 550. postaus.

Tämä keitto pohjautuu hyvin vahvasti tavalliseen vihreistä herneistä valmistettuun keittoon, josta olen ottanut itse liemen, ja jonka olen maustanut hieman uudella tavalla ja lisännyt herneiden lisäksi myös vihreitä linssejä. Keksin tämän keiton kerran kun olin saanut lisättyä vähän liikaa vettä, lue siis pari kolme litraa liikaa, ja mietin mitä keitolle voisi tehdä joten siivilöin reikäkauhalla lientä ja panin pakkaseen talteen ja keitin siihen hernekeiton jossa myös linssejä. Samalla periaatteella voit myös valmistaa samaa keittoa vegaanille jättämällä lihaliemen ja kinkunpotkan pois. Vegaaneilla voit vaihtoehtoisesti hernekeiton sijaan tarjoilla keltaista paprikakeittoa tai linssikeittoa nyt laskiaisena.

Ja siitä joulukinkusta tuli taas mieleen asia jota en ole tainnut ennen muistaa mainita, ainakaan joulukinkun yhteydessä koska asia on minulle niin itsestään selvä. Olen monesti varmasta maininnut majoneesia sisältävän ruoan yhteydessä ettei sitä saa pitää kauan esillä koska se menee pilalle. Joulukinkun kohdalla on aivan sama asia. Mieti tätä, joulukinkku kypsennetään päivää ennen kuin se syödään, ja sitten se otetaan koko kinkku esille jokaisena joulupäivänä kun sitä syödään. Se voi olla esillä monen monta tuntia, jolloin sen lämpötila nousee jääkaapin kylmästä useita asteita. Tämä tarkoitta sitä että kinkun säilyvyys vähenee, se ei voi olla hyvää ja turvallisesti syötävää yhtä kauan kuin kinkku joka valmistettiin samana päivänä, mutta joka koko ajan on ollut jääkaapissa kylmässä.

Jos aiot valmistaa joulukinkustasi hernekeittoa, on se jo päätettävä alussa. Monen päivänä huoneenlämmössä esillä ollut kinkku ei ole yhtä hyvää, joten leikkaa jo alussa kinkusta se osa jonka aiot käyttää hernekeittoon ja pane se sivuun odottamaan, tai vielä parempaa pakasta se heti kun kinkku on jäähtynyt. Koska tässä keitossa on herneiden lisäksi myös linssejä, voisi tähän käyttää porsaan savustettua potkaan jota tavallisesti vältän hernekeitossa, koska ne eivät mielestäni sovi yhteen yhtä hyvin kuin linssien kanssa. Myös keitety possunpotka käy mainioisti hernekeiton valmistukseen.

Linssejä ei herneistä poiketen tarvitse liottaa, ja ne myös happanevat herneitä paljon nopeammin, joten lisää ne keittoon vasta keittämisen yhteydessä. Keitto maustetaan kirvelillä, ja voit tässä käyttää joko kuivattua tai tuoretta mutta huomaa että tuoretta kirveliä tulee käyttää reilusti enemmän kuin kuivattua yrttiä. Jollet löydä kirveliä kaupasta, voit korvata sen rakuunalla jossa samoin kuten kirvelissä, on häivähdys aniksen makua.

Tavallisesta hernekeitosta poiketen en tähän käyttänyt kokonaista pippuria vaan valitsin maustaa sen lopussa valmiiksi jauhetulla valkopippurilla. Viimeistelin vihreiden linssien versoilla, jotka olin versottanut tätä keittoa varta vasten, jotta keitossa olisi enemmän kuin vain yksi linssien ulottuvuus. Keittoon on käytetty sekä kuivattuja vihreitä linssejä että vihreiden linssien tuoreita versoja mutta voit hyvin käyttää tähän yhtä hyvin herneenversoja joita voi ostaa valmiina kaupasta. Mutta vihreiden linssien tai herneiden versojen puutteessa voit viimeistellä keiton tuoreella kirvelillä tai rakuunalla. Pieni herkuttelulisä tulee viimeistelemällä keitto omatekoisella basilikatimjamiöljyllä tai sitruunaruoho inkivääriöljyllä jos haluat keittoon tuimasti potkua piristämään kylmää talvipäivää, mutta jos haluat vähän hienostelua menettelee myös kaupasta ostettu tryffeliöljy.

Hernekeitto linsseillä
300 g kuivattuja herneitä
200 g vihreitä linssejä
Joulukinkkua potkalla (tai possunpotka ja lihalientä)
1 sipuli
1 laakerinlehti
1-2 tl kirveliä
valkopippuria
suolaa

Viimeistelyyn:
timjamibasilikayrttiöljyä
vihreiden linssien versoja

Huuhdo herneet kylmässä vedessä ja pane ne isoon kattilaan likoon runsaaseen veteen yön yli. Älä käytä veteen suolaa. Lisää vettä jos herneet ovat hyvin janoisia nesteytyessään. Lisää kylmään herneen liotusveden kokonainen possunpotka tai joulukinkun potka ja kiehauta ylös. Anna kiehua noin tunnin verran ja kuori kaikki vaahto pinnalta reikäkauhalla tai isolla lusikalla. Kuori ja hienonna sipuli ja lisää linssit, laakerinlehti, pippureita sekä kirveli. Lisää myös suolaa mutta älä vielä turhaan viimeistele keittoa. Anna keiton kiehua pari kolme tuntia kunnes herneet varmasti ovat kypsiä. Nosta liha ylös ja paloittele se. Nosta myös ylös luut keitosta. Leikkaa liha pieniksi paloiksi ja lisää ne keittoon. Tarkista keiton maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Huuhtele linssienversot huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Lusikoin keittoa lämmitettyihin keittokulhoihin tai lautasille, lisää versot päälle ja viimeistele timjami ja basilikaöljyllä. Tarjoile keitto oitis kuumana rapean leivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...