24. helmikuuta 2012

Spagettikurpitsaa ja rapeaa lohtaKullankeltaista uunissa pitkään paahdettua spagettikurpitsaa, viimeistelty kypsytetyllä juustolla gratinoimalla ja kuumalla pannulla tummaksi paistettua rapeaa lohta. Karppaajallekin sopivaa ruokaa.

Kokeilin viime syksyllä monen monta kertaa valmistaa spagettikurpitsaa enkä oikein saanut sitä onnistumaan haluamallani tavalla, se oli liian miedon makuista, siitä puuttui se jokin joka panee minun makuhermoni sykkimään mutta syksyn viimeisellä pitkään pihdatun spagettikurpitsan kanssa se vasta onnistuikin. En tiedä johtuiko tämä että kurpitsa oli niin pitkään saanut odottaa vuoroaan, olisiko se jo ylikypsä, vai mikä tällä kertaa meni oikein. Aiemmilla kerroilla olin hyvin pettynyt, kokeilin jokaista minulle ehdotettua tapaa ja vasta tämä oli herkkua.

Käytin tähän lohta jonka paiston aivan rapeaksi kuumalla pannulla oliiviöljyssä, mutta tähän sopii myös hyvin pekoni, koska se oli se joka minulle alun perin antoi idean. Puoliso ei vielä tälläkään kerralla oikein lämmennyt spagettikurpitsasta, vaikka se hänenkin mielestään oli paljon parempaa.

Aikaisimmissa kokeiluissa totesin jo että spagettikurpitsaa ei saa jättää liian veteläksi, vaan sen voi vain hyvää pienestä valutuksesta sen uunissa kypsennyksen jälkeen, muta toinen asian joka paransi kurpitsan makua oli se että se kypsennettiin ylikypsäksi, sitä paahdettiin liikaa jolloin sen nesteet tiivistyivät kokoon, ja se maistuikin jo jollekin. Toinen asia on että paahtamisen aikana kurpitsaan myös muodostui enemmän sokereita, ja tämän asian sain tällä kertaa vaimennettua käyttämällä vahvaa pitkään kypsennettyä ja maukasta juustoa. 

Kolmanneksi säilytin Spagettikurpitsaani hyvin pitkään viileässä, sen sanottiin säilyvän kuukausia, pitkälle syksyyn ja jopa talveen, ja näin asia oikeasti on. Ajan myötä spagettikurpitsa kuitenkin pilaantuu, joten kokeile spagettikurpitsan kuorta ettei siinä ole mitään tummempia väripoikkeamia joista se on pehmennyt. Sen on myös tunnuttava painavalle suhteessa omaan kokoonsa. Spagettikurpitsa kasvaa maata vasten, joten suosittelen sinua lukemaan reseptini lipulia kurpitsan käsittelyn suhteen jottei mitään ristikontaminaatioita siirry mullasta  apuvälineisiin kuten vetisiin sekä leikkuulautoihin.

On myönnettävä että pidän paljon rapeaksi paistetusta lohesta, sitä esiintyy täällä jo monessa reseptissä ja täältä löytyy rapeaksi paistettua lohta nokkostimbaalilla, vuohenputkitattari tagliatellinkera, sekä kermassa haudutetun pinaatin kera ja nyt on vuorossa rapeaa lohta paahdetun kurpitsaspagetin kera.

Lohen voit paistaa fileenä jossa nahka jäljellä, tai ilman nahkaa. Lohi voi myös olla perhoseksi leikattuna, tai kokonaisena, lohikyljyksenä jossa sekä nahka että keskiruoto jäljellä. Lohen voi leikata ja paistaa sentin paksuina suikaleina tai paistaa kokonaisena palana, tärkeintä kuitenkin on että lohen pinta saa kunnolla väriä ja että se on rapeaa. Lohen voit halutessa sekoittaa spagettikurpitsan sekaan, tai tarjoilla kurpitsa lohen sivussa sen lisukkeena. 

Tämä ruoka ei sisällä laktoosia koska tässä käytetään kypsytettyä juustoa, se ei myöskään sisällä gluteenia, mutta tämän lisäksi se sopii myös oivallisesti karppaajille koska se ei sisällä hiilihydraatteja. Kurpitsasta tulee suhteellisen vähän syötävää joten se sopii lämpimän ruoan lisukkeeksi, tai hiilihydraattitietoisen ruokavalioon. Yhdetä isosta spagettikurpitsasta saat lisuketta joko neljälle hengelle, tai lämpimänä ruokana kahdelle.

Rapeaa lohta paahdetun spagettikurpitsan kera
200 g lohta
1 spagettikurpitsa
2 dl raastettua kypsennettyä juustoa
merisuolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä

Lämmitä uuni 225 asteeseen, halkaise kurpitsa pituussuunnassa ja raaputa lusikalla pois siemenet ja kaikki pehmeä sen sisustasta. Aseta kurpitsa öljyllä voideltuun uunivuokaan ja sivele kurpitsan sisusta ja sen leikkauspinta öljyllä. Ripottele päälle runsaasti suolaa ja rouhittua mustaa pippuria. Käännä kurpitsa leikkauspinta alas vuokaan päin ja paahda uunissa reilu tunti, jopa puolitoista tuntia. Ota kurpitsa ulos uunista ja anna sen jäähtyä kunnes voit ongelmitta käsitellä sitä paljain käsin. Raaputa haarukalla kurpitsasta pitkiä spagetinmuotoisia nauhoja. Pane kurpitsa lävikköön ja anna sen valua jonka aikaa. Pane valunut kurpitsa kevyesti voideltuun uunivuokaan, raasta juusto ja sekoita kurpitsan sekaan. Paista uunissa kunnes juusto ja kurpitsa ovat saaneet kauniin värin noin kymmenisen minuuttia, vartin ajan. Leikkaa lohi halutulla tavalla, mausta se suolalla sekö valkopippurilla ja paista lohi rapeaksi öljyssä kuumalla pannulla. Mausta kurpitsa suolalla ja mustalla pippurilla oman makusi mukaan, sekoita ja tarjoile oitis rapeaksi paistetun lohen kanssa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...