13. kesäkuuta 2010

Raa'at osterit


Osterit perinteisellä tavalla. Tuoreita ostereita, raakoja ostereita perinteiseen tapaan ilman mitään kommervenkkejä. Vain hiven sitruunamehua ja ne ovat valmiita syötäväksi. Rohkea osterin syö, raakana.

Opin ettei äyriäisiä syödä kun kuukausina jolloin kuukauden nimessä on kirjain R. Joten äyriäisiä ei saa syödä toukokuussa, kesäkuussa, heinäkuussa tai elokuussa. Ei siinä mitään, meni vuosia kunnes nyt vasta olen alkanut miettiä mikä R-kirjain? Eihän suomeksi ole kuin marraskuu, tämä päti vain englantiin, saksaan, ranskaan tai ruotsiin joten tällä Suomessa äyriäisiä saisi syödä vain marraskuussa ja siihenhän minä en suostu. Suomessa ja Ruotsissa on kuitenkin tästä säännöstä riippumatta perinteisesti syöty rapuja heinä-elokuussa joten siihen tämä sääntö sitten tyssäsi ennen kuin se edes alkoikaan. 

Tosia asia on, ennen vanhaan, kauan ennen nykyaikaisia kylmäkuljetuksia, äyriäiset olivat hankalia saada kuljetettua määränpäähänsä niiden pilaantumatta. Nykyään tästä ei tarvitse välittää, vain niiden saatavuus ja vuoden aika jolloin ne ovat parhaimmillaan määrää milloin niitä syödään. Ranskassa edelleen pääsääntöisesti paastotaan jouluaattona ennen jouluyön messua kirkossa, joten ranskalaiset herkuttelevat nykyään ostereilla lihan sijasta. Itse suosin äyriäisiä kesällä kun on kuumaa. Mikä sen ihanampaa kuin istua ulkona auringon paisteessa syömässä vilpoisia ostereita hyvän valkoviinin kera. Ostereita voi joko tarjota alkuruoaksi tai sitten jos on harjaantunut osterinsyöjä, niitä voi syödä tusinan pari per nenä.

Osterien avaaminen

Osterit pilaantuvat helposti ja on oltava varma että ne ovat eläviä kun ne syödään. Osteri elää kun sen kuori on visusti kiinni. Osterit voivat myös olla hankalia saada itse kotona auki mutta tähän asiaan auttaa vain harjoitus. Tarvitset terävän ja paksuteräisen, mieluiten melko lyhytteräisen, veitsen (tai sitten ostat tähän tarkoituksen tarkoitetun osteri-veitsen) ja hanskan vasempaan käteen suojaamaan kättäsi teräviltä osterin kuorilta. Ota reippaasti vain kiinni kuoresta, kuperampi puoli alaspäin ja ujuta veitsi kuorien väliin. Sijoita avatut osterit jäillä tarjottimella sitruunalohkojen kanssa jotta jokainen voi itse puristaa sitruunamehua osteriinsa ennen sen syömistä. Jos vegaani eksyy kylään ostereita söymään voit tarjoilla hänelle keitettyjä latva-artisokkia vinagrettekastikkeella, en vastaavat kivasti samantyyppistä sormiruokaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...