11. lokakuuta 2012

Vihreä ananassmoothieVihreällä japanilaisella teellä ja soijalla terästetty tuoreesta ananaksesta valmistettu smoothie ananassmoothie. Nopea aamiainen, tai välipala kotiin tullessa, juoma joka kelpaa myös jälkiruoaksi ja on täynnä ravintoa eikä vain tyhjää energiaa. 

Smoothiessa on soijajauhoja sekä japanilaista vihreää machateetä, ja karpalohan on meidän omaa pohjoismaista superfoodia joten se on täynnä terveyttä edistäviä aineksia. Karpaloista olen aikaisemmin valmistanut muun muassa karpalohilloa sekä karpalosiirappia flunssan paranemista. Karpalosiirapin reseptin löydät tekstistäni ruusunmarjatee.

Vihreä ananassmoothie
Machateen kanssa ei pidä liioitella, ja se valitettavasti värjää ananaksen kauniin vaalean keltaisen värin vihertäväksi, mutta sen terveysvaikutukset ovat niin suuret että ainakin minä voin sivuttaa sen aiheuttaman värihaitan. Vihreästä teestä voit myös valmistaa machatryffelit jouluksi, machamysliä aamiaiseksi sekä senchateesorbettia jälkiruoaksi tai väliruoaksi.

Ananaksesta suositellaan aina poistamaan sen puinen sisusta, tämä on se syy miksi me ostamme ananasrenkaita, kun niiden sisusta on poistettu. Olen kuitenkin huomannut että jos ananas soseutetaan ja se juodaan, sen sisustaa ei välttämättä tarvitse poistaa, riittää kunhan vain ananaksen kuoret on poistettu. 

Kuutioitua tuoretta ananasta
Jos ananassmoothieta tarjoilee jälkiruokana kannattaa se sisusta kuitenkin ottaa pois jotta saa hieman pehmeämmän ja silkkisen ananassoseen siihen.
Ananas itsessään on niin makeaa että se harvoin tarvitsee mitään lisä makeutusta, mutta vihreä tee taas on sen verran kitkerää, varsinkin jos sitä lisää ananaksen sekaan liikaa, tähän voi käyttää joko hunajaa tai agaavesiirappia makeutusaineena.

Soijajauhoja lisään taas jotta juoma olisi täynnä ravintoa, mutta, tätä jälkiruoka taas ei välttämättä enää tarvitse lämpimän ja alkuruoan jälkeen, joten sen voit halutessaan jättää pois. Spijajauhot kuitenkin antavat juomalle sakeutta jottei siitä tule liian luirua. Jälkiruokana smoothie taas vaatii hieman enemmän viimeistelyä, joten tarjoilen sen yleensä kuivattujen karpaloiden ja tuoreiden mintunlehtien kera jolloin annokset ovat näyttävämmät. 

Macha ja soijajauhot lisätty
Riippuen siitä jos haluaa kylmää vai huoneenlämpöistä smoothieta säilytetään ananas sen mukaisesti, kesällä kylmä ananassmoothie on herkkua viilentämään helteitä kun taas talvella joskus voi olla ihan kivaa syödä jotain huoneenlämpöistä. 

Huomaa vain että huoneenlämpöisenä ananaksen luonnolliset sokerit maistuvat makeammilta kuin jos ananas on viilennetty. Voit valmistaa smoothien valmiiksi jääkaappiin pari tuntia ennen kuin on aika tarjoilla se, ja tällöin myös huoneenlämpöinen ananas viilenee.

Jollet innostu tästä vihreästä ananassmoothiesta kannatta sinun kokeilla papaijasmoothieta,
Mansikkasmoothieta tai hunajamelonista ja kesän marjoista ja hedelmistä valmistettua marjasmoothieta.

Tämä vihreä ananassmoothie sopii sekä keliaakikoille että laktoosille herkille ja se on oivallista vegaaneille tarjoiltiin smoothie sitten välipalana tai jälkiruokana. Tällä reseptillä saat aamiaisjuoman tai välipalan neljälle tuttuun tapaan. Jälkiruokana ainoa ero on että ananaksen sisustaa ei käytetä juomaan.

Vihreä ananassmoothie
½ ananas
4 rkl soijajauhoja
1-2 tl machateetä
(1-2 tl hunajaa)
viimeistelyyn:
tuoretta minttua
kourallinen kuivattuja karpaloita

Huuhtele mintun oksat huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori ananas ja paloittele se karkeasti. Poista sen kova sisusta jos valmistat jälkiruokaa. Soseuta ananaskuutiot sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi ja lisää soijajauhot ja machatee sekaan. Sekoita kaikki keskenään, tarkista Smoothien maku ja lisää siihen hunajaa. Kaada smoothiejuomaa laseihin ja viimeistele annokset ripottelemalla kuivattuja karpaloita sen pinnalle. Lisää marjojen sekaan tuoreen mintun lehti ja tarjoile lasit joko välipalana tai jälkiruokana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...