2. lokakuuta 2012

Kutunmaitojogurtti
Kermaisen paksua kotona valmistettua hyvin vähälaktoosista hylajogurttia, maitohappobakteereilla hapatettua kutun, tai vuohenmaitoa josta on muodostunut paksua jogurttia. Kotitekoista jogurttia vaihtoehtona tavalliselle lehmän maidosta valmistetulle jogurtille, ja joka voi sopia myös laktoosille herkille henkilöille.

Minulla on lähipiirissä on aina ollut enemmän tai vähemmän laktoosille herkkiä, jotkut heistä ovat tiedostaneet ongelman ja tehneet asialle jotain ja muuttaneet ruokavaliotansa, toiset taas kieltävät asian edelleen vuosikymmenien jälkeen ja ihmettelevät vointiansa. Tästä syytä olen miettinyt laktoosia ja sen vaikutusta ruoansulatukseen, ja miten kukin siihen reagoi. Olen sitä mieltä että maito ei sovi aikuisille, se on lehmän maitoa ja on vasikoille sopivaa. Mutta, maito tai maitotuotteet nyt vaan sattuvat olemaan osa ruokakulttuuriamme, joten käytän niitä satunnaisesti ruoassa. Juon edelleen sekä teen että kahvin maidolla mutten muuten juo maitoa kuin hyvin harvoin, korkeintaan kerran vuodessa. Minulla itselläni, ei ainakaan vielä, ole ongelmaa mutta se voi hyvin pahentua iän myötä aivan yllättäen kuten olen monessa tapauksessa lähipiirissä todennut.

Kutunmaitojogurttijuuri
Olen syventynyt asiaan ja lukenut siitä vuosien mittaan aika kattavasti, ja todennut että jotkut voivat hyvin juoda kutun maitoa, tai vuohenmaitoa kuten sitä joskus myös kutsutaan ja syödä kutunmaidosta valmistettua tuorejuustoa tai jogurttia. Kutun maidossa on vähemmän laktoosia kuin lehmä maidossa ja voivat käyttää sitä. mutta myös monet lehmän maidolle herkät voivat käyttää käsittelemätöntä lehmän raaka-maitoa. Jotkut laktoosille herkät voivat jopa syödä hapatettua lehmän maitoa, joten ongelma on hyvin yksilöllinen ja vaihtelee henkilöstä toiseen. Lisää tästä voit lukea tekstistäni terveyttä raakamaidosta.

Lämpömittari avuksi
Kehittelin tätä kutunmaitojogurttia pitkään ennen kuin sain sen toimimaan, koska en Suomesta löytänyt sopivaa tarpeeksi napakkaa kutunmaitojogurttia valmiina, joten jouduin kehittelemään oman jogurttijuuren lehmänmaidosta valmistetusta tavallisesta kaupasta ostetusta jogurtista. Käytin tätä lehmänmaitojuurta tarpeeksi monta kertaa jottei siitä enää jäänyt laktoosia jogurtin sekaan. 

Totesin että eniten liipaisinherkkä laktoosi-intolerantti läheinen kestää jogurttia kun jogurttijuurta on käytetty kolme kertaa, ja nyt minulla on turvallinen vähänlaktoosinen kutun maitojogurttijuuri. Säilytän sitä pakastimessa samalla tavalla kuten tavallisesta käsitellystä lehmänmaidosta valmistettua jogurtinjuurta, ja tämä kutunmaitojogurtti on valmistettu aivan samalla tavalla kuten valmistan tavallista jogurttiakin. Jos innostut itse valmistamaan jogurttia kutunmaidosta kannatta sinun kuitenkin myös lukea tekstini kotitekoinen jogurtti, jossa olen käsitellyt asiaa läpikotaisemmin.

Jogurttijuuri maidossa
Jogurtin valmistuksessa puhtaus on ehdotonta, siinä ei saa joustaa yhtään jottei jogurttiin ajaudu ei muita bakteereita maitobakteerien lisäksi. Itse hapattaminen tapahtuu kuten jo mainitsin 40-46 asteen lämmössä, ja hapatus kestää kuudesta kahdeksaan tuntiin, joten voit hyvin valmistaa jogurttia illalla jolloin aamulla se on valmista, mutta huomaa, jogurtti ei tällöin vielä ole kylmää, vaan se pitää panna jääkaappiin jäähtymään ja kylmenemään. Mitä pidemmän ajan jogurtti saa hapattua tässä ideaali lämpötilassa, sitä paksumpaa ja happamampaa siitä tulee. Jogurtin bakteerit kuolevat liian korkeassa lämpötilassa joten älä lisää juurta liian kuumaan maitoon. Käytä vain tuoretta maitoa jogurttia, jos maito on liian vanhaa se ei välttämättä lähde käyntiin. Sulata pakastettuna säilytetty jogurttijuuri yön yli jääkaapissa.

Kutunmaito jogurtti
1 l kutunmaitoa
1 dl jogurttijuurta

Kaada maito kattilaan ja hauduta sitä hitaasti kokoon miedolla lämmöllä jos haluat paksua jogurttia. Lämmitä maitoa kattilassa kunnes se on kuumaa. Anna maidon jäähtyä kunnes se on 46 astetta ja lisää juuri. Sekoita hyvin maito hyvin kunnes kaikki jogurttijuuri on liuennut maidon sekaan. Siivilöi pinnalta vaahto pois ja kaada maitoseos huolellisesti pudistettuun termokseen tai hapatusastiaan, ja peitä se hyvin, suojaa se jäähtymiseltä. Anna jogurtin hapattua jopa yön yli. Muista ottaa valmiista jogurtista osa juureksi seuraavaan kertaan. Siirrä jogurtti seuraavana päivänä jääkaappiin jossa se säilyy noin viikon verran.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...