26. lokakuuta 2012

Osterit KilpatrickTuoreita uunissa gratinoituja ostereita vain rapeaksi uunissa paatuneen pekonin ja tuoreiden yrttien kera, osterit Kilpatrick hyvä tapa totutella ostereihin ja niiden syömiseen. Tämä on klassita, perinteikstä ja nopeaa drinkkien kanssa sormin naposteltavaa ruokaa, tai tapasta, ja joka on tämän illan teemaan sopivaa, kun itse olen Helsingissä mukana Glorian Blog Awards 2012 tilaisuudessa jossa ensimmäistä kertaa koskaan juhlistetaan ja palkitaan suomalaisia ruokablogeja.

Useimmiten osterit syödään ”au naturel” siis luonnollisessa tilassaan raakana niitä kypsentämättä ja monet vierastavat syödä raakoja ostereita, ja nämä Osterit Kilpatrick ovat Rockefellerin osterien sekä grillattujen chiliosterien lisäksi oivallinen tapa totuttautua osterien syöntiin ennen kuin ensimmäistä kertaa syöt osterit perinteiseen tapaan, siis raakana ja vain tuoreen sitruunamehupirskahduksen kanssa. Itse olen aina pitänyt ostereista, on myönnettävä että söin niitä nautinnolla jo pitkään ennen isääni, ja vaikka hän oli ammattikokki, joutui jopa hän aikanaan totuttelemaan ostereiden syöntiin "au naturel" vaikka muuten olikin kaikkiruokainen ja maistoi aina kaikkea ennakkoluulottomasti ja mielipiteitä etukäteen muodostamatta.
Avatut osterit

Olen Ostereihin Kilpatrick käyttänyt sekä tavallista kylmäsavustettua pekonia, ylikypsää savustettua porsaankylkeä ja ilmakuivattua kinkkua. Ilmakuivattua kinkun kuten esimerkiksi espanjalaista Serranoa tai italialaista Prosciuttoa ei välttämättä tarvitse ruskistaa etukäteen, mutta sekä pekoni että ylikypsäkylki voivat hyvin pienestä väristä pintaan pannussa ennen kuin ripottelet suikaleet osterien päälle uunissa gratinoimista varten. Ne ruskistuvat kyllä loput uunissa ja samalla liiat rasvat saa helposti poistettua ja parin, kolmen kuumassa uunissa gratinoimisen aikana osteri kypsyy ja vetäytyy kokoon, sen liha kiinteytyy eikä se enää ole raaka vaan uunissa omassa mehussaan kypsennetty. Osterit ovat kuitenkin äyriäisiä joten niitä ei pidä kypsentää uunissa liian pitkään jotteivät ne tule aivan kumimaisiksi ja sitkeiksi.

Pekonin suikaloiminen
Itse osterien valmistus on helppoa, ja joten jollet itse taida osterien avaamista, kannatta sinun pyytää kalakauppiaan avata ne sinulle etukäteen. Huomaa vain että avatut osterit eivät säily pitkään, ei edes jääkaapin kylmässä säilytettynä, joten ne on syötävä jo heti samana päivänä kun ne avataan. 

Monet vannovat että vain osteriveitsellä voi avata ostereita, mutta näin ei kuitenkaan ole, se vaatii vain terävän ja lyhytteräisen vetisen joka kestää vääntämistä. Itse en ole niin harjaantunut että voisin osallistua osterin avaamiskilpailuihin, mutta minulla on parikin tuttua jotka ovat pärjänneet hyvin joissakin kisoissa. On kylläkin totta että osteriveitsessä on hyvä suoja sormille, jottei veitsi lipeä liian pitkälle, tai syvään osterin sisälle, ja se myös estää omia sormiasi valumasta terään, mutta tavallisellakin kuorimaveitsellä jollei muuta veistä ole ja maalaisjärjellä pärjää ihan hyvin osterien avaamisessa veitsellä. 

Tyhjät oterin kuoret
Tämän veitsen lisäksi on hyvä suojata kättä jolla osteria pidät, ja jos harjoittelet osterinavaamiskisoja varten kannatta sinuun hankki teurastajan hanska tai samantyyppinen metallihansikas joka suojaa kättäsi jolla osterista pidät kiinni, mielle muille kotikokeille puhdas kokoon taitettu keittiöpyyhe kelpaa varsin hyvin. Taita vain pyyhe pariin, kolmeen kertaan ja sijoita se käteesi, olit sitten oikea tai vasenkätinen, sijoita pyyhe siihen toiseen ei niin usein käytettyyn avustajakäteen. Sijoita tämän jälkeen osteri pyyhkeelle ja ota hyvä ote osterin ympäri ja alta pyyhkeellä. Ujuta veisti ylä- ja alakuoren väliin sen saranan ja kärjen vierestä ja paina veitsi sisään sitä ujuttamalla kuorien väliin. Vedä tämän jälkeen veistä kuorien lovessa alaspäin tylppään pyöreään puoleen. Varo silpomasta kuorta jottei osteriin mene kuorenmurusia. 

Jatka veitsen vetämistä pyöreään suuntaan kunnes olet leikannut osterin lihaksen poikki, tällöin osterilla ei enää ole mitään millä pitää kiinni kuorestaan ja jatka veitsellä koko osterin kuoren ympäri lovea pitkin ja takaisin toiselta puolelta kärkeen. Näet hyvin kuvasta jossa on tyhjiä osterin kuoria mitä kohtaa tarkoitan. Se on kuoressa se hieman muuta kuorta tummempi kohta johon osterin lihas on kiinnittynyt vähän kärjestä alaspäin. Muista aina osterien avaamisen jälkeen poistaa niistä mahdollisesti kuoripalaset sekä hiekka, jota niissä usein on.

Voit tähän myös käyttää savustettuja ostereita (jolloin myös tarvtiset tyhjiä osterinkuoria uunissa gratinoimiseen) samalla tavalla kuten mainitsin jo reseptissäni Rockefellerin osterit, mutta myös samalla tavalla valmistetut sinisimpukat ovat herkkua.

Tuoretta raakunaa
Tämä pieni alkupala on nopea valmistella etukäteen, avaan vain osterit ja säilytä ne viileässä jääkaapissa kansi päällä, paista suikaloitu pekoni valmiiksi. Nosta osterien kansikuori pois päältä ja ripottele pinnalle ja gratinoi uunissa ilman kantta pari, kolme minuuttia hyvin kuumassa uunissa. Voit tarjoilla osterit joko pienten alkuruokahaarukoiden tai cocktailtikkujen kera, jolla niitä on helppo syödä vaikka ne ovat lämpimiä.
Osterit Kilpatrick tarjoillaan aina tuoreen sitruunamehun kanssa, ja itse pidän hyvin paljon sekä tuoreesta rakuunasta että basilikasta, varsinkin sitruunabasilikasta niiden kera mutta myös tavallinen persilja muun puutteessa käy.

Tällä reseptillä saat hyvän alkuruoan neljälle hengelle, tai drinkkien kanssa naposteltavaa juhliin kannattaa sinun varata noin kaksi osteria jokaista vierasta kohden jos sinulla on muutakin sormiruokaa tarjolla. Muuten alkupalana tarvitset noin kolmesta neljään osteria Kilpatrick.

Osterit Kilpatrick
75 g pekonia tai ilmakuivattua kinkkua
24 tuoretta osteria
½ nippua tuoretta basilikaa tai rakuunaa
1 sitruuna

Huuhtele basilika tai rakuuna huolellisesti ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Avaa osterit ja asettele ne uunivuokaan. Suikaloi pekoni (tai ilmakuivattu kinkku)ja ripittele osterien päälle. Gratinoi osterit uunissa kunnes pekoni on tullut rapeaksi ja osterit ovat kypsyneet, noin pari kolme minuuttia, korkeintaan viisi minuuttia. Suikaloi yrtit hienosti ja ripottele ne osterien päälle. Pirskottele myös pari tippaa Worcestershirekastikketta jokaiseen osteriin. Leikkaa sitruunalohkoiksi ja tarjoile osterit Kilpatrick heti kuumana sitruunalohkojen kera, jotta jokainen ruokailija voi itse puristaa osteriensa päälle haluamansa määrän tuoretta sitruunamehua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...