24. lokakuuta 2012

MunakoisobocadillotKuumalla hiilloksella grillattua munakoisoa lempeästi valkosipulilla maustettuna ja herkulliseksi marinoituna, suupalan kokoisilla pienillä leivänpaloilla, bocadilloina.

Bocadillo on espanjaa ja tarkoittaa pientä suupalaa, ja on kaikista perinteisin tapa tarjoilla tapaksia, meillä näitä perinteisesti kutsuttaisi kanapeeksi, tai alkupaloiksi j aitaliassa bruschetaksi mutta mielestäni sana Bocadillo on niin ihana joten en voi olla kutsumatta näitä suupaloiksi, bocadilloiksi.

Itse suupalat koostuvat vain kourallisesta raaka-aineita, ja useimmiten kaikista pelkistetyimmät ruoat jossa käytetty vain raaka-aineiden omia makuja ovat parhaita, ne ovat useimmiten myös nopeita valmistaa ja tämä sopii myös vegaaneille ruokailijoille, onhan tänään keskiviikko ja vegaani sellainen jo tuttuun perinteiseen tapaan. Muuta hyvää ja vegaaneillekin sopivaa naposteltavaa munakoisosta ovat esimerkiksi Baba ganoush sekä grillatutmunakoisorullat, ja jollet pidä munakoisosta kannatta sinun kokeilla reseptiäni parsabruschettaa, ruusupavuista valmistettua paputahnaa tai vihreistä herneistä valmistettua ja tuoreella mintulla maustettua hernetahnaa bocadillojen päälle.

Grillatut lämpimät munakoisoviipaleet
Jos karppaat etkä halua syödä hiilihydraatteja voit tämän sijaan valmistaa joko grillattua munakoisoa joka myös varteen otettava tapa syödä munakoisoa mutta ilman hiilareita tai valmistat munakoison tämän reseptin mukaan jätät leivän pois ja rullaat sen samalla tavalla rullalle cocktailtikuilla kuin reseptissäni grillatut munakoisorullat. Vähän munakoisojen koosta riippuen tarvitset tähän joko yhden ison tai kaksi pienempää munakoisoa.

Joka johtaakin mieluisasti leipään joka on oliiviöljyn lisäksi se joka antaa tälle annokselle sitä lisäsyvyyttä ja oman sävynsä. Tähän kannattaa valita jotain leipää jossa on vähän makua, kuten jotain taikinajuuresta leivottua leipää ja joka paahtaa se leivänpaahtimessa tai parilalla jolloin se saa kauniit grillijäljet. Nämä grillijäljet kyläkin peittyvät munakoison alle, joten teet niin kuin itse haluat. 

Niin, ja sitten sen oliiviöljy ja sen käyttö. Munakoison sivelyyn ennen sen grillaamista voit kyttää aivan tavallista oliiviöljyä, mutta munakoison marinoimiseen kannatta käyttää hyvänlaatuista ja maukasta extra virgine oliiviöljyä koska se on osa annoksen makuja, ja siihen kannatta panostaa vähän.

Tuoretta valkosipulia
Tuoreet yrtit ovat viimeistelyssä monesti pakollisia, mutta näissä pienissä suupaloissa ne ovat osa ruokaa, joten niiden valinta on tärkeä. Itse suosin grillatun munakoison makumaailmaan sopivaa basilikaa mutta kyllä se persiljakin hätätapauksessa käy.

 Käytin tähän tuoretta valkosipulia vain yhden kynnen verran, se on huomattavasti väkevämpää ja voimakkaampaa kuin tavallinen kuivatettu valkosipuli, joten jos käytät tuoreen valkosipulin sijaan kuivattua talvivalkosipulia, voit käyttää tähän kaksi, jopa kolme valkosipulinkynttä, varsinkin jos pidät paljon valkosipulista. Valkosipuli ei kuitenkaan ole tämän ruoan sankari vaan se pääosa on jätettävä munakoisolle.

Munakoiso viipaloidaan, ja sivellään kevyesti oliiviöljyllä ennen kuin se grillataan kuumalla hiilloksella tai parilalla. Tämän jälkeen munakoiso pannaan marinoitumaan valkosipulilla maustettuun oliiviöljyyn jossa se saa jäähtyä. Ja tätä marinoitua grillattua munakoisoa voit tarjoilla sekä heti lämpimänä, että jäähtyneenä ja kylmänä, ja jos tarjoilet näitä bocadilloja kylminä voit grillata munakoison jo päivän etukäteen ja antaa niiden marinoitua jääkaapissa yön yli. Ja koska munakoisot paloitellaan ennen niiden asettelemista paahdetulle leivälle ei ole niin tärkeää ovatko munakoisoviipaleet saaneet kauniit grilliraidat tai ei, ne soveltuvat tähän ruokaan myös vähemmän kauniina kunhan ne vain ovat saaneet grillistä sen herkullisen paahtuneen makunsa.

Oliiviöljyllä sivellyt munakoisoviipaleet
Basilika on monessa reseptissäni munakoison seuralainen koska se on siihen hyväksi todettu, ja chili antaa näille valkosipulin lisäksi vähän lisäpotkua, joten käytä tähän niin tulista chiliä kuin itse haluat. Äläkä unohda poistaa chilin sisustasta niiden siemenet ja vaaleat kalvot jos haluat vain chilin maun muttet välttämättä sen tulisuutta Jokaisen chilin tulisuun kannatta aina tarkistaa ennen sen käyttöä jottei ruoasta tule liian tulista. Tulisuus vaihtelee chilipaprikasta toiseen vaikka ne olivat samasta erästä. Tuoreen chilin puutteessa voit myös köyttää chilitahnaa, esimerkiksi ”salainen reseptini” Pop’s Pimen sopii tähän hyvin. Tällä reseptillä saat maukkaita muillekin kuin vain vegaaneille sopivia suupalan kokoisia bocadilloja noin kuudesta kahdeksalle hengelle.

Munakoisobocadillot
1 munakoiso
4 leipäviipaletta
1 valkosipulinkynsi
½-1 dl oliiviöljyä
1 tuore chili tai chilitahnaa
1 tl savupaprikaa
merisuolaa
mustapippuria
5 oksaa tuoretta basilikaa
oliiviöljyä sivelyyn

Huuhtele munakoisot ja anna niiden kuivahtaa. Huuhtele yrtit joita käytät ja chili jos käytät tuoretta, ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Murskaa valkosipulinkynsi ja chili hienonna kummatkin hienon hienoksi. Hienonna surin osa basilikasta muta säästä osa bocadillojen viimeistelyyn. Kaada oliiviöljy isoon kulhoon ja lisää ripaus suolaa, mustapippuria, valkosipuli, chili ja basilika. Sekoita kaikki keskenään ja anna marinadin tekeytyä silla aikaa kun valmistat munakoison. Leikkaa munakoisot pituussuuntaa noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sivele viipaleet kummaltakin puolelta kevyesti oliiviöljyllä ja aseta ne kuumaan grilliin ritilälle. Anna viipaleiden saada raidat ja käännä ympäri viipaleet kun ne ovat saanet kauniit raidat toiseltakin puolelta. Nosta valmiit munakoisoviipaleet kulhoon marinadiin jäähtymään. Kääntele munakoisopaloja aika ajoin marinadissa. Leikkaa viipaleet pienemmiksi kun voit käsitellä munakoisoa. Sekoita paloiteltu munakoiso marinadiin. Lisää oliiviöljyä jos munakoisopalat uhkaavat olla kuivia eivätkä ole öljyn peitossa. Paahda leipä ja paloittele sen sopivan kokoisiksi paloiksi bocadilloja varten, noin reilun kahden suupalan kokoiseksi. Tarkista munakoison suolaisuus, ja lisää sekä suolaa että mustapippuria jos ne sitä mielestäsi vaativat. Asettele leipäpalat leikkuulaudalle ja asettele munakoisoa niiden päälle. Viimeistele bocadillot tuoreella basilikalla ja tarjoile ne heti jos tarjoilet ne lämpiminä tai anna munakoison marinoitua seuraavaan päivään ja valmista bocadillot vasta silloin ja tarjoile ne kylminä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...