28. lokakuuta 2012

Marokkolainen marjakeittoMansikoista ja vadelmista valmistettu valkopippurilla sekä Arganeöljyllä maustettu marokkolainen marjakeitto. Kesällä tuoreista mansikoista ja vadelmista valmistettu helppo ja nopea marokkolaisittain maustettu marjakeitto jonka talvella kun tuoreita marjoja ei ole saatavilla saat yhtä helposti valmistettua pakastetuista marjoista valkopippurilla ja Arganeöljyllä maustaen.

Tuoreita vadelmia kasassa
Tämä on kiva ja raikas jälkiruoka jonka voit valmistaa myös talvella pakastetuista mansikoista ja vadelmista, mutta tietenkin tämä on parhainta kesällä tuoreista mansikoista ja vadelmista valmistettuna. Voit tähän käyttää aikaisemmin kesällä pakastettua tuoreista mansikoista valmistettua ja pakastettua marjatilan tuorehilloa sekä samalla tavalla valmistettua vadelmatuorehilloa. Kesällä tämä valmistetaan vain soseuttamalla huuhdellut tuoreet marjat, talvella taas sama juttu pätee niihin sulatettuihin pakastemarjoihin. Soseuttamisen jälkeen marjasoseen voi siivilöidä jos haluaa aivan sileän marjakeiton jossa ei ole ollenkaan siemeniä rapeina sattumina, itse taas pidän juuri siementen puruvasteesta joten en siivilöin tätä keittoa. 

Mausteena tähän keittoon käytetään valkopippuria, mikä voi suomalaisesta kuulostaa vähän oudolta mutta se toimii hyvin, ja valkopippurin sijasta voit kokeilla myös mustaa pippuria tähän keittoon, tai mansikoiden kanssa. Toinen meille hieman epätavallinen mauste on vaalean ruskea Marokkolainen Arganeöljy jolla hyvin paahtuneen pähkinäinen ja vähän vaikeasti selitettävä omintakeinen maku. 

Tuoreita mansikoita roveessa
Arganeöljyä on Marokossa jo vuosisatojen ajan valmistettu samoin menetelmin käsityönä ja vaikka Arganeöljy on täällä meillä Suomessa vähemmän tunnettua ruoanlaitossa, tunnetaan se jo meilläkin hyväksi todettua naisten ihon hoitotuotteista ja kosteusvoiteista sen ihoa hoitavan vaikutuksen takia. Marokossakin sitä käytetään edelleen tänä päivänä juuri kauneudenhoitoon sen kulinaarisen käytön lisäksi. Arganeöljy sisältää paljon e-vitamiinia, ja antioksidantteja, ja se sisältää jopa 80 % monityydyttämättömiä öljyhappoja, sekä 34 % linoleenihappoa joka on niitä rasvahappoja joita meidän on saatava koska kehomme ei niitä itse pysty muuntamaan muista öljyhapoista joita olemme syöneet, joten tämä on hyvä vaihtoehto ravintolisänä vegaaneille jotka eivät välttämättä saa tarpeeksi Omega-3 rasvahappoja koska eivät syö kalaa. 

Marjatilan tuoremarjahilloa
Voit valmistaa ja soseuttaa tämä marjakeiton jo hyvissä ajoin tunteja etukäteen ja säilyttää sen jääkaapin viileässä tiivisti muovilla peitettynä, ja lisätä juuri ennen tarjoiluvaihetta marjasoseen sekaan Arganeöljy ja sekoita kaikki kunnolla ja viimeistele annokset sitruunan kuorella. Pese sitruuna huolellisesti, oli se sitten luomuviljelty tai tavallinen sitruuna, annosten viimeistelyyn käytetään sitruunan kuoren keltaista eteeristä öljyä sisältävää osaa. Tällä reseptillä saat vegaaneillekin sopivaa jälkiruokaa neljälle ruokailijalle tuttuun tapaan.

500 g mansikoita
250 g vadelmia
ruokosokeria
1 sitruuna
Ripaus valkopippuria
1-2 rkl Arganeöljyä

Pese sitruuna huolellisesti ja huuhtele myös tuoreet marjat aja anna niiden kuivahtaa, sulata jääkaapissa yön yli pakastetut marjat. Sirottele niiden päälle pari ruokalusikallista tomusokeri jo niiden sulamisen ajaksi.  Raasta sitruuna kuoresta pitkiä ohuita suikaleita sitruunaraudalla. Halkaise sitruuna ja purista puolikkaasta sen mehut kulhoon. Lisää marjat kulhoon ja pieni ripaus pippuria. Lisää tuoreiden marjojen sekaan morttelissa jauhettua ruokosokeria, tai tomusokeria ja soseuta ne sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa mutta säästä joitakin marjoja viimeistelyyn jos käytä tuoreita marjoja. Tarkista marjakeiton maku ja lisää sitruunamehua, pippuria ja sokeria oman makusi mukaan. Lisää viimeiseksi ennen tarjoilua sekaan Arganeöljy ja sekoita kaikki kunnolla. Siivilöi marjasose jos haluat soseesta aivan sileän. Annostele pieniin keittokulhoihin ja viimeistele annokset tuoreilla marjoilla ja sitruunakuori suikaleilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...