10. lokakuuta 2012

KarpalohilloKauniin punaisista läpikuultavista karpalon marjoista, soiden punaisista rubiineista keitettyä appelsiinilla ja kanelilla maustettua karpalohilloa. Punaista kirpeän makeaa kanelilla ja appelsiinilla maustettua karpalohilloa, ihanaa lisuketta hirvipaistille.

Vaikken pidä ovelta ovelle myymisestä, ja harvoin ostan mitään näiltä kaupustelijoilta, on tähän sääntöön ollut yksi poikkeus. Meillä on täällä asuessa joka syksy käynyt sama vanha nainen ovella myymässä tuoreita karpaloita, tai oikeastaan juuri vähän pakkasen puremina juuri kun ne ovat parhaimmillaan ja näitä olen ostanut, koska minulla ei tiedossa karpalosuota, josta niitä itse voisin kerätä. Osa karpaloista sinällään päässyt pakkaseen, ja niistä on valmistettu Itsenäisyyspäiväksi jokavuotista herkkua,karpalokastike jolla herkuttelemme uunissa paahdetun kalkkunan kera. Epäilen että tätimme ikä alkaa jo vähän painaa, koska viime vuonna tätimme ei käynyt joten jouduin jo silloin turvautumaan kaupasta ostettuihin pakastekarpaloihin ja sama näyttää pätevän tänäkin vuonna.

Karpalo kukkii suolla

Näissä pakastetuissa karpaloissa onkin yksi hyvä idea, ja se on juuri se että ne ovat pakastettuja. Isäni opetti minulle jo pienenä kun salaiselta kehä III alle jääneeltä karpalosuoltamme ennen vanhaan keräsimme yöhallan nipistäneitä kohmeisia marjoja. Karpalot makeutuvat samalla tavalla kuin pihlajanmarjat kun ne ovat saaneet vähän pakkasta, joten olet niin onnellinen että sinulla on salainen karpalosuo josta niitä kerätä, voit joko odottaa kunnes pakkanen on niitä nipistänyt, tai sitten panna ne yön yli pakastimeen ennen hillon keittämistä samalla tavoin kuten neuvon reseptissäni pihlajanmarjahyytelö.

Meillä karpalohillo toisinaan korvaa puolukkahillon tai puolukkasurvoksen sijaan, ja jos sokerin määrää lisää, voit sitä myös syödä paahtoleivän päällä. Itse pidän paremmin karpaloista hapahkoina, myös paahtoleivän päällä, joten sokerin määrä on hillossani on tässä reseptissä se pienempi mainittu määrä. Karpalot sopivat hyvin yhteen appelsiinin kanssa, joten käytän usein karpalohillooni appelsiinikuorta mausteena. Huomaa että tähän käytetään vain appelsiinin uloin oranssia kerros eikä sen valkoista kitkerää kuoriosaa. 

Appelsiinin osanssi kuori
Pese appelsiinisi huolellisesti, oli se sitten Luomuviljelty, jota suosittelen tähän, tai tavallinen, ja anna sen kuivahtaa ennen sen käyttöä hilloon. Kuori vain appelsiinin oranssi kerros ohuesti ja suikaloin se samalla tavalla kuten reseptissäni sitruunainen mansikkahillo. Mutta myös kaneli on oivallinen yhdistelmä karpalolle, sekö kanelin kanssa että ilman kanelia, joten voit keittää hillosi ja lisätä sen sekaan yhden kanelitangon ja poistaa kanelin siinä vaiheessa kun hillo on valmista purkitettavaksi.

Karpalot voivat joskus olla vaarallisia jos niitä keittää liian kuumalla lämmöllä, ne tapaavat poksahdella yllättäen ja räjähdellä ilmaan marjojen seassa kun mehun paine marjojen sisällä nousee liian nopeasti liian korkeaksi, joten keitä karpaloita aina miedolla lämmöllä. Vähän riippuen miten isoja marjapaloja haluat hilloosi on kaksi menetelmää joilla hilloa keitetään. 

Hillopurkit kiehumassa
Tähän voi käyttää joko tavallista ruokosokeria tai hillosokeria. Käytä karpalohilloon hillosokeria jos haluat vähän paksumpaa hilloa, tai lisää marjat kattilaan ja lämmitä sitä miedolla lämmöllä kunnes kattilaan on muodostunut mehua ja lisää sokeri tämän jälkeen. Tai, lisää marjat vesitilkan ja sokerin kanssa kattilaan ja lämmitä seosta kunnes karpalot ovat rikkoutuneet ja niistä on valunut ulos mehua. Karpalohillo säilyy viileässä ja suojassa auringonvalolta vähintään seuraavaan satokauteen, ja olen syönyt pari vuotta vanhaa avaamattomana viileässä säilytettyä karpalohilloa ilman että sen maku tai ulkonäkö olisi millään tavalla kärsinyt.

Karpalohillo
1 l karpaloita
300–500 g sokeria
½ dl vettä
(1 appelsiinin kuori)
(1 kanelitanko)

Perkaa karpalot ja pane ne kattilaan veden kanssa ja lämmitä miedolla lämmöllä. Kuori vaahto pois marjaseoksen pinnalta isolla lusikalla tai reikäkauhalla. Lisää sokeri marjojen sekaan ja jatka keittämistä noin kymmenen minuuttia kunnes kaikki sokeri on liuennut marjojen sekaan. Kaada kuuma hillo huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin ja sulje ne heti kuumina tiiviillä kannella. Anna hillon jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä ennen kuin siirrät ne viileään. Säilytä aina avattu hillopurkki jääkaapissa, ja syö se parin viikon sisään sen avaamisesta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...