7. lokakuuta 2012

Korvapuustit
Perinteiset kanelilla maustetut korvapuustit. Äidin uunituoreet korvapuustit, sillä tavalla kuten ne ennen vanhaan vielä leivottiin ja äitini ne aikoinaan oppi leipomaan aidoista meijerivoista, valkoisesta sokerista ja valkoisista hienoista vehnäjauhoista.

Niinm ja edelline lause sanoo sen kaiken, tämä ei ole sitä kaikista terveelisisnät pullaa, mutta tämän on se tapa kuten korvapuustit ennen leivottiin ja maustettiin vain kanelilla. Itse en pahemmin pidä liian kanelisista korvapuusteista, kun en muutenkaan pidä kanelista ja käytän sitä hyvin valikoivasti mutta korvapuusteissa sitä on oltava. 

En kuitenkaan käytä yhtä paljon kanelia korvapuusteihin kuin äitini aikoinaan, joten tämä on tavallaan kaksi reseptiä, se tapa millä äitini lapsuudessani ja edelleen tänä päivänä valmistaa ja leipoo korvapuustit, ja omat hieman maltillisemmin kanelilla maustetut korvapuustit. Tässä kohdassa on hyvä palata asiaa jonka huomasin jokin vuosi sitten, minulla on oikea syy miksi ne pidä kanelista, liika kaneli laukaisee minulla migreenin, ja varsinkin kassia kaneli enemmän uin aromaattisempi Ceylonin kaneli, joka siedän paremmin ja enemmän. Sekä suomessa että muissa Euroopan maissa on jo keskiajalta lähtien myyty Kassia kanelia Ceylonin kanelina, ja kanelin oikeaa latinalaista nimeä harvoin edes mainitaan maustepusseissa.

Muotoillut korvapuustit

Käsittelin tätä kaneli ongelmaa jo viime, vai oliko se toissa vuonna joulun aikoihin, kun asia on enemmän ajankohtainen, ja niin se taas piakkoin on tänäkin vuonna. Joten jos sinulla on samantyyppistä ongelman migreenin ja kanelin suhteen kannatta tarkistaa mitä kanelia olet syönyt ja käytät. Jollet pidä kanelista voit myös kokeilla reseptiäni kierrepullat, jossa täytteenä on pähkinöitä ja rusinoita kanelin sijaan, ja parin kuukauden päästä ovat Lucian päivän sahramipullat taas joulun odotusaikana glögin kanssa taas ajankohtaisia. Ja hieman terveelisemmät korvpuusit saat jos käytät samaa taikinaa kuin reseptissäni voisilmäpullat jossa käytin spelttiä mutta muuten menettelet kuten näissä korvapuusteissa.

Korvapuustien täytteen määrä vaihtelee vähän sen mukaan miten ohuiksi taikina kaulit, ja miten pieniä, tai isoja korvapuusteja haluat. Olen tähän arvioinut summittaisen määrän jota itse käytän, huomaa että tällä kaneli määrällä korvapuusteista tulee vain miedosti kanelilla maustettuja, kun taas äitini sen sijaan olisi käyttänyt kanelia runsaalla kädellä ja näihin menisi varmaan sama määrä mutta ruokalusikallisina laskettuna. Pehmeä voi vain sivellään taikinan pintaa, ja päälle sirotellaan sokeria ja kanelia.

Kolmioikis leikatut korvapuustit
Korvapuusteja kuten muitakin pullia voi valmistaa puolivalmiiksi ja pakastaa, annat korvapuustien nousta toisen kerran ja pakasta ne" kuin ne olisivat menossa uuniin" isolla tarjottimella mutta niitä sivelemättä munalla. Tällä tavalla korvapuustit jäätyvät yksitellen ja voit siirtää ne koviksi pakastuneina muovipussiin josta voit ottaa niitä yksitellen esiin ja paistaa uunissa. Tällä tavalla saat yhdellä leivontakerralla pullia pitkin viikkoa, jopa kuukautta ja paista ne vain uunissa. Pane korvapuustit suoraan uuniin niitä sulattamatta, tämä tarkoittaa tietenkin että pullien paistoaika on pidempi kuin huoneenlämpöisten juuri nousseiden korvapuustien. Sivele korvapuustit rikkivispatulla munalla ja paista niitä 175 asteessa kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean paahdetun pintavärin ja ovat keskeltä kypsiä, voit kokeilla korvapuustien kypsyyden samalla tavalla kuin leivän, se kumahtaa kun sitä kevyesti kopauttaa sen pohjasta, mutta voit myös kokeilla korvapuusteja tikulla, ja kuiva tikku tarkoittaa tässäkin tapauksessa että korvapuustit ovat kypsiä.

Voita, sokeria ja kanelia siroteltu taikinalle
Korvapuusteilla pitää olla se oikea muoto mutta moniko tänään enää tekee korvapuustit oikeanmuotoisiksi, tai edes tietää miten se tehdään. Tämä on asia jossa usein luistan, on helpompaa tehdä vain kierrepullia jotka asettelee paperivuokiin, niin ei tarvitse välittää mistään korvapuustien muotoilusta. Mutta korvapuustit eivät ole korvapuusteja jollei niitä ole leikattu oikealla tavalla, käännetty oikeaan asentoon tai lytätty ennen niiden nostamista ja uuniin menoa. 

Kokoon kääritystä taikinapötköstä leikataan vinottain kolmiomaisia paloja. Taikinaa leikataan vinottain joka toinen kerta toiseen suuntaa, ja joka toinen toiseen suuntaa. Korvapuustin levein kohta asetetaan alaspäin pohjaksi ja jokaista korvapuustia painetaan keskeltä sen satulasta lyttyyn litteäksi. Tällöin korvapuusti kierteistä pursuaa ta pullahtaa kierteitä kauniisti ulos. Tähän painamiseen ei saa käyttää mitään terävää, vaan jotain pyöreää kuten esimerkiksi puulusikan kahvaa tai veitsen kahvaa. Taikinaa ei saa leikata, sitä pitää vain muotoilla oikealla tavalla. Tämän jälkeen korvapuustit saavat nousta toisen kerran ennen niiden uunissa kypsentämistä.

Korvapuustien paistoaika vaihtelee vähän siitä miten isoja tai pieniä korvapuusteja taikinasta valmistat, ja mitä ohuempia ja pienempiä korvapuusteja teet, sitä lyhyempi aika uunissa. Tällä reseptillä saat noin kolme kymmentä reilusti isokokoisia korvapuustejaa, tai enemmän jos teet niistä pienempiä.

Korvapuustit:
150 g voita
5 dl maitoa
30 g hiivaa
2 tl l suolaa
8 rkl sokeria
800–900 g vehnäjauhoja

Täytteeksi:
n 3-4 tl kanelia
n 4-6 rkl sokeria
n 6 rkl voita

Ota täytteeseen voita sivuun ja anna sen temperoitua huoneenlämpöiseksi. Sulata taikinan voi pienessä kattilassa miedolla lämmöllä, lisää mittaa maito voisulan sekaan ja anna maidon edelleen miedolla lämmöllä lämmetä kädenlämpöiseksi. Kaada maito isoon taikinakulhoon ja murenna sekaan hiiva. Sekoita hiivaa maidossa kunnes se on kokonaan liuennut maitoon.  Lisää noin puolet jauhoista, korkeintaan kaksi kolmasosaa, sokerin ja suolan kanssa maidon sekaan. Sekoita taikinaa kunnes on tasaista ja alkaa irrota kulhon reunoista. Nosta taikina jauhotetulla pöydälle ja vaivaa sitä kunnes siitä on tullut kimmoisaa. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi noin puolituntia tai reilu puolisen tuntia puhtaalla keittiöliinalla peitettynä. Jaa taikina pariin, kolmeen osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä yhdestä taikinan osasta kerrallaan ohut puolen sentin paksuinen suorakulman muotoinen taikinalevy. Sivele tai levitä pehmeää voita taikinalevyn päälle, ja ripottele hienoa sokeria sekä kanelia levyn päälle. Älä levitä mausteita aivan reunaan asti toiselle pitkälle reunalla vaan jätä siihen reilun sentin väli reunaan. Kääri taikinalevy pitkästä reunasta jolla on mausteita aivan reunaan asti ja rullaa koko levy tiivisti kokoon. Kääryleen pitää olla tiivis ja napakka, sen kierteissä ie saa olla ilmaa tai reikiä. Tällä tavalla reuna jossa ei ole mausteita ja voita aivan reunaan asti jää uloimmaksi kerrokseksi eikä täytettä valu ulos korvapuusteista. Kierrä pullapötkylää kunnes sinulla on pullakierteen sauma joko alas pöytää vasten tai ylöspäin. Leikkaa pötkylästä vinottain toisesta reunasta paksumpia ja toisesta ohuempia kolmiomaisia pullia. Leikkaa taikinapötköä vinottain joka toinen kerta toiseen suuntaa, ja joka toinen toiseen suuntaa. Käännä korvapuustin paksuin puoli alaspäin ja asettele ne pelille voipaperille. Paina jokaista korvapuustia keskeltä sen ”kapeasta selästä” lyttyyn litteäksi puulusikan kahvalla. Paina korvapuustia lusikalla aivan alas asti ja lyttyyn. Tällöin korvapuusti kierteistä pursuaa ta pullahtaa kierteitä kauniisti ulos. Anna korvapuustien nousta noin kaksikymmentä minuuttia, puolituntia puhtaan keittiöliinan alla. Riko pieneen kulhoon kananmuna ja vispaa se kevyesti rikki haarukalla. Sivele valmiiksi nousseet korvapuustit munalla ja paista ne uunissa 200 asteen lämmössä noin vartti, kaksikymmentä minuuttia vähän koosta riippuen. Anna korvapuustien jäähtyä ritilällä puhtaalla keittiöliinalla peitettynä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...