17. lokakuuta 2012

Kaprismuusi tai kaprissalaattiLämmin kapriksilla ja tuoreilla yrteillä maustettu perunamuusi uusista perunoista, lämmin tuoreilla yrteillä maustettu perunasalaatti kapriskastikkeella vai kylmä tillillä ja kapriksilla maustettu perunasalaatti. Vegaanin keskiviikon mukainen sekä vegaani että laktoositon vaihtoehto perunamuusille, varsinkin vielä muusi vielä ei onnistu uusista perunoista ja perunamuusia tekee mieli tai majoneesiton vaihtoehto perinteiselle perunasalaatille kesän grillirientoihin niille jotka ovat kanamunalle allergisia.

Talviperuna ja uusi peruna
Syksy on alkanut ja vaikken pidä kesähelteistä ovat syksyn kosteat, utuiset ja pimenevät päivät aina yhtä synkeitä ja masentavia. Juuri nyt vielä riittää valoa mutta masennu iskee viimeistään sitten kun siirrytään talviaikaan, mutta se kylmyys alkaa vaikuttaa luihin ja niveliin. Perunamuusi on hyvää lohturuokaa, ja sitä minulla on kesäisin aina yhtä ikävä kun kunnon muusiperunoita ie ole saatavilla mutta keksin aikaisemmin tässä kesällä miten sitä lämmintä muusia voi saada jo uusistakin perunoista. Tämä sama kikka pätee myöhemmin talvella myös talviperunoista kunhan perunat taas sisältävät tarpeeksi tärkkelystä eivätkä valahda liisteriksi kun niistä valmistaa pottumuusia. Tätä samaa ruokaa kun olen toisinaan tehnyt, keksin myös että se on kaksi ruokaa samassa, vähän sen valmistusmenetelmästä riippuen muusaako perunat karkeaksi muusiksi jossa on sattumia survimella vai jättääkö keitetyt perunat kuutioituna kastikkeeseen maustumaan. 

Tillillä maustettu kapriskastike perunasalaattiin
Tämä lisuke perustuu siis perunaan, olivat perunat sitten uusia perunoita tai talviperunoita, sekä oliiviöljyyn rasvana, oliiviöljy korvaa sen perunamuusissa tavallisesti käytetyn maidon sekä voin joten se sopii myös laktoosille herkille. Sama oliiviöljy toimittaa salaatti versiossa kastikkeen osaa, ja ainoa ero tämän salaatin ja muusin välillä on öljyn määrä sekä se että perunasalaattiin lisätään myös viinietikkaa. Muusi vaatii enemmän öljyä kuin salaattikastike, mutta osan öljyä voi tietenkin korvata perunoiden keitinvedellä jos haluaa ruokaansa vähemmän rasvaa. Toisaalta taas myös muusiin voi käyttää tilkan viinietikkaa, ei kuitenkaan mitenkään kannatta sulkea pois etikan käyttöä muusissa, varsinkin jos pitää sen kirpeästä mausta.

Muusi ja salaatti maustetaan aivan samalla tavalla, suolaliemeen säilötyillä kapriksilla ja tuoreilla yrteillä, ja niiden puutteessa joko tillillä tai persiljalla. Muusiin lisätään öljyä ja/tai perunoiden keitinlientä kunnes se on saavuttanut sopivan koostumuksen riippuen siitä haluaako muusistaan hyvin ohutta ja juoksevaa tai paksumpaa. Huomaa vain että oliiviöljyllä on aika karvas ja vahva maku, joten jollet pidä oliiviöljyn mausta kannatta sinun ehdottomasti korvata osa sn määrästä joko keitinliemellä tai toisella neutraalin makuisella kasvisöljyllä kuten esimerkiksi auringonkukkaöljyllä tai rypsiöljyllä. Muusiin käytän noin reilun desin oliiviöljyä kun taas salaattikastikkeeseen käytän tähän määrään noin puolisen desiä öljyä ja ruokalusikallisen viinietikkaa.

Tuoreella tillillä ja kapriksilla maustettu perunasalaatti uusista perunoista
Perunasalaatin voit valmistaa sekä lämpimänä että kylmänä, ja tähän perunasalaattiin, jos valitset valmistaa sen kylmänä voit tietenkin uusiokäyttää eiliset jo keitetyt perunat joten tämä lisuke ottaa huomioon monen monta eri käyttöä sekä raaka-aineiden suhteen että sen monipuolisen käytön suhteen. Uudet perunat harjataan ja huudellaan ennen keittämistä ja talviperunat kannattaa aine keittää kuorineen ja kuoria vasta sen jälkeen. Mutta, kuten olen jo monta kertaa todennut, vasta keitetyt perunat, olivat ne sitten uusia perunoita tai talviperunoita imevät itseensä paremmin makuja kun ne sekoitetaan mausteiden kanssa, joten suosittelen sinun käyttämään lämpimiä varta vasten keitettyjä perunoita, tähän, jos vain suinkin mahdollista. Muusista vain vielä sen verran että se maistuu parhaimmalta lämpimänä mutta sitä voi toki syödä myös jäähtyneenä tai haaleana, kylmänä se ei mielestäni ole hyvää vaikka puoliso onkin tästä asiasta eri mieltä. Tällä reseptillä saat tuttuun hyväksi todettuun tapaan lisukkeen joko salaattina tai muusina neljälle ruokailijalle.

Kaprismuusi tai kaprissalaatti
700 g perunoita
½ dl kapriksia
½ nippu tilliä
suolaa
valkopippuria
½-2 dl oliiviöljyä
(1-2 rkl vaaleaa balsamietikkaa salaattiin)

Pese perunat ja harjaat ne huolellisesti jos ne ovat uusia perunoita. Lisää uudet tuoreet perunat kiehuvaan veteen, vanhat perunat voi panna valmiiksi kylmään veteen ja keitä perunat kypsiksi keksilämmöllä runsaassa vedessä. Älä turhaan suolaa keitinvettä. Huuhtele tilli (tai muut yrtit) huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Valuta kapriksista siivilässä niiden suolavesi. Kaada perunoista keitinvesi, äläkä unohda ottaa sitä keitinvettä talteen jos korvaat osan oliiviöljystä sillä. Anna perunoiden höyrystyä kuumassa kattilassa kuiviksi. Anna perunoiden jäähtyä kunnes voit käsitellä niitä. 

Lämmin kaprismuusi:
Kuori kuorineen keitetyt perunat ja survo perunat karkeasti muusiksi jossa on sattumia perunasurvimella jos valmistat muusia. Hienonna tilli ja lisää se perunoiden sekaan kapristen kanssa. Valuta muusin sekaan öljyä ohuena norona ja sekoita. Lisää öljyä (ja keitinvettä) kunnes olet saanut haluamasi koostumuksen muusille.  Sekoita kaikki kunnolla ja tarkista muusin maku. Mausta se oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla ja tarjoile heti lämpimänä lisukkeena. 

Lämmin kapriksilla maustettu perunasalaatti:
Silppua tilli ja pane se kapristen kanssa salaattikulhoon. Lisää kulhoon myös oliiviöljyä sekä viinietikka ja sekoita kaikki kunnolla keskenään. Kuori kuorineen keitetyt käsiteltäviksi jäähtyneet perunat ja paloittele ne haluamallasi tavalla joko noin puolen sentin viipaleiksi, suupalan kokoisiksi kuutioiksi tai lohkoiksi. Lisää perunat kulhoon ja sekoita kastikkeen kanssa. Anna perunoiden maustua kastikkeessa vähintään kymmenen minuuttia. Tarkista salaatin maku ja mausta se suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan. Tarjoile joko perunasalaatti talvella lämpimänä lisukkeena, tai kesällä Kuori kuorineen keitetyt perunat ja paloittele ne haluamallasi tavalla jos valmistat salaatin. Voit myös antaa salaatin jäätymisen jälkeen huoneenlämmössä tekeytyä seuraavaan päivään tiiviisti muovilla peitettynä, jos haluat kesällä kylmää ruokaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...