15. lokakuuta 2012

Porcinikanaa ja polentaaLempeää kullankeltaista polentaa ruskistetun kanan ja herkkutattien kanssa, oivallinen syksyinen alkuruoka tai lämmin arkiruoka. Gluteeniton lämminruoka maissista valmistetusta polentasta kana suikaleiden ja metsässä villinä kasvavien rapeiksi ruskistettujen herkkutattien sekä sipulin kera. Miksi ostaa valmista kun kotiruoka on näin nopeaa.

Polenta on niistä raaka-aineista jotka eivät oikein maistu millekään, joten lisään polentan sekaan nokareen voita ja joskus käytän nesteenä lientä. Pikapolenta kaadetaan runsaaseen kiehuvaan veteen vanan koko ajan sekoittaen jottei se paakkuunnu ja se valmistuu parissa minuutissa joten varmista oletko ostanut tavallista polentaa vai pikapolentaa, niiden valmistustapa eroaa toisistaan. Polentajauhot valmistetaan maissista joten ruoka ei sisällä gluteenia ollenkaan joten se sopii myös keliaakikoille. Olen aikaisemmin valmistanut poronkäristystä polentalla ja mustatorvisienilla, uusiokäyttänyt keitettyä polentaa polentakakkuihin reseptissäni polentakakkuja pekonilla sekä paistettua polentaa jälkiruoaksi.

Polenta alkuperä maissi
Viimeksi kun ostin kanasuikaleita valmiiksi leikattuina, ja tätä teen harvoin, petyin taas kerran. Kanasuikaleet olivat enemmän kanahakkelusta tai silppua kuin suikaloitua kanaa joten pidättäydyn edelleen kananrinnassa jonka suikaloin itse kotona jotta tiedän mitä ruoassani on. Tämä tietenkin on mukavuuskysymys, vaikka ei se kanalihan suikalointi vie kun pari lisäminuuttia ruoan valmistuksessa. Herkkutatit, jotka italiaksi ovat Porcini, ovat aikaisemmin syksyllä metsästä kerättyjä ja jotka olin jo ruskistanut ennen niiden pakastamista. Sulatin ne paistamista ennen hitaasti jääkaapissa ja lisäsin se kanasuikaleiden ja sipulin sekaan kun ne kanasuikaleet olivat valahtaneet valkoisiksi pannun kuumuudessa. Voit tähän tietenkin käyttää myös muita sieniä kuten suppilovahveroita, haperoita tai niiden puutteessa kaupasta ostettuja tuoreita herkkusieniä.

Sipulit kuorineen
Vaikka useasti käytän valkosipulia en tähän halunnut sitä koska halusin että ruoan raaka-aineet maistuvat omalle itselleen. Käytin pannun deglaseeraukseen (katso deglaseeraus) kuivaa valkoviiniä, ja viini alkoholin haihtuu sen lämmetessä joten myös lapset sekä ne jotka syystä tai toisesta eivät joko voi, tai halua nauttia alkoholia voivat huoletta syödä tätä ruokaa. Voin suhteen totean vain että sen voi joko vaihtaa laktoosittomaan voihin tai käyttää ruskistamiseen öljyä, ja oliiviöljy on tähän sopivaa koska ruoan makumaailma on italiasta. Tällä reseptillä saat joko pienemmät alkuruoat kuudelle tai lämmintä arkiruokaa neljälle ruokailijalle tuttuun tapaan.

Porcinikana:
400 g kanaa
200 g herkkutatteja
1 sipuli
suolaa
mustaa pippuria
loraus kuivaa valkoviiniä (tai vettä)
voita/öljyä paistamiseen

Polenta:
100 g Polentajauhoja
4 dl vettä tai lientä
1 tl suolaa
nokare voita
tuoretta persiljaa viimeistelyyn

Porcinikana:
Ota kana ulos jääkaapista temperoitumaan huoneenlämpöön noin tunti ennen sen kypsentämistä. Leikkaa kanaliha ohuiksi nauhoiksi poikkisyin. Kana voi olla ohutta nauhaa koko rintafileen leveyttä. Paista kanaa kuumalla pannulla voi ja öljyseoksessa kunnes se on tullut kalpeaksi. Puhdista tuoreet sienet ja harjaa ne huolellisesti. Leikkaa tatit ohuiksi suikaleiksi. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuelti ja lisää tattien kanssa paistinpannulle kana kanssa. Sekoita aika ajoin ja anna sekä kanan, sienien että sipulin saada kaunista ruskeaa paahtunutta väriä pintaan. Lisää pannulle loraus kuivaan valkoviiniä jotta kaikki maut irtoavat pannulta, anna nesteen kiehua kokoon hieman mutta se ei saa haihtua kokonaan, kanan, tattien ja sienien pitää vielä olla kosteita viinistä. Mausta kana suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla oman makusi mukaan.

Polenta:
Mittaan isoon kattilaan vesi, lisää suola ja kiehauta vesi ylös. Kaada Polentajauhot ohuena vanana koko ajan sekoittaen kiehuvan veden sekaan. Anna polentan kiehua kaksi minuuttia ja lisää sekaan nokare voita. Sekoita kunnolla ja pikapolenta on valmista.

Annosten kokoaminen:
Huuhtele persilja huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Lusikoi polentaa lämpimille lautasille, ja asettele niiden päälle paistettua kanaa ja herkkutatteja. Lusikoi pannuun jäänyttä nestettä polentan ympärille ja kana päälle. Viimeistele annokset ripottelemalla vasta rouhittua mustaa pippuria sekä tuoreen persiljanlehtiä ja tarjoile annokset heti joko lämpimänä pääruokana tai alkuruokana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...