29. lokakuuta 2012

Stroganoff-borštškeittoHäränlihaa, punajuuria ja porkkanaa kaalin kanssa. Tähteeksi jääneestä borštškeitosta sekä pihvi stroganoffista yhdistettyä alkutalveen sopivaa lämmintä ja sakeaa muhennosmaista paksua keittoa kotitekoisen smetanan ja vehnäisenhapannäkkileivän kanssa. Mahantäydeltä ihanaa lämmöstä höyryävää ruokaa kun palaa talven kylmästä sisälle.

Tämä talvi otti täällä Tampereen seudulla jo pienen varaslähdön, pakkasta on jo ja luntakin on vähän valkoisena maassa joten jouduimme viime viikonloppuna vaihtamaan talvirenkaat autoon, ja näin aikaisin tätä on tapahtunut vain yhden ainoan kerran muutettuani takaisin suomeen. Ja talvirenkaiden vaihdon, tai muun varhaistalven lumenluontihommien jälkeen onkin kivaa voida saada nopeasti ruokaa pöytään, ja vaikka arvostan ruokaa ja sen itse aina valmistan en aina ja joka päivä välitä tai edes jaksa laittaa ruokaa ja on ihanaa saada olla laiskana tyttönä ja kaapia vähän jääkaapin perukoilta jotain jo valmista ruokaa josta saisin jotain nopeasti pöytään. 

Stroganoff-borstskeittoa vehnästä leivotun hapannäkkileivän kanssa
Olin muutekin jo niin laiskalla tuulella perjantaisen Helsingin reissuni jälkeen kun olin läsnä Glorian Blog Awards 2012 tilaisuudessa jossa ensi kertaa palkittiin ja juhlistettiin suomalaisia sisustus ja ruokablogeja. Kotiin paluu venyi pitkään jonka jälkeen vielä junakin oli aikatalusta jäljessä joten jo pitkä päivä venyi iltaan ja yö taas aamuun ennenkuin olimme kotona, joten en koko viikon loppuna pahemmin osannut innostua ruoanlaittamisesta  vaikka ruokaa oli tavalliseen tapaan saatava pöytään. En pahemmin pidä edestakaisin samana päivänä reissaamisesta synnyinseuduilleni, mutta pakko kun oli pakko palata takaisin muiden jo etukäteen samana viikonloppuna sovittujen menojen takia.

Suureksi onneksi sieltä jääkaappini uumenista löytyi Stroganoffinpihviä. Tällä kertaa vain ja ainoastaan yhdelle hengelle tähteenä. Vaikka valmistan joka vuosi vähintään yhden satsin borštškeittoa, josta pakastan osan ei sieltä löytynyt mitään borštšia joten jatkoin Stroganoffia porkkanoilla ja punajuurilla jotta sain siihen borštšikeiton tapaisen vivahteen. Stroganoffin reseptistä löydät myös ohjeen miten valmistat itse smetanaa kotona kermaa käyttäen pari päivää etukäteen.

Pilkottua punajuurta ja porkkanaa borstskeitto-osaan
Voi tietenkin käyttää tähän valmista perinteisestä punajuuresta valmistettua borštškeittoa tai vaaleaa keltajuuresta valmistettua borštškeittoa kuutioidun porkkanan ja punajuuren sijasta, jolloin keitto valmistuu vieläkin nopeammin. Tarvitset tällöin noin kaksi annosta keittoa sekä kaksi annosta Stroganoffia jotta saat aterian neljälle hengelle tuttuun tapaan. Arvioisin että noin pari, kolme desiä keittoa tai Stroganoffia on yhdelle riittävä määrä. Keittoa voi tietenkin jatkaa liemellä mutta tämän kyseisen keiton oli tällä kertaa tarkoitus olla sakeaa ja paksua keiton ja muhennoksen tai padan välimuotoa.

Keiton lisäksi murensin kuuman keiton pinnalle loput herkullisesta kotona leivotusta hapannäkkileivästä josta keitto sai ihan kivasti vähän puruvastetta mutta voit tähän sen puutteessa käyttää hapankorppujakin, jos sinulla niitä on, tai paistaa leipäkrutonkeja oikein tummaksi ja rapeaksi.

Stroganoff-borštškeitto

Tai vaihtoehtoisesti:
2 porkkanaa
2-3 punajuurta
pala kaalia
4 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria

sekä viimeistelyyn:
smetanaa

Stroganoff-bortskeitto:
Kuori ja kuutioi porkkanat ja punajuuret jollei sinulla ole valmista borštškeittoa. Suikaloin myös kaali ohuelti. Keitä vihanneskuutiot kypsiksi lihaliemessä. Lisää kattilaan stroganoffi ja lämmitä se höyryävän kuumaksi. Tai yhdistä keitto Stroganoffin kanssa kattilaan ja lämmitä se höyryävän kuumaksi. Lisää sekaan pari, kolme ruokalusikallista smetanaa, ja mausta suolalla keitto mustalla pippurilla oman makusi mukaan. Annostele keitto lämpimille lautasille tai keittokulhoihin ja murustele pinnalle vehnästä leivottua hapannäkkiä ja nauti sakeasta keitosta heti höyryävän lämpimänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...