3. lokakuuta 2012

Vegaanit valkosipulileivät

Oliiviöljyssä kullanruskeaksi ja rapeaksi paistettua leipää, tuoretta valkosipulia ja tummaa kokoon keitettyä paksua siirappimaista vihanneslientä. Oivallinen alkupala kun vegaani yllättäen tulee syömään eikä alkuruokaa ole suunniteltu.

Parasta näissä alkupaloissa on että kaikki alkupalojen raaka-aineet löytyvät yleensä kotoa, tarvitset vain leipää, lientä, sipulia ja valkosipulia sekä öljyä paistamiseen. Parasta kuitenkin saat kun valkosipuli on tuoretta eikä vielä kuivunutta talvivalkosipulia, mutta kyllä sitäkin voi tuoreen valkosipulin puutteessa käyttää.

Idea lähti siitä että olin juuri valmistanut greipilläryyditettyjä sienileipiä jotka olin kuorruttanut uunissa mutta tarvitsinkin yllättäen myös vegaanin vaihtoehdon. Yllätyksenä oli se että sienet olivat jo aikaisemmin valmistettujen greipillä ryyditettyjen sienileipien päällä ja uunissa, joten minun oli nopeasti improvisoitava jotain. 

Pilkottua tuoretta punasipulia
Nämä vegaanille sopivat liemileivät oli tuloksena, paistoin leipäviipaleet oliiviöljyssä, ja ruskistin sipulia sekä tuoreen valkosipulinkuoret vihannesliemessä jota keitin kokoon. Viipaloin tuoreet valkosipulikynnet ohuiksi viipaleiksi, asettelin ne leipäviipaleiden päälle ja viimeistelin ne kaatamalla paistettujen leipien päälle kokoon keitettyä kasvislientä j tulos oli paljon parempi kuin osasin arvatakaan vieraan yllättäessä, ja niitä on sen jälkeen valmistettu muillekin ns. kaikkiruokaisille hyvällä menestyksellä. 

Parasta tulosta saat kun käytät leipänä jotain täysjyväleipää jossa viljan kokojyvä on jauhettu mukaan, leipää jossa on aromikasta makua ja joka antaa oman osuutensa herkullisen tulokseen. Tähän voit hyvin uusiokäyttää pari päivää vanhaa jo hieman kuivahtanutta leipää, joka ihmeellisesti paistamisen ja liemen avulla saa uutta elämää, ja suo syöjälleen nautintoa.
Vähän riippuen mitä kasvislientä sinulla on kotona, voit lisätä yrttejä tms. antamaan liemelle makua. 

Sipulit liemessä
Kuvassa pannulla on aitoa kotona keitettyä vihanneslientä, se on vain saanut värinsä tummaksi paahdetuista vihanneksista joista olen liemen keittänyt, siinä ei ole mitään keinotekoista väriä vaan samalla tavalla paahtaee vihanneksia joko pannulla, tai uunissa, kuten reseptissäni siskonmakkarakeitto jossa isäni opettamalla tavalla vihannekset paahdetaan kuivalla pannulla ennen niiden keittoon lisäämistä, sekä reseptissäni punaviinikastike, tapa jonka myös opin isältäni, voit paahtaa vihannekset samalla tavalla (mutta tietenkin ilman luita ja lihaa jos haluat kasvislientä) ja saat tuloksena tumman kasvisliemen. Tämä kasvisliemi, jota säilytän pakastettuna ja kokoon keitettynä tiivistettyinä jääpaloina pakastimessa, sisälsi jo niin paljon yrttejä ja muista mausteita joten se ei vaatinut mitään lisämausteita. 

Oliiviöljyssä paistetut leipäviipaleet
Viimeistelin liemileivät tuoreella porkkananaatilla mutta sen puutteessa persiljakin käy.
Voit liemen sekaan sitä kokoon keittäessä tilkan kuivaa valkoviiniä jos sinulla sellaista sattuu olemaan kotona, ja jollei niin vesikin käy. Tällä reseptillä saat herkullisia liemileipiä neljälle ruokailijalle tuttuun tapaan joko alkupalaksi tai hiukopalaksi neljälle hengelle, tai miksei osaksi juhlien seisovanpöydän tarjoilua.Vegaanit valkosipulileivät
4 viipaletta leipää
3 tuoreen valkosipulinkynttä
1 punasipuli
kasvislientä
(tilkka valkoviiniä)
oliiviöljyä paistamiseen


Huuhtele porkkananaatit huolellisesti jos sinulla niitä on, tai persilja niiden puutteessa ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Leikkaa leivästä neljä viipaletta ja halkaise ne sopivan kokoiseksi sormiruoaksi. Paista leivänpalat kauniin ruskeiksi ja paahtuneiksi kuumalla pannulla oliiviöljytilkassa. Ota leipäviipaleet sivuun ja pidä ne lämpiminä. Kuori sekä sipuli että valkosipulin kynnet. Pilko sipuli karkeasti ja ruskista se samalla pannulla kuin ruskistit leivät. Lisää pannulle myös tuoreen valkosipulikuoret ja anna niidenkin saada hieman paahtunutta väriä. Lisää pannulle kasvisliemi ja loraus viiniä ja anna liemen tiivistyä ja kiehua kokoon kunnes se on paksua ja siirappimaista. Viipaloi valkosipulinkynnet ohuelti. Pane leivät valmiiksi lautasille ja asettele valkosipuliviipaleet leipien päälle. Siivilöi liemi ja lusikoi kuumaa tiivistynyttä lientä leipien ja valkosipulinkynsien päälle ja viimeistele leivät silputulla porkkanan naatilla, tai persiljalla, ja tarjoile leivät heti lämpiminä alkupaloina.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...