12. lokakuuta 2012

Kilikaalilammaskaalin tapaa valmistettua kilikaalia. Padassa haudutettua kilin lihaa ja kaalia miedosti maustettuna, kilikaalia, samalla tavalla valmistettuna kuin norjalainen lammaskaali. 

Lammaskaali on norjassa perinteinen ja suosittu ruokalaji jota syödään sekä arkiruokana että juhlaruokana. Norjalaisessa lammaskaalissa ruoka maustetaan vain suolalla, pippurilla ja kuminalla ja siihen lisätään vain kaalia. Se mitä pippuria kukin käyttää on taas jokaisen oma valinta, olen syönyt lammaskaali mustalla, valkoisella sekä maustepippurilla maustettuna. Joskus tämä lammaskaali myös suurustetaan vehnäjauhoilla ja se tarjoillaan kuorineen keitettyjen perunoiden kanssa. Kaali leikataan isoiksi suikaleiksi tai paloiksi ja se pannaa kerroksittain kattilaan lampaan lihan kanssa hautumaan pariksi tunniksi. Joten kun tuli kilin lihaa niin kilikaali kuulosti kivalle tämän syksyn ensimmäiselle kaalimuhennokselle. 

Kilikaalia kattilassa
Kilinliha muistuttaa maultaan vähän lammasta mutta siitä puuttuu se määrätty lammasmainen maku, kilin liha on miedomman makuista ja moni joka on kesälomamatkallaan luullut syöneensä lammasta välimeren maissa onkin monasti syönyt kiliä. Tämä oli siitä kilipukista jonka tässä jokin aika sitten itse paloittelin kun olin saanut vihiä mistä saisi kilinlihaa. Kilipukkia tulee sivutuotteena kun valmistetaan kutunjuustoja, tai vuohenjuustoja kuten niitä useammin kutsutaan. Ja sivutuotteena tälle kutunmaidolle tehdään tietenkin kilejä jotta maitoa tulisi, ja koska kilipukeilla ei tee mitään otetaan ne usein pois itse olen sitä mieltä että on parempi hyödyntää ne ja panna lihoiksi syksyllä.

Kaalin kerä
Mutta takaisin tähän kilikaaliin, otin siis kilin lihan, siis kilin koivet, tai kilin viulut suoraan pakastimesta niitä sulattamatta ja iskin ne suoraan isoon kattilaan sulamaan se hitaasti kypsymään kylmään veteen.
On tietenkin parempi antaa liha ensin sulaa hitaasi yön yli jääkaapissa, mutta tässä tapauksessa oli vähän yllättävä tarve saada reilummin ruokaa pöytään kuin vain kahdelle. Ja koska tilaisuus ei ollut ennestään suunniteltu, päätyi kilin lavat koipineen kattilaan jäisenä. Liha jota keitetään lisätään aina kylmään veteen ja sen annetaan kiehua ylös, ja niin tein tässäkin tapauksessa. 

Mutta koska liha oli kokonaisena lapana jossa koipi mukana, en voinut panna kaalia kattilaan kerroksittain kilin kanssa, joten haudutin ensin kiliä noin kaksi tuntia, otin kililientä sivuun kaalille ja keitin kaalin mausteiden kanssa kypsiksi, noin tunnin verran, omassa kattilassa. Kili jatkoi samalla hautumista omassa kattilassaan, ja vasta kun kaali alkoi olla valmista ja kypsää, leikkasin kilinlihan pienemmäksi ja lisäsin sen kaalin sekaan. 

Kilipukin lihaa
Tämä on kuitenkin ruokaa joka vain paranee parin kolmen päivän jälkeen se valmistamisesta, joten tätä kannattaa aina tehdä isompi satsi kun sen kimppuun ryhtyy, ja syödä sitä myöhemmin samalla viikolla tai jopa pakastaa sopivan kokoisissa erissä ja säilyttää niille päiville kun ei huvita, tai ei jaksa syystä tai toisesta, laittaa ruokaa. Jos keität lihan hyvin niukasti suolatussa vedessä voit lientä käyttää muihinkin ruokiin kuten patoihin tai keittoihin kun sitä keittää vähän kokoon jolloin en maut tiivistyvät.

Voit tietenkin kilin sijaan valmistaa lammasta samalla tavalla, laske noin 400–500 grammaa lapaa luineen kaikkineen jokaista ruokailijaa kohden. Tällä reseptillä saat lämmintä kilikaalia neljälle hengelle tuttuun tapaan.

Kilikaali
1 kg kilinlapaa
1 keräkaali
1 tl kuminaa
1 laakerin lehti
suolaa
valkopippuria

Pane liha kattilaan ja kaada kattilaan kylmään vettä kunnes liha peittyy. Kiehauta vesi ylös, ja anna liha hautua miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Kuori veden pinnalle muodostunut vaahto isolla lusikalla tai reikäkauhalla. Nosta lihat luineen ylös ja anna niiden jäähtyä kunnes voit käsitellä niitä. Poista luut ja leikkaa liha isoiksi suupaloiksi. Paloittele myös kaali sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja lisää kaalin sekaan. Mausta kuminalla, suolalla ja pippurilla ja lisää laakerinlehti ja anna kilikaalin hautua vielä tunnin ajan kannan alla. Tarkista kilikaalin maku ja mausta se oman makusi mukaan. Tarjoile kilikaali keitettyjen perunoiden kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...