25. lokakuuta 2012

Kanaa kermaisella kyssäkaalillaViinissä haudutettua kanaa, pikapaistettua paprikaa ja keltaisia porkkanoita kermassa haudutetun kyssäkaalin kera, nopeaa vaivatonta mutta herkullista arkiruokaa.
Arjen nopea ruoka, valkosipulilla maustettua ruskistettua pannussa haudutettua kanapoikaa, kermassa haudutettua kyssäkaalia sekä paahdettua punaista paprikaa ja keltaisia porkkanoita tavallisten oranssien porkkanoiden sijasta.

Tämä ruoka valmistuu yhdellä paistinpannulla ja sen lisukkeeksi kyssäkaali hautuu omassa kattilassaan kerman kanssa. Kananpoikaa, siis broleria, voit käyttää rintaa tai maukkaampia koipi-reisiä, kumpikin käy tähän.

Kyssäkaali on kaalin juurityveä johon se muodostaa mukulantyyppisen kasvaimen, ja se on tapa syödä sitä tavallista samaa kaalia mutta ilman kaalin suikaloimista. Kyssäkaalin vain kuoritaan, kuutioidaan ja hitaasti haudutetaan puolikypsäksi niukassa vedessä jollet siedä laktoosia, tai kermassa jos haluat muhentaa sen kermalla. Tämä ei tietenkään poissulje käyttämästä laktoositonta kermaa, onhan ruoan nimessä kermaista kyssäkaalia. 

Paloiteltua kyssäkaalia ja valkosipulinkynsi
Tarkista kyssäkaalin kypsyys tikulla, jos kyssäkaali on pehmeää on se kypsää. Tämän kokoiseksi kuutioitu kyssäkaali kypsyy noin reilussa kymmenessä minuutissa, varttitunnissa. Joskus kyssäkaali voi olla aika puista, ja tätä osaakin voi syödä vaikkei se ole mieluista, ja niitä ei ole pakko käyttää jollei halua. Tämä puisempi kyssäkaali kypsyy hitaammin, joten kyssäkaalin kypsymisaika vaihtelee hieman kyssäkaalin iän mukaan, mitä vanhempi sitä pidempi kysymisaika.

Vihannekset paistetaan nopeasti samalla tavalla kuin wokatessa, ja ne pidetään lämpiminä. Kana ruskistetaan pannulla ja haudutetaan lempeästi joko vedessä, tai viikonlopusta ylijääneessä valkoviinissä ja kun kananpoika on hautunut valmiiksi ja melkein kaikki neste on haihtunut taivaan tuuliin ja pannu on melkein kuiva, lisätään pannulle vihannekset takaisin toviksi lämpiämään juuri ennen tarjoilua. 

Keltaisia porkkanoita lävikössä
Jos porkkanat ovat hyvin paksuja ne kannatta ne joko leikata ohuemmiksi pituussuunnassa, tai noin puolen sentin paksuisiksi lanteiksi ja aivan pienet voit vain harjata kunnolla ja paistaa sinällään paprikan ja sipulin kanssa. Hiilihydraattina voit tämän kanssa tarjoilla keitettyä riisiä tai perunoita, kaalissahan sitä ei ole joten ruoka sopii myös karppaajille. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan vaivatonta arkiruokaa ruokaa neljän hengen perheelle.

Kanaa kermaisella kyssäkaalilla
4 kananrintaa
6 keltaista porkkanaa
1 punainen paprika
4 valkosipulikynttä
1 sipuli
1 iso kyssäkaali (tai 2 pienempää kyssäkaalia)
2 dl kermaa
(loraus valkoviiniä)
suolaa
mustapippuria
1 laakerinlehti
oliiviöljyä paistamiseen

Ota kana huoneenlämpöön temperoitumaan noin tunti ennen sen kypsennystä. Huuhtele paprika ja anna sen kuivahtaa. Kuori porkkanat, sipuli ja valkosipulin kynnet. Suikaloi sipuli ja leikkaa valkosipulin kynnet ohuiksi viipaleiksi. Halkaise paprika ja poista sen sisustasta sen siemenet. Suikaloi paprika ja paloittele porkkana pienemmiksi jos ne ovat suurikokoisia. Kuori kyssäkaalia ja paloittele sen noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Pane kyssäkaalikuutiot kattilaan kerman (tai veden) kanssa ja hauduta se kypsäksi miedolla lempeällä lämmöllä. Paista sipulia ja porkkanoita kummassa pannussa öljytilkassa kunnes ne ovat saaneet kauniin paahtuneen värin pintaan, lisää valkosipuliviipaleet ja anna niiden saada vähänä väriä pintaan ja kunnes niiden herkullinen tuoksu on levittäytynyt keittiöön. Nosta vihannekset sivuun ja pidä ne lämpiminä. Kuivaa kanapalat talouspaperilla ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Paista kana joka puolelta kauniin ruskeaksi kuumalla pannulla. Kaada pannulle loraus viiniä ja laakerinlehti, laske lämpötila miedolle ja anna kanan hautua kunnes kaikki nesteet ovat melkein haihtuneet ja kana on kypsää. Lisää vihannekset takaisin pannulle ja anna niiden lämmetä kunnolla aika ajoin sekoittaen. Nosta kana lämpimälle lautaselle, lisää sen viereen vihanneksia ja kermassa haudutettua kyssäkaalia ja tarjoile annokset heti lämpiminä raikkaan vihreän salaatin kanssa sekä keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...