5. lokakuuta 2012

Mustaseljagranita


Aidon mustanseljankukkia, raikasta tuoretta sitruunaa ja piristävää tuoretta inkivääriä hunajalla maustettuna jäähileitten muodossa, flunssaa lievittävää jäistä Granitaa.

Viimeksi kun flunssa ”taas kerran yllätti” ja sitkeään vaivasi, ja joka vuosi se "yllättää" samalla tavalla kuten talvikin. Flunssan aikana join kumminkin taas paljon mustanseljankukkateetä, teetä joka oli valmistettu mustan seljan kuivatuista kukista, tuoreesta inkivääristä sekä sitruunasta ja makeutettu hunajalla. Tämän teen makeutin hunajalla jotta sain teestä irti kaikki sen sisältämien raaka-aineitten terveysvaikutukset Join tätä teetä paljon, niin paljon että se jokunen kerta jäi pöydälle turhaan odottamaan juontia.

Vaikka myös jäätee on hyvää juomaa flunssaan jolloin nesteitä tarvitsee, voi tätä jäähtynyttä teetä hyvin hyödyntää valmistamalla siitä Granitaa. Granita onkin asia jonka jo mainitsin viime vuonna flunssan yhteydessä. Silloin mainitsin mustaherukasta ja mesiangervosta valmistettua Granitaa, jolle tämä on oivallinen vaihtoehto vaikka se ei välttämättä väriltään ole hyvin vakuuttava. Tee on kalpean vaalean keltaista joten jäähileinä se on melkein vitivalkoista. Mutta tässä tapauksessa ulkonäkö pettää. Granita on niin jäätelömäistä joten sillä saa helposti lääkittyä pienetkin potilaan helposti, varsinkin jos ja kun kurkku on kipeä, kylmä jäähileistä valmistettu granita lievittää kummasti kurkkua.

Keitä mustanseljan kukkateetä koko kannullinen, niin saat siitä sekä kuumaa juotavaa heti, mutta sen jäähtyessä saat siitä Granitaa. Mustan seljankukkateen raaka-aineitten syystä voit lukea lisää tekstistäni mustan seljakukkatee. Granita säilyy hyvin pakkasessa jopa kuukausia, mutta sen koostumus ei pysy kauan yhtä hyvänä joten suosittelen sen syömistä parin kolmen päivän, korkeintaan viikon, sisään. Jos Granita on jäätynyt kovaksi voit antaa sen sulaa kymmenisen minuuttia ennen sen annostelua. Tällä annoksella saat reilun annoksen Granitaa, muista että jää tarvitsee enemmän tilaa kuin neste, joten granita paisuu jäätyessään pakastimessa. Tämä Granita sopii myös hyvin jälkiruoaksi sekä väliruoaksi osaksi isompaa ateriakokonaisuutta jolloin sitä voi käyttää väliruokana neutralisoimaan makuaistit. Jälkiruokana tällä reseptillä saat annokset neljästä kuudelle ruokailijalle, väliruokana siitä riittää join kahdeksasta kymmenelle hengelle.

Seljankukkagranita

1 l vettä
2 rkl kuivattua mustan seljan kukkaa
½ sitruunan mehu
5 cm tuoretta inkivääriä
3-5 rkl hunajaa

Viipaloi inkivääri ohuelti. Pane se kattilaan ja kaada vesi päälle. Anna veden kiehahtaa ylös, sammuta lämpö mutta jätä kattila liedelle ja peitä kattila kannella. Lisää kattilaan selja ja inkivääri. Anna teen hautua vähintään viisi minuuttia, korkeintaan kymmenen minuuttia. Siivilöi pois yrtit ja lisää hunaja sen sekaan sekoittaen kunnes se on liuennut teen sekaan. Halkaise sitruuna ja purista sen mehu teen sekaan ja anna teen jäähtyä kokonaan. Kaada jäähtynyt tee laakeaan astiaan ja pane se joko pakkaseen jäätymään pariksi tunniksi. Käy tämän jälkeen sekoittamassa Granitaa haarukalla puolentunnin tunnin välein jotta säähileet särkyvät. Sekoita aivan pohjasta asti. Granita on valmista 3-4 tunnin pakastamisen jälkeen. Lusikoi Granitaa lasiin ja nauti sen terveysvaikutuksista. Tarjoile Granita heti jäähdytetyistä laseista.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...