23. marraskuuta 2010

Mausteinen tomaattiketsuppi


Punaista tomaattiketsuppia, mausteista silkkisen pehmeää makeaa herkullista kotitekoista gurmeeketsuppia. Tämä ei ole mitään Heinz'in tai Felixin ketsuppia vaan kotona tehtyä mausteista tomaattikastiketta, ketsuppia joka pelaa ihan omassa sarjassaan.

Ketsuppi on jotain mitä meillä ei kotona ole koskaan paljon syöty, paitsi sisareni joka oli hulluna ketsuppiin ja pienenä söi sitä leivänkin päällä mutta lapsiperheissä sillä voi olla arvaamattoman iso menekki. Ketsuppi ei ole mitään roskaruokaa, vaika niin usein luullaan. Sillä on todettu olevan suuri terveysvaikutus, ainakin sen sisältämän lykopeenin määrä on paljon korkeampi kuin tuoreissa, käsittelemättömissä tomaateissa.

Kotitekoinen ketsuppi

Oman ketsupin tekeminen on vaivattomampaa kuin moni uskoo ja olen sitä aika ajoin vuosien mittaan valmistanut koska haluan välttää turhia lisäaineita ruoassani ja kotitekoinen ketsuppi säilyy aivan yhtä hyvin kuten esimerkiksi kaupasta ostettu Heinzin ketsuppi, kun sen umpioi. Mutta jos ketsuppia menee paljon, sitä ei välttämättä kannatta vaivautua umpioimaan ketsuppia, koska se säilyy hyvin jääkaapissa kuukausia pullossa avaamattomana. Avattu pullo kuitenkin pitää käyttää pikimmiten, jottei sen laatu kärsi tai ettei se jopa pilaannu. Itse suosin ketsupille lasipulloja koska ne ovat helpoiten puhdistettavissa ja kestävät hyvin lämpöä. Vanhat ketsuppipullot ovat tähän mainioita mutta jollei niitä löydy kotoa voit käyttää muitakin pulloja, itselläni kertyy aika moinen määrä viinietikkapulloja jotka soveltuvat tähän mainiosti. Sinun kannatta myös kokeilla reseptiäni tomaattihyytelö joka on hyvää vaihtoehto ketsupille. Tämän lisäki ketsuppia voi myös valmistaa vihreistä tomaateista, vihreää ketsuppia reseptini mukaan.

Sain reilu vuosi kymmenen sitten haltuuni Heinzin ketsupin ”salaisen reseptin” Amerikasta jonka nykyään löytää jo netistä sille jonka sen halajaa. Heinzin ketsuppi sisältää maissi- tai tärkkelyssiirappia, jotka kuuluvat niihin aineisiin joita ruoassani vältän, joten valmistan ketsuppini joko tavallista siirappia tai sokeria käyttäen. Tärkkelyssiirapilla kuitenkin on hieman sakeuttava vaikutus, joten sitä lisäämällä ketsupin keittoaika lyhentyisi huomattavasti. Ketsuppia valmistaessa on kaksi vaihtoehtoa, joko valmistaa ketsuppinsa oikaisemalla jo valmiista tomaattisoseesta, tai keittää sen alusta alkaen tomaateista kuten tässä. Kokeile tätä herkullista ketsuppia Bolognese-kastikkeen tai spagetin kera ihan ilman mitään muuta tai makaroni-laatikon, uunimakkaran tai herkkuhampurilaisten kera.

Tomaattiketsuppi

1,5 kg tomaatteja
150 g punasipulia
5 dl Balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa
200 g vaahterasiirappia
2 tl kuivattua basilikaa
1 laakerinlehti
3-4 valkosipulin
10 maustepippuria
10 mustaa pippuria
6-8 kuivattua pikku chiliä
loraus oliiviöljyä

Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna ne. Kuullota sekä sipuli että valkosipuli tilkassa oliiviöljyä kunnes ne ovat läpikuultavia. Älä anna niiden saada yhtään väriä. Pese tomaatit hyvin ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi. Tomaatit menevät rikki keittäessä, ja viimeistään kun ne soseutetaan siivilän läpi. Sido mausteet pieneen harsoon jotta saat ne helposti poistettua myöhemmässä vaiheessa. Pane tomaatit ja maustepussi kattilaan ja kiehauta sitä noin puolisen tuntia ilman kantta kunnes seos on pehmeää. Nosta maustepussi sivuun (mutta säästä se) pieneen kulhoon. Soseuta tomaatit sauvasekoittimella ja purista se siivilän läpi kulhoon. Kannattaa painella tomaatteja puulusikalla jotta vain kuoret ja siemenet jäävät siivilään ja sose valuu astiaan. Huuhtele kattila huolella jottei siihen jää yhtään tomaatin siemeniä tai kuoria. Kaada tomaattisose takaisin kattilaan, pane maustepussi takaisin sekaan ja lisää viinietikka, siirappi ja suola. Annan seoksen kiehua ylös ja keitä sitä kokoon miedolla lämmöllä ilman kantta noin 1½ - 2 tuntia aika ajoin hämmentäen jottei ketsuppi pala pohjaan kiinni. Keitä huolellisesti puhdistetut pullot ja niiden korkit. Kun ketsuppi on valmista, kaada se kuumana suoraan pulloihin. Täytä pullot noin 2½ sentin päähän korkista ja pane korkit paikoilleen. Jollet halua umpioida ketsuppia voit kiertää korkit kokonaan kiinni ja ketsuppi on nyt valmista. Jos umpioit ketsupin kierrä korkit puoli kiinni ja sijoita ne kattilaan jossa keitit pullot ja korkit. Täytä kattila vedellä noin 5 senttiä korkeista ja anna kiehua. Nosta pullot ylös vedestä reilun kymmenen minuutin keittämisen jälkeen, kierrä korkit kiinni ja anna jäähtyä. Avattu ketsuppi säilyy parhaiten jääkaapissa mutta umpioidut pullot voit säilyttää huoneen lämmössä. Tämä tomaattikastike on oivallinen osa Englantilaista aamiaista kuten sopii myös spagetin kanssa tarjoiltavaksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...