15. marraskuuta 2010

Uunissa paahdettu kurpitsa


Uunissa paahdettua kurpitsaa makella vinaigrettellä. Lisukkeeksi hitaasti uunissa paahdettua kurpitsaa ja valkosipulia mausteisella vaahterasiirappivinaigrettelle höystettynä.

Kurpitsasta on moneen, ja yksi vaivaton tapa valmistaa siitä maukasta lisuketta lihan tai linnun kanssa on paahtaa sitä uunissa, jossa se periaatteessa ihan itsekseen valmistuu. Joissakin resepteissä mausteet ja liemi sekoitetaan heti vihannesten sekaan uunivuokaan, mutta varsinkin kanelin eteeriset ominaisuudet menevät uunin lämmössä hukkaan joten ne on parempi lisätä vasta viimeiseksi ennen tarjoilua. Kaneli sopii hyvin kurpitsan kanssa yhteen, kuten myös vaahtera siirappi joita tässä olen käyttänyt kumpaakin balsamiviinietikan kanssa antamaan kurpitsalle makua. Voit vaahterasiirapin sijaan käyttää hunajaa saman verran. Ja käytin tässä myös tavallisen sipulin lisäksi myös punasipulia jotta sain enemmän väriä annokseen ja tästä riittää noin neljälle syöjälle.

Uuni kurpitsa

1 kg kurpitsaa
4-5 valkosipulin kynttä
2 isoa sipulia
1 tl fenkolin siemeniä
suolaa
mustaa pippuria

Vaahterasiirappivinaigrette

2 tl kuivattua basilikaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 dl oliiviöljyä
½ dl Balsamietikkaa
2 rkl vaahterasiirappia
suolaa
mustaa pippuria

Ala pesemällä kurpitsa. Halkaise kurpitsa ja kaiva sen sisustasta ulos kaikki säikeet ja siemenet käytäen isoa lusikkaa. Jollet paahda siemeniä, voit heittää ne sisustan säikeiden kanssa kompostijätteeseen. Leikkaa kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja kuori palat terävällä veitsellä. Leikkaa kurpitsa kymmenisen senttiä pitkiksi ohuiksi suikaleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne lohkoiksi jättäen niihin kannat jotta ne pysyisivät paremmin koossa uunissa kypsennyksen aikana. Pilko valkosipuli hienosti. Kaada uunivuokaan aimo loraus öljyä ja lisää sipuli, kurpitsan palat ja valkosipuli ja sekoita kaikki hyvin keskenään. Paahda uunissa 225 asteen lämmössä kunnes vihannekset ovat saaneet kiva tumman pinnan, tämä kestää noin 25–45 minuuttia riippuen miten tummia haluat kurpitsasta. Sekoita vihanneksia vuoassa pari kolme kertaa paahtamisen aikana. Sekoita kulhossa Vinaigrette ja mausta se suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Kaada Vinaigrette kurpitsan päälle sen tultua uunista, sekoita hyvin ja tarjoile heti lihan tai linnun lisukkeena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...