4. marraskuuta 2010

Pähkinäinen päärynäleipä


Päärynällä ja hasselpähkinöillä maustettu ja graham- ja ruisjauhoista taikinajuurella leivottu hapanleipä.

Leivän leipominen vaihtelee paljon leipomiskerrasta toiseen ja tämä vaihtelu johtuu suurin osin jauhoista. Myös sää vaikuttaa siihen miten hiiva käyttäytyy ja esimerkiksi ukkossäällä hiivaleipä voi epäonnistua vaikka tekisi sen kaikkien sääntöjen mukaan. Maukas leipä tuppaa aina olla aikaa vaativaa leipoa, ja hapanjuuresta leivottu leipä vaatii vielä hivenen enemmän aikaa, vaikkei sen ole sen enempää työlästä leipoa.

Hapanjuuresta leipää

Taikina hapatetaan ensin ja vasta sen jälkeen tehdään itse leipätaikina josta nostamisen jälkeen itse leivät leivotaan ja toisen nostamisen jälkeen uunissa paistetaan. Olen leiponut leipää jo vuosikymmeniä, ja en itse enää tarvitse reseptiä vaan pyöritän nykyään aina leipäni vapaalla kädellä joten leipä-reseptini ovat joskus aika summittaisia ja voivat kuulostaa kummallisille vasta-alkaville ja kokemattomille leipureille. Leivän leipomisen oppiminen vaatii aikaa joten harjoittelemaan vaan ja tämän resptien määrät pitäsivät olla oikeat. Minä en itse koskaan saa tehtyä samanlaista tai saman makuista leipää uudestaan, vaikka tekisinkin leivän reseptin mukaan leipomani leivät eroavat aina kerrasta toiseen jotenkin toisistaan. Maustan leivät mielivaltaisesti ja kausittain suosin jonkun ajan yhtä mausteyhdistelmää kunnes keksin taas uuden. Tätä hasselpähkinällä ja kuivatulla päärynällä maustettua leipää leivotaan meillä täällä kotona juuri nyt ja on nautintoa syödä sitä uunilämpimänä kun voi sulaa leivän päälle!

Pähkinäinen päärynäleipä
8 dl vettä
14 dl ruisjauhoja
2 dl hapanjuurta
1-2 tl suolaa
4-5 dl grahamjauhoja
2 tl tuorehiivaa
2 tl fenkolin siemeniä
2 dl hasselpähkinöitä
2 dl kuivattua päärynää

Kaada haalea vesi ja 8 dl jauhoista kulhoon johon sekoitat noin 2 dl hapanjuurta. Sekoita taikina hyvin ja ripottele päälle hieman jauhoja. Peitä kulho liinalla ja anna sen hapattua vähintään yön yli huoneenlämmössä, taikinan voi jättää pariksikin päivää hapattumaan. Kun taikina on hapantunut, kuutioi kuivattu päärynä noin sentin kokoisiksi paloiksi. Jauha fenkolin siemenet morttelissa. Sekoita taikinaan suola, fenkolin siemenet, hiiva, päärynä, kokonaiset pähkinät ja ruisjauhot. Vaivaa taikinaa grahamjauhoilla jauhotetulla pöydällä ja lisää grahamjauhoja pienissä erissä kunnes taikina on kiinteätä ja ei enää jää kiinni alustaan ja se on saanut hyvän sitkon. Kerrasta toiseen jauhon menekki voi vaihdella hyvinkin paljon. Kun taikinaa on vaivattu tarpeeksi jaa se kahteen osaa ja leivo niistä joko pitkulaiset limput tai pyöreät leivät. Pane leivät leivinpaperille uunipellille ja anna nousta liinan alla kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa. Tämä kestää yleensä noin 2-4 tuntia. Kokeile varovasti leipää pinamalla jos se on noussut välmiiksi. Jos leipään jää vielä kolo ja kestää ennen kuin kolo on taas ponnahtanut täyteen, anna leivän nousta vielä lisää liinan alla. Jos leipätaikina heti taas paisuu takaisin ja täyttää reiän se on noussut valmiiksi. Leikkaa nnen paistamista terävällä veitsellä limpun pintaan 5-6 viiltoa tai pyöreään leipään ristikuvio ja paista uunissa 45 minuutista 1 tuntiin 200 asteisessa uunissa. Nosta viimeisen vartin ajan lämpöä 250 asteeseen jos haluat rapean pinnan leipiin. Leivän tietää olevan kypsää kun sen pohjaan koputtaa, leipä on valmista kun kopahdus on kumea. Anna leipien jäähtyä ritilällä ilman liinaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...