10. marraskuuta 2010

Pinaattikeitto


Kevään perinteinen pinaattikeitto. Tuoretta pinaattia kermaisessa perinteisessä pinaattikeitossa löysäksi keitetyn kananmunan kanssa tarjoiltuna.

Sain tässä juuri taannoin ennen pakkasia korjattua talteen viimeiset viljelemäni pinaatit, ja sitä tehdessäni mietin miksi miellän pinaatin syömisen ja pinaattikeitto kevääseen, eihän pinaattia ole sen enempää keväällä tuoreena kuin talvellakaan, nokkosta kylläkin löytyy heti keväällä, ja siitä saa sekä hyvää keittoa että piirakkaa. Pinaattikeittoon voi hyvin lisätä nokkosta kun sillä on sesonki, tai sitä on joko pakastettuna tai kuivattuna, mutta nyt tällä kertaa en sattunut olemaan nokkostuulella joten jätin sen.

Keitto pinaatin lehdistä

En pidä pinaattikeitosta jossa pinaatti on silputtu tuntemattomaksi vihreäksi sohjoksi vaan haluan hieman krouvimman koostumuksen pinaattikeittooni ja aikaisemmin se oli ongelma talvella kun omat pinaattivarastot olivat loppuneen ennen kuin suureksi onnekseni kokonaisena pakastettuja pinaatinlehtiä ensimmäistä kertaa ilmestyi tunnetun saksalaisen halpakauppaketjun myymälöihin, josta sitä yleensä ostan varastoon koska sitä ei joka myymälästä aina löydy mitä ilmeisimmin kaudesta riippuen.

Pinaattikeiton mausteet

Meillä kotona pinaattikeitto oli aina melko makeaa, jollen jopa sanoisi hyvin makeaa ja tässä ruokalajissa valmistuksen vaikein osio on tasapainotella sopivasti suolaisuuden ja makeuden välimaastossa. Pinaatin kanssa sopii varsin hyvin muskottipähkinä, yhdistelmä jota hyvin usein käytetään ruoanlaitossa ja meillä pinaattikeitto maustettiin aina jauhetulla muskotinpähkinällä. Jauhettu muskotinpähkinä on taas kerran mauste joka kannattaa jauhaa, tai raastaa, vasta kun sitä käyttää jottei sen maku väljähdy, kuten jauheelle nopeammin kuin kokonaiselle mausteelle aina ajan mittaan käy. Lapsuudessani keitto tarjottiin aina kovaksi keitetyn kanana munan kera, mutta itse pidän keiton sekaan valuvasta munan ruskuaisesta ja aloin jossain vaiheessa tarjoilla keiton löysäksi keitetyn munan kera kovaksi keitetyn sijaan.

Voit valmista keiton sekä pakastetusta pinaatista kuin tuoreesta kun se on sesongissa ja sitä on saatavilla, menetelmä on periaatteessa sama. Pakastettu pinaatti sulatetaan voissa miedolla lämmöllä kun taas tuore huuhdeltu ja kuivaksi valutettu pinaatti paistetaan kokoon voissa. Tuoretta pinaattia käyttäessä pitää vain muistaa että se kutistuu kuihtuessaan lämmössä ja tästä syystä myös sen menekki voi arvaamattoman vaikea arvioida tottumattomalle ruoanlaittajalle. Tuoreesta pinaatista kannattaa poistaa liiat kovat ruodut ja varret ennen sen valmistamista, ja toinen vaihtoehto tuoreelle pinaatille, olisi ryöpätä se ennen sen keittoon lisäämistä. Pinaattikeittoa sopii hyvin tarjota lämmittävänä arkiruokana, kevyenä lounaana tai alkuruokana. Tällä reseptillä saat lämmintä pitaattikeittoa neljälle.

Perinteinen pinaattikeitto

300 g pinaattia
4 dl kanalientä
2-3 rkl voita
4 dlmaitoa
2-3 rkl vehnäjauhoja
2-3 rkl sokeria
valkopippuria
muskottipähkinää
kirveliä
4 kananmunaa

Sulata nokare voita miedolla lämmöllä kattilassa. Voin ei pidä saada yhtään väriä, sen pitää vain sulaa. Lisää sekaan pakastettu pinaatti ja anna sen sulaa kannen alla. Älä unohda sekoitta pinaattia välillä. Jos käytät tuoretta pinaattia, lämpöä voi olla enemmän, lisää pinaatti kattilaan ja anna sen kiehua kokoon kattilassa kannen alla. Kun on pinaatti on kutistunut ja kiehunut kokoon, lisää sekaan puolisen litraa kananlientä ja suurusta keitto. Mittaa kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoja pieneen purkkiin jossa on tiivis kansi ja kaada puolisen desiä maitoa sekaan. Pane kansi kiinni ja ravistele purkki kunnes suurus on sileää ja siinä ei enää ole klimppejä. Kaada suurus koko ajan hämmentäen keiton sekaan. Keiton pitää tässä vaiheessa olla aika paksua koska siihen lisätään vielä maitoa. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Keitä kanan munat. Lämmitä keitinvesi kiehuvaksi ja lisää munat veteen ruokalusikalla. Keitä munia 7 minuuttia jos haluat löysiä ja 10 minuuttia jos haluat niistä kovia. Kun munat ovat keitetty, kaada vesi pois kattilasta ja anna munien kuorien ja kattilan pohjan höyryyntyä kuivaksi. Kun höyryäminen loppuu kaada munien päälle hieman kylmää vettä ja anna munien olla kylmässä vedessä pari minuuttia ennen kuin kuorit ja halkaiset ne. Lisää pinaattikeiton sekaan maitoa kunnes se on saavuttanut haluamasi paksuuden ja mausta se oman makusi mukaan suolalla, sokerilla, valkopippurilla, ripauksella kirveliä ja vasta raastetulla muskottipähkinällä. Kokoa annokset, kaada keittoa lautaselle ja aseta munan puolikkaat keitonpinnalle ja koristele ne ripauksella kuivattua kirveliä ja suolaa. Tarjoile keitto lämpimänä hyvän ruisleivän kera, kokeile vaikkapa pähkinäistä päärynäleipää tai tavallista hapanleipää.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...