21. marraskuuta 2010

English breakfast


Lämmin englantilainen perinne-aamiainen; english breakfast jossa rapeaksi paistettua pekonia ja siskon makkaroita, kullan keltaista samettisen pehmeää munakokkelia, mausteisia herkkusieniä, meheviä punaisia paistettuja tomaatteja, valkoisia papuja tomaattikastikkeessa paahtoleivän ja maitoteen kanssa.

Vietin juuri ensimmäisen yöni omassa sängyssä kahden olohuoneen matolla nukutun yön jälkeen ja oli se oma sänky sitten niin ihana paikka nukkua. En nukkunut olohuoneen lattialla koska olimme puolison kanssa tapelleet, vaan koska kissamme olivat tapelleet. Meillä on kaksi kissa, kolme vuotta vanha tyttö ja kuutisen kuukautta vanha poika kissa, joka nyt ilmeisesti on tullut isoksi pojaksi ja koska kissat ovat hyvin herkkiä uusille hajuille joten sukukypsä poikamme sitten ilmeisesti haisee tytön mielestä erilaiselle kuin ennen, ja siitäkös sitten syntyi tappelu. Kaksi yötä kunnes tyttö lähti jälkikasvulle kyläilemään kunnes pikkumies saadaan leikattua

Fry-up

Katselin tässä heti aamulla herättyäni Jamie Oliverin ruokaremonttia ja koska hän yrittää valistaa Englantilaisia syömään paremmin ja terveellisemmin, laittamaan ruokansa itse sen sijaan että syövät nouto-ruokaa, joten ajattelin että Englantilainen kunnon tuhti aamiainen maistuisi nyt sen tasapainoksi. Britit itse kutsuvat aamiaistansa ”fry-up’iksi” ja sitähän se on, periaatteessa kaikki paistetaan ja syödään lämpimänä.

Perinteisesti siihen kuulu paistettu muna, englantilaisia porsaanliha makkaroita, valkoisia papuja tomaattikastikkeessa, tomaattia, pari kolme paistettua siivua pekonia, herkkusieniä ja paahtoleipää jotka tarjoillaan teen kanssa. Suomesta ei löydy englantilaisia makkaroita, ns. Porksausages, enkä niitä tähän hätään lähtenyt itse valmistamaan, vaikka valmiudet ja resepti ovat hallussa, olen hieman joutunut mukailemaan englantilaista aamiaistani suomalaisen makuun käyttämällä siskomakkaroita, joissa on aika samantapainen makuvivahde.

Toiset aamiaisen osat taas olen päättänyt maustaa oman makuni mukaan, jottei kaikki maistuisi samalle ja paistetun munan sijaan olen valinnut munakokkelin koska se sopii paremmin kokonaisuuteen. Parasta tässä ruoassa on se että suurin osa sen ainesosat voivat olla kaapissa kotona säilykepurkeissa valmiina odottamassa käyttöä. Tietysti on parasta jos sinulla on tuoreita herkkusieniä ja tomaatteja, mutta säilyketomaatit ja herkkusienet kelpaavat pitkälle Englannissa. Minulle on kerran yhdessä hotellissa Brightonissa, ja hotelli oli olevinaan paremmasta päästä, tarjoiltu aamiaisella kokonaisia säilyketomaatteja jotka olivat lämmitetty omassa mehussaan. Pekonia voi säilyttää pakastettuna, joten itse asiassa vain makkarat vaativat hieman ennakoimista koska ne maistuvat parhaiten tuoreina.

Mitä pannulle?

Meillä kotona tämä fry-up usein tarjoillaan lämpimänä ruokana, ei siis aina välttämättä aamiaisena vaikka kutsummekin sitä aamiaiseksi. Se on aika tuhtia tavaraa ja sopii hyvin esimerkiksi brunssiksi, joka siis on aamiaisen ja lounaan välimuoto. Englannissa lasketaan yleensä että jokainen ruokailija syö pari kolme pekoniin siivua, puolikkaan tomaatin, yhden herkkusienen jos ne ovat isoja, enemmän jos ne ovat hyvin pieniä, yhden paistetun munan (sama pätee munakokkeliin muna per syöjä + yksi pannulle lisäksi), yhdestä kahteen makkaraa (pork-sausages'it ovat erittäin pieniä raaka-makkaroita), pari kolme ruokalusikallista papuja ja paahtoleipää niin paljon kuin haluavat ja jaksavat syödä, normaalisti arvioisin yhdestä kahteen leipäviipaleeseen per nuppi.

Kaiken tämän lisäksi tarjoillaan myös joko HP-kastiketta tai ketsuppia ja kaikki huuhdellaan alas kuumalla makealla maitoteellä. Englantilaisen aamiaisen valmistamisessa on omat kikkansa, aloitetaan tietysti siitä mikä kestää pisimmän aikaa valmistaa ja jo valmiit ruoat pannaan uuniin jotta ne pysyisivät lämpiminä kunnes joko tarjoilet aamiaisen samalta vuoassa pöytään, jossa kaikki ruokailijat voivat itse ottaa mitä haluavat, tai saat koottua jokaiselle oman annoksen lautasille tarjoiltaviksi.

English breakfast tai Fry-up

pekonia
Siskon makkaroita
kanan munia
kermaa
herkkusieniä
tomaatteja
valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
paahtoleipää
voita
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
timjamia

Pese tomaatit ja leikkaa ne puoliksi. Paista tomaatin puolikkaita leikkauspinta pannun pintaa vasten kunnes ne ovat saaneet kivan värin. Siirrä tomaatit vuokaan uuniin paistumaan lisää 175 asteeseen. Avaa paputölkki ja pane ne kattilaan miedolle lämmölle lämpiämään, ja ala unohda sekoitella papuja aika ajoin jotteivät ne kiehu pohjaan. Papuja ei saa lämmittää liian kovalla lämmöllä koska ne muusantuvat silloin ja tässä olisi tarkoitus tarjoilla ne kokonaisina kastikkeessaan. Jos käytät säilykesieniä, valuta niistä ensin pois neste. Jos käytät tuoreita herkkusieniä, huuhtele ne ja anna kuivua ennen valmistusta. Paista tuoreet herkkusienet oliiviöljyssä pannulla kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Purkkisieniä ei tarvitse paistaa. Mausta sienet timjamilla, suolalla ja pippurilla ja pane ne uuniin odottamaan kypsymään lisää. Voit hyvin panna ne samaan vuokaan tomaattien kanssa. Paista siskonmakkarat öljyssä pannulla kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja pane ne uuniin odottamaan syöntiä. Vaikka siskonmakkara on raakamakkaraa, se kypsyy varmasti uunissa odotellessaan. Tee nyt munakokkeli, tai jos et halua munakokkelia paista jokaiselle syöjälle muna. Munakokkeli valmistetaan periaatteessa samalla tavalla kuin omeletti, ainoa ero on että munakokkeli ei saa ottaa yhtään väriä joten sitä on koko ajan sekoitettava sen paistuessa. Vispaa kermaa ja munat, mausta suolalla ja pippurilla. Sulata voita ja öljyä paistinpannussa, kaada munaseos pannulle ja paista miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Ota pannu lämmöltä kun seos on kokonaan hyytynyt. Paista pekoni kuumalla pannulla kunnes se on saanut kivan värin ja on niin rapseakkaa kuin sen halut olevan. Nyt voit joko koota jokaiselle oman annoksen tai lisätä kokkelin ja pekonin vuokaan muun ruoan sekaan ja tarjoilla ruoat pöydässä. Tarjoile vasta paahdetun paahtoleivän, höyryävän kuuman teen ja ketsupin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...