12. marraskuuta 2010

Paahdetut kurpitsan siemenet


Paahdettuja kurpitsan siemeniä, sekä makeita että suolaisia. Tahmean makeita jouluisilla mausteilla höystettyjä ja suolaisia tulisia paahdettuja kurpitsan siemeniä.

Kurpitsaa säilöessä kannattaa samalla paahtaa niiden siemenet niiden poisheittämisen sijaan, mutta voit yhtä hyvin ostaa kaupasta kurpitsan siemeniä ja paahtaa ja maustaa ne itse. Voit joko paahtaa siemenet valkoisine kuorineen tai kuoria ne ja paahtaa vain niiden vihreän siemenen. Kaupasta löytyy yleensä vihreitä valmiiksi kuorittuja kurpitsan siemeniä.

Paahda kuivalla pannulla

Ensin ”peruspaahdan” kurpitsan siemenet kuiviltaan jotta voin käyttää siemeniä muun muassa naposteluun ja leivän leipomiseen. Valmistan myös sekä suolaisia että makeita maustettuja kurpitsan siemeniä joita paahdan hieman lisää mausteseoksen kanssa. Siemenet voi yhtä hyvin syödä paahtamattakin, ja ne sisältävät suhteellisen runsaasti fosforia muihin pähkinöihin ja siemeniin verrattuna ja hieman enemmän proteiinia kuin maapähkinät ja vetää tässä asiassa vertoja monelle juustolle. Nämä makeat paahdetut kurpitsan siemenet maistuvat varsin jouluisille ja sopivat hyvin naposteltaviksi tuleviin joulun ajan pitoihin. Siemeniä ei ole pakko maustaa heti niiden paahtamisen jälkeen vaan siemenet voi ensin paahtaa ja säilyttää ennen niiden lisämaustamista. Paahdetut siemenet, ja pähkinät, säilyvät lyhyemmän aikaa kuin paahtamattomissa siemenissä, tai pähkinöissä, koska niiden sisältämä öljy on lämmitetty joten se härskiintyy, tai hapettuu, nopeammin.

Kurpitsan käsittely

Katso Lipulin reseptistä, siis hillotun kurpitsan reseptistä miten käsittelet kurpitsaa ja saat siemenet otettua talteen kurpitsasta. Puhdista siemenistä kaikki säikeet joissa ne ovat olleet kurpitsan sisustassa kiinni. Huuhtele siemenet huolella lävikössä ja anna niistä valua kaikki vesi siivilässä ollessaan. Vaikka olisit miten tarkka hyvänsä siemeniä puhdistaessa niihin jää kuitenkin aina pienen pieniä säikeen paloja ja ne eivät mitenkään haittaa lopputulosta. Säikeitten jämät irtoavat pannussa paahtaessa ja näyttävät ohuen ohuilta läpinäkyviltä paperinpalasilta tai hyönteisen siiviltä. Leivitä siemenet puhtaalle keittiöpyyhkeelle, joko isolle lautasella tai tarjottimelle, kuivumaan ja anna niiden kuivua kunnolla. Tämä kestää aika kauan koska siemenet ovat aika limaisia, joten anna niiden rauhassa kuivua yön yli. Talouspaperi ei ole hyvä käyttää tähän, se voi liimaantua siemenien pintaan liian visusti kiinni niiden kuivuessa. Muista sekoittaa siemeniä aika ajoin kuivumisen aikana jotta ne eivät jää kiinni toisiinsa.

Peruspaahdetut kurpitsan siemenet

kurpitsan siemeniä

Paahda siemeniä miedolla lämmöllä kuivassa paistinpannussa tai wok-pannussa. Sekoittele siemeniä paahtamisen aikana jotta ne saavat tasaisen paahdon kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin. Tämä kestää noin kymmenisen minuuttia. Anna jäähtyä jos aiot syödä ne maustamattomina, muuten jatka ne maustamalla alla olevilla vaihtoehdoilla.

Suolaiset paahdetut kurpitsan siemenet

manteliöljyä
chilipulveria tai cayennepippuria
suolaa

Kaada pannuun loraus öljyä ja sekoita siihen mausteet suolaa lukuun ottamatta. Lisää kurpitsan siemenet ja paahda niitä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Suolaa siemenet oman makusi mukaan kun ne ovat maustuneet valmiiksi pannussa. Voit tarjota siemenet joko suoraan lämpiminä naposteltavina tai antaa niiden jäähtyä ja tarjota ne vasta kylminä.

Makeat paahdetut kurpitsan siemenet

1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
1 tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa

Kaada pannuun ruokalusikallinen hunajaa tai vaahtera-siirappia ja sekoita siihen mausteet. Lisää kurpitsan siemenet ja paahda niitä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Siemenet voi tarjota joko suoraan lämpiminä tai kylminä naposteltavina.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...