3. marraskuuta 2010

Lämmin haukipatee


Haukipatee lämpimänä. Mietoa, pehmeätä kalamureketta, maukasta roseeviinikastiketta ja lempeästi höyrytettyjä suikaloituja vihanneksia. Herkullista ja näyttävää tarjottavaa juhlissa mutta kuitenkin vaivatonta valmistaa.

Kalapatee vai kalapihvit

Olen aika ajoin tehnyt kalakvenellejä, tai kalapullia, yleensä hauesta koska meillä ennen vanhaan ”syötiin vain valkoista kalaa”, kaikki ainekset vain koneeseen on mielestäni ruoanlaittoa ja halusin nyt kokeilla miten kvenellit onnistuisi vuoassa koska olin laiskalla tuulella. En siis tehnytkään mitään kalapullia vaan päädyin tekemään kalapateeta, tai kalamureketta toiselta nimeltään. Yleisesti kalapullien ja kalapateen reseptien ero on se, että pullien taikina tulee olla kovempaa kuin pateen. Tämä sama sääntö pätee myös lihapulliin, pihveihin ja lihamurekkeeseen. Pateeseen voi panna enemmän nestettä ja sen voi tehdään melko löysästä taikinasta, ja silti lopputulos on hyvä. Liian löysästä taikinasta tehdyt pullat ja pihvit taas leviävät joko pannulle niitä paistaessa, tai nesteeseen niitä hauduttaessa. 

Lämmin kalapatee

Vaikka päätinkin tarjoilla pateeta, en kuitenkaan päätynyt tekemään tavallista nelikulmaista mureketta leipävuoassa, valitsin sen sijaan pyöreään kakkuvuokaan jotta saisin hauskemman näköiset ruoka-annokset. Maustoin haukipateen tuiki tavallisen tillin ja sitruunan sijaan muskottipähkinällä ja tarjoilin sen roseeviinikastikkeen ja höyrytettyjen vihannesten kera. Voit tarjota tätä lämmintä haukipateeta joko alkuruokana pienempinä paloina tai isompina paloina pääruokana tai tarjoa haukipatee kylmänä alkuruokana. Tällä reseptillä saat lämmintä pääruokaa noin neljästä kuudelle hengelle. Alkuruokana siitä riittää isommallekin seurueelle kunhan haukipatee on osana isompaa ruokakokonaisuutta.

Haukipatee

1 kg haukea
½ -1 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl suolaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää
½ tl valkopippuria
3 dl paksua kermaa
3 kanan munaa

Lisukkeeksi:
1 iso fenkoli
1 punasipuli
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsaa

Kastike:
2 rkl voita
2 dl kermaa
6 dl kalalientä
1 dl roseeviiniä
2-3 rkl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
tilliä tai fenkolin vihreitä oksia koristeluun

Haukipatee:
Paista patee pyöreässä vuoassa jossa irrotettavat reunat 165 asteen lämmössä vesihauteessa. Vuoka kannattaa panna uuniin pellille johon vasta uunissa kaadat kuumaa vettä. Paiston aikana kannattaa tarkistaa että vettä on koko paistoajan, jos se alkaa haihtua, lisää vettä pellille. Kokeile onko patee valmista pistämällä sen keskelle veitsi. Pidä veistä vähän aikaa paikallaan pateessa ja kokeile vetisen lämpöä huultasi vastaan. Jos veitsi on kuuma kun kosketat sillä alahuultasi, patee on valmista.

Kastike;
Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää voin sulettua sekaan vehnäjauhot ja sekoita vispilällä. Kaada sekaan kaliemi, loraus sekä roseeviiniä että kermaa ja anna hautua miedolla lämmöllä. Mausta valkopippurilla ja suolalla oman makusi mukaan.

Lisukkeet;
Pese ja kuori vihannekset, leikkaa sipuli, fenkoli ja kesäkurpitsa 3-4 senttiä pitkiksi suikaleiksi ja leikkaa porkkana samanpituisiksi, ohuiksi tikuiksi. Höyrytä vihannekset höyryttimessä isossa kattilassa kannen alla. Nosta vihannekset höyryttimessä ylös ja kokoa annokset lämpimille lautasille. Lusikoi kastikkeesta peili lautaselle jonka päälle sijoitat palan haukimureketta. Kokoa kasa höyrytettyjä vihanneksia viereen ja koristele fenkolin vihreillä oksilla tai tillillä. Tarjoile heti ennen kuin annos jäähtyy.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...