13. marraskuuta 2010

Mausteinen keitetty kinkku


Keitetty kinkku, mausteinen omassa liemessään keitetty joulukinkku. Mausteisessa liemessä kokonaisena keitettyä, pullean pyöreätä höyryävän kuumaa suussa sulavan ohuiksi siivuiksi leikattua kinkkua.

On kivaa voida hyödyntää kaupan tarjous kun kinkkua halvalla löytää muulloinkin kuin jouluna. Jouluksi perinteisesti paistetaan kinkku uunissa, mutta se voi yhtä hyvin keittää jos vain on tarpeeksi iso kattila. Kyseinen kinkku oli pujotettu joustavaan verkkoon jotta se pysyisi muodossaan kypsentämisen, ja tämä verkko kestää hyvin sekä uunissa paistamisen että keittämisen. Naapurimaassamme Ruotsissa kinkkua on vuosikymmeniä yritetty saada kaikkein juhlapyhien osaksi ja siellä myydään juhlakinkkua jo Pääsiäisenä ja yritetään ujuttaa kinkku jopa osaksi Juhannusta.

Kinkun keittäminen

Lihan keittämisessä on sama niksi kuin sen uunissa paistamisessa, noin tunnin verran joka lihakiloa kohti ja lihalämpömittari on tässä oivallinen apuväline, sillä näkee tarkalleen milloin kinkku on kiehunut valmiiksi. Itse pidän hieman ylikypsästä kinkusta, joten annan yleensä keitetyn kinkun jäähtyä keitinliemessään jälkeenpäin. Kinkkuja löytää verkkoon käärittyinä joissa ne voi valmistaa.

Kinkkuja on harmaasuolattuja, ja näitä minä suosin itse, joten jos olet tottunut kauniin vaaleanpunaiseen kinkkuun jossa nitraatteja lisättynä, tämä tekemäni kinkku näyttää tylsän harmaalta. Ennen vanhaan suolasin itse joulukinkun, mutta se onkin aivan oma, ja aika pitkä tarina ja tilaa vievä tehdä kotona, kinkun harmaasuolaus nimittäin, nykyään joudun tilanpuutteessa tyytymään valmiiksi suolattuun kinkkuun jouluisin.

Voi jotenkin tuntua hullulle keittää suolattua kinkkua suolatussa keitinvedessä, mutta kokemukseni mukaan liian suuri osa suolasta poistuu kinkusta sen keitinveden mukana ja tästä syystä kinkku kannatta keittää suolatussa vedessä. Paras maku tulee kun panee kylmän lihan kylmään veteen lämpiämään. Kinkusta riittää moneen, se on hyvää kylmänä viipaloituna leivän päällä leikkeenä, tai lämpimänä ruokana tarjottuna joko porkkanalaatikon, lanttulaatikon tai perunasoseen kanssa.

Keitetty joulukinkku

Noin 2 kg kinkku
merisuolaa
2 porkkanaa
1 iso sipuli
6 kokonaista, kuivattua neilikkaa
iso nippu tuoretta timjamia
2 laakerinlehteä
3 kuivattua chiliä
1 tl kokonaisia mustaa pippureita
1 tl kokonaisia maustepippureita

Pane kinkku isoon kattilaan. Kuori sipuli ja porkkanat. Leikkaa porkkanat paloiksi ja sipuli viipaleiksi ja lisää kattilaan. Kaada kattilaan vettä ja mausta se suolalla ja lisää muut mausteet. Kuori veden pinnalta pois siihen muodostunut vaahto reikäkauhalla. Anna kiehua tunti per liha kiloa tai kunnes lihamittari, jonka olet työntänyt lihan paksuimpaan kohtaan sen sisälle, näyttää 85 astetta. Nyt voit joko ottaa kinkun pois keitinliemestä jäähtymään, tai antaa sen jäähtyä liemessä jolloin siitä tulee ylikypsää ja se saa vielä enemmän makua mausteista. Tarjoile kinkku lämpimänä tuoreen pottumuusin tai lanttulaatikon, porkkanalaatikon ja salaatin kanssa tai jäähtyneenä kylmänä leikkeleenä osana seisovan pöydän herkkuja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...