18. marraskuuta 2010

Beaujolais Nouveau ja Villages 2010


Beaujolais Nouveau ja Villages. Se ei ole mehua, se on viiniä, punaista viiniä ja hieman vetistä mutta kyllä sitä juoda voi.

Marraskuun kolmantena torstaina minä suunnistan Alkoon heti kuin vain mahdollista. Tällöin saapuu uusi Beaujolais Nouveau, joita olen suurella mielenkiinnolla maistellut  jo reilut kaksi vuosikymmentä. Alkujaan tämä oli myynti-kikka jotta Bourgognen viininviljelijät saisivat myytyä viininsä ja sittemmin on tullut muitakin viinejä jotka myydään ja juodaan jo heti tuoreena.

Beaujolais Nouveau on siis tuore-viiniä, ja se valmistetaan Gamay-viinirypäleistä. Sitä ei kannata säästää ja kypsyttää koska se ei välttämättä parane vaan se on valmistettu juuri nyt, heti juotavaksi. Alkon sivuilla suositellaan viiniä kuuden kuukauden sisällä juotavaksi. Joinakin vuosina Beaujolaisit ovat loppuneet jo samana päivänä kun ne ovat tulleet myyntiin ja täällä Suomessa valitettavasti Alko määrää mitä me saamme maistaa ja joka vuosi ilmestyy kaksi viiniä, Beaujolais Nouveau ja Beaujolais Villages.

Toisin Pariisissa jossa kävelemällä vain baarista toiseen, voi maistaa eri tuottajien viinejä tänään, ja siellä on tänään juhlat kaduilla, joten kadehdin hieman juuri nyt Pariisissa olevia. Totta kyllä on että, jos maistaa viinejä, niin silloin sylkee viinin maistamisen jälkeen ulos, sitä ei juoda ollenkaan ja näin makunystyrät pysyvät vielä vireessä monenkin maistelun jälkeen. Toisin on kun maistelee ja juo sen mitä maistaa, silloin tuskin kolmannen viini lasillisen jälkeen enää osaa erotella viinejä toisistaan, ainakaan minä en, mutta voi se silti olla kivaa varsinkin oikeassa seurassa.

Tänään teen siis poikkeuksen sääntöön, en koskaan kirjoita mitään tietokoneella kun olen juonut alkoholia ja tämä tulee toistumaan juuri tänä päivänä joka vuoden marraskuun kolmantena torstaina. Olen siis jo maistanut kumpaakin Beaujolaista ja en voi sanoa muuta kuin, petyin taas kerran. Alko on tapansa mukaan saanut taas kerran kaksi hyvin samanlaista viiniä myyntiin, maussa on eroja mutta pieniä. Tämä vuosi ei mielestäni ole parhaita vuosia, kummatkaan viinit eivät maistu ”mehulle” kuten usein väitetään mutta nämä ovat mielestäni hyvin vetisiä, jotenkin laimennettuja maultaan. Niistä puuttuu syvyys ja se kiva helmeilevä hiilihappo joka yleensä Beaujolaisissa on. Kuvailisin että kummatkin viinit jotenkin maultaan ovat ”vaaleita”, en osaa sitä sen paremmin selittää, ja viime vuonna ne kummatkin olivat ”tummempia” kuin tavallisesti. Jos nyt arvostelen näin jälkikäteen, niin viime vuonna oli paremmat viinit, vaikkeivät ne silloinkaan olleet mitään huippuja, siis nämä Alkon myymät Beaujolais Nouveau viinit. On kylläkin myönnettävä että kummankin viinin maku paranee kun ne saavat hengittää vähän aikaa korkit auki ennen kuin niitä juodaan ja ne kannattaa myös tarjoilla hieman viilennettyinä, ei siis jääkylminä. Noin pari astetta lämpimämpinä kuin jääkaapissa tavallisesti on.

Suurin pettymykseni oli että kummatkin viinit ovat pullotettuja kierrekorkkipulloon. Yksi suuri osa viinin nauttimisesta on juuri kun avaa pullon korkkiruuvilla ja se sanoo ”Pop”. Tiedän että luonnon korkki on kallista, teidän myös että viinit pysyvät paremmin kierrekapselipulloissa, laadun voi taata aivan eri tavalla kuin luonnon korkkipulloissa, niihin ei tule ns. korkki-vikaa, mutta kuitenkin ikävöin vanhoja kunnon korkkeja ja korkkiruuvin käyttämistä. Onneksi se ei vielä ole hävinnyt kaikista viineistä ja nyt sitten näin tänään.

Kummankaan viinitalon kortisivuilta ei löytynyt mitään tietoa heidan tämän vuotisesta Beaujolais viinistä, joten joudin tässä turvautumaan Alkon sivuilta löytyvään tietoon, ja huomatkaa, tämä ei ole mainosta, jonka varmasti ymmärrätte kun luette mitä mieltä niistä olen. Lisää Beaujolais Nouveausta voit lukea niille omistetulta sivulta.

Mutta jos vihdoinkin pääsisin asiaan, ja tapani mukaan annan pisteet 1-5, jossa 5 on paras mahdollinen, pisteet ovat seuraavat.

Mommesin Beaujolais Nouveau
Alkon sivujen mukaan: ” Kevyt, pehmeä, vadelmainen, kevyen kirsikkainen, hennon mausteinen”. Minun mielestäni maku oli vedellä jatkettu, hapan muistuttaa salaattikastiketta ja Beaujolais Nouveaun tavallinen pieni helmeily puuttui. Kirsikan pystyin mahdollisesti jotenkin tunnistamaan ja löytää sieltä jostain perältä tai seasta, mutta vadelma meni minulta aivan ohi. Tämä ei ole mitään mehua, jollei hapanta sellaista, ja mietin mitä sen kanssa voisi syödä, jollen teen tästä kastiketta.

Arvosana: 2

Pierre Dupond Beaujolais Villages
Alkon mukaan. ”Kevyt, pehmeä, vadelmainen, karpalohilloinen, hennon banaaninen, kevyen mausteinen”. Minun mielestäni tämä viini oli edelliseen verrattuna hieman pehmeämpi ja pyöreämpi, siinä oli hapekkuutta mutta syvyys puuttui ja kuten edellisessä, Beaujolais Nouveaun tavallinen pieni helmeily puuttui. Vadelma meni tästäkin jotenkin minulta ohi, karpalon voin tunnistaa ja banaania? Jos minun pitäisi valita näistä kahdesta yksi, suosittelisin kuitenkin tätä. Voin sitä hyvin juoda ja tarjoilisin sitä jopa vieralle.

Arvosana: 3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...