5. marraskuuta 2010

Potage Jardinière


Potage Jardinière, suomeksi puutarhurin keitto, joka on vihannessosekeitto. Ihana samettisen pehmeä soseutettu vihanneskeitto.

Joillakin ruoilla on ihanan kauniit nimet kuten Potage Jardinière, suomeksikin puutarhurin keitto kuulostaa paljon kauniimmalta kuin vihanneskeitto mitä se itse asiassa on. Reseptejä löytyy netistä miljoonia, on keittoja joissa on Juliennevihannekset, siis ohuiksi lyhyiksi tikuiksi leikatut vihannekset ja on soseutettuja keittoja. Te lukijat olette varmaan jo huomanneet että minulla on taipumus valmistaa soseutettuja keittoja, tapa jonka opin ranskassa opiskellessani ja joka tuli jäädäkseen.   

Sosekeitto vihanneksista

Sosekeitot ovat helppotekoisia ja helposti muunneltavissa, resepti seuraan aina samaa kaavaa, vihannekset keitetään suolavedessä, soseutetaan voin kanssa, jonka jälkeen lisätään joko keitinlientä tai lihalientä kunnes on saavutettu haluttu koostumus, maustetaan ja lämmitetään uudelleen. Mahdollisesti sekaan lorautetaan viiniä tai kermaa. Ei sen vaikeampaa, ja voit hätä tapauksessa tehdä Potage Jardinièren eilen ylijääneistä vihanneksista jos on kiire tai olet sairaana.

Haluan tässä nyt muistuttaa, että suosin tuoreita raaka-aineita, valmistan ruokani yleensä alusta loppuun asti itse ja samana päivänä kuin se syödään, mutta joskus se ei vain onnistu ja poikkeustapauksessa on vähän oiottava. Joten, jos aiot käyttää jo valmiiksi keitettyjä vihanneksia, kuten tässä esimerkissä, älä käytä vanhempia kuin eilisiä vihanneksia. Keiton maku valitettavasti ei ole verrattavissa samana päivänä keitettyihin vihanneksiin, mutta mitäs mahdat kun ei jaksa tai ei huvita viettää aikaa keittiössä. Saat keiton tosi nopeasti lautaselle syötäväksi kun valmistat sen jo valmiiksi kypsytetyistä vihanneksista ja käytän tässä nyt esimerkkinä lämpimän haukipateen kanssa tarjottuja höyrytettyjä vihanneksia joiden sekaan lisäsin pari perunaa, koristelin tuoreella basilikalla ja maustoin tryffeliöljyllä. Jos teet vihanneskeiton eilisistä vihanneksista, en suosittele että sitä enää lämmitetään uudestaan, kuten voisi tehdä jos käyttää tuoreita, tänään keitettyjä vihanneksia.

Puutarhurin keitto

höyrytettyjä vihanneksia
pari perunaa
voita
(kermaa)
valkopippuria
merisuolaa
tuoretta basilikaa
tryffeliöljyä

Kuori perunat, paloittele ne ja pane kattilaan. Kaada päälle kiehuvaa vettä kunnes perunat nippanappa peittyvät ja keitä ne kannen alla kypsiksi suolatussa vedessä. Mitä pienempiä perunan palasia, sitä nopeammin ne kypsyvät. Kun perunat ovat melkein kypsiä lisää vihannekset ja vähän kanalientä jotta ne lämpiävät ja anna niiden kiehua mukana viitisen minuuttia. Kaada keitinvesi vihanneksista lävikön läpi talteen kulhoon. Soseuta vihannekset kattilassa voinokareen kanssa. Lisää keittoon lientä, ja jos haluat loraus kermaa, kunnes saat siihen haluamasi paksuuden ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada keittoa annoskulhoihin, ja koristele annos tryffeliöljyllä ja silputulla tuoreella basilikalla. Tarjoile keitto heti kuumana vaikkapa pähkinäisen päärynäleivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...