30. marraskuuta 2010

Munia, munia vaiko munia?


Munia, kovaksi keitettyjä kananmunia, löysäksi keitettyjä munia, uppokeitettyjä sekä paistettuja munia, Tiedätkö mitä kananmunia syöt ja mille ne maistuvat?

Tuntuu vähän hölmöltä alkaa kirjoittamaan juttua kananmunista nyt näin joulun alla, se sopisi paremmin pääsiäisen tienoille, mutta juttu tulee silloin kun se tulee ja on vain silloin ajankohtainen, joten,  mitä kananmunia sinä käytät ruoanlaittoon ja leipomiseen? Kaupoista löytyy Luomu munia, Omega-3 munia, vapaan kananmunia ja virike munia nyt mainitakseni joitakin ja en nyt tässä kohdassa ota eettisesti kantaa miten munat on tuotettu ja missä oloissa munia tuottavat kanat elävät, vaikka sekin on tärkeä osa ostopäätöksen tekoa, vaan tarkoitan ostamiesi munien makua.

Vapaan kananmunia

Vapaan ulkona kulkevien kanojen normaali ravinto perustuu siitä mitä ne ulkoa syödäkseen löytävät kuten siemeniä ja jyviä, toukkia, matoja ja muita hyönteisiä ja niitä ruokitaan sen lisäksi myös viljalla. Häkkikanaloissa niiden on tyydyttävä siihen mitä niille annetaan ja olen huomannut halpojen kananmunien usein maistuvan kalalle ja mietin johtuisiko tämä joka mahdollisesti rehusta sisältää kala-jauhetta, kalaöljyä tai suurista määristä pellavan siemeniä koska pellavansiemenöljyllä on aika pistävä kalan haju ja maku.

Kalanmaku munissa

Koska tämä kalan maku kananmunissa, ei siis kalan maku kalan munissa, häiritsi minua, päätin ottaa asiasta selkoa. Halusin tietää kuvittelinko minä vain ”halpojen” kananmunien maistuvan kalalle ja mitä mahdollisia makueroja eri tavoilla tuotetuissa kananmunissa on joten ostin kaupasta kaikkia löytämiäni eri muna laatuja ja keitin kaikki munat samalla tavalla jotta ne olisivat verrattavissa. Syötyäni ja maisteltuani monen monta munaa totesin suureksi lohdukseni, etten vielä ole tulossa ihan hulluksi. Halvemmat kananmunat ihan oikeasti maistuvat kalalle, siis ainakin minun mielestäni, ja kalliimmat taas eivät. Koska nyt puhun puhtaasti kananmunien mausta, ja meillä kaikilla on eri makumieltymykset, ehdotan että sinäkin maistat kananmunia itse, ja sen jälkeen päättelet miten tärkeä niiden maku suhteessa hintaan sinulle henkilökohtaisesti on, vai onko sillä mitään merkitystä.

Muna-aamiaisen rippeet

Ennen tätä päätöstä haluan että vielä harkitset mitä munia syöt. Yhdysvaltojen maatalousviraston, siis USDA:n, vuonna 2007 tekemän tutkimuksen mukaan vapaana kulkevien kanojen munat ovat ravintosisällöltään meille parempia ja terveellisempiä. Niissä on 33 % vähemmän kolesterolia, 25 % vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja, 66 % enemmän A-vitamiinia, tuplasti omega-3 rasvahappoja ja kolme kertaa enemmän E-vitamiinia verrattuna häkkikanaloissa kasvatettujen kanojen muniin. Mother Earth News’in englanninkielisiltä sivuilta löytyy juuri tätstä asiasta artikkeli.

Minä ainakin tiedän nyt mitä kananmunia ostan kaupasta, varsinkin jos keitän tai paistan niitä, valmistan omelettia, munakokkelia, majoneesia tai suklaamoussea. Leipomisen suhteen totean, ettei kananmuna maulla mahdollisesti ole yhtä suurta merkitystä, koska se on vain yksi ainesosa, paitsi jos on tarkka makuaisti.
Tiedätkö sinä vielä mitä kananmunia sinä ostat ensi kerralla?

Ja jos olet niin onnellinen että sinulla on omia kanoja ja kanala, anna kanoillesi mahdollisuus liikkua ulkona.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...