28. marraskuuta 2010

Lanttuloora eli perinteinen lanttulaatikko


Perinteinen lanttuloora, se vanhan ajan uunissa kypsytetty lanttulaatikko kuuluu porkkanalaatikon kanssa osana jouluun, mutta myös arkena karjalanpaistin lisukkeeksi.

Aloitan joulun valmistelun jo aikaisin syksyllä joskus syys- lokakuussa käymällä keittiössä läpi maustevarastot ja muut kuivamuonat. Teen tilannekatsauksen jonka jälkeen alan pikkuhiljaa ostaa sitä mitä puuttuu tai on loppumassa. Ostan myös niitä aineita, joita tiedän tarvitsevani vain jouluruokiin, joten minulle harvoin tulee paniikkia ja stressiä saada joulu valmiiksi ajoissa.

Tämä on minulla jo monta ollut vakiorutiini mutta, kuitenkin yllätyn joka vuosi ensimmäisenä adventti sunnuntaina ajan kulusta, ja että taas on se aika vuodesta jolloin vaihdetaan jouluverhoihin ja kaikki joulukoristukset haetaan kellarista. Samoihin aikoihin aloitan myös jouluruokien valmistuksen niistä jotka voi etukäteen pakastaa, jottei kaikkea ruokaa tarvitse valmistaa hiki hatussa parin viimeisenä päivän ennen joulua kaiken muun ohessa.

Voinokareet lanttulaatikon pinnalla

Lanttulaatikon valmistus

Koska vietin lapsuuteni ulkomailla meillä ei lapsuudessani ollut mitään valmiiksi keitettyä soseutettua lanttua, kuten täällä Suomesta löytyy kaupoista joten opin äidiltäni tekemään myös ”lanttulooran” alusta lähtien.

Oli vain kuorittava lantut ja keitettävä ne ja soseutettava ne itse joka kerta, ja tämä onkin syy miksi opin tekemään useimmat perinneruoat alusta lähtien. Meillä syötiin lanttulooraa muulloinkin kuin vain ruiskuoressa paistetun perinteisen joulukinkun kanssa, se on meillä edelleen perinteisesti yksi Karjalanpaistin lisukkeista perinteisen porkkanalaatikon kanssa, ja valmistan sitä pakkasen pari kolme kertaa vuodessa.

Lanttulloora kauniiseen astiaan jouluksi

Porkkanasta väriä lanttulooraan

Pari vuosikymmentä sitten kun perheeseen tuli lisäystä jouduin ottamaan selvää mistä joulu koostuu, kun vuorotellen olimme anoppilassa ja kotona jouluna, ja päädyin listaan jolla on kymmenisen ruokalajia, joista lanttuloora oli yksi. Minulle ei vain tule joulua ilman lanttulaatikkoa.

Oikeassa alkuperäisessä lanttulaatikossa ei ole ollenkaan porkkanaa, tämän niksin minä opin vasta jokin vuosi sitten kun sattumalta näin isäni tekevän lanttulaatikkoa. Hän lisäsi siihen yhden porkkanan lantun sekaan sitä’ valmistaessaan ”jotta se olisi edes jonkun väristä”, toisaalta aivan vaalean kellertävä lanttulaatikko on aika hyvän näköistä.

Isän oiva niksi, yksi porkkana lantun seassa
Lanttulaatikkoa voi hieman maustaa inkiväärillä jos siitä tykkää, se soveltuu hyvin yhteen lantun makeuden kanssa ja nataa sille tasapainoa. Jouluksi teen lanttulaatikon aina näin joulukuun alussa puoli valmiiksi kauniiseen uunivuokaan tavallisen alumiinisen rasian sijaan joissa tavallisesti pakastan lanttulaatikon. Pakastan joulun lanttulaatikon siinä samassa vuoassa jossa sen sulatan ja paistan, ja panen esille joulupöytään. Tällä tavalla säästyy hieman vaivaa ja ruoan näyttää herkullisemmalta pöydässä tarjolla kauniissa astiassa.

Kuorittu lanttu työstetään spivan pieniksi kuutioiksi

Lanttulaatikko

1 kg lanttua
(yksi porkkana)
½-1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus jauhettua muskotinpähkinää
(jauhettua inkivääriä)
1-2 dl kermaa
ripaus sokeria
1 kanan muna
korppujauhoja

Kuori lanttu ja porkkana. Leikkaa lanttu parin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja porkkana paloiksi ja keitä ne kypsäksi suolavedessä. Soseuta lanttu (jonka seassa porkkanan palat) joko sauvasekoittimella jos teet vain vähänlaatikkoa, tai monitoimikoneessa jos teet sitä isomman satsin. Anna lanttusoseen jäähtyä hiukan ennen kuin jatkat. Koska lanttulaatikkoon lisätään kananmunaa, soseen on oltava jäähtynyttä, jottei muna ala kypsyä ennen aikojaan. Lorauta lanttusoseeseen kermaa ja mausta se makusi mukaan suolalla, valkopippurilla, ripauksella sokerilla ja jauhetulla muskottipähkinällä. Sekoita joukkoon yksi kananmuna sosetta hyvin sekoittaen. Kaada maustettu lanttuseos uunivuokaan. Voit tehdä kuvioita lanttulaatikon pinnalle haarukalla jos haluat. Ripottele pintaan korppujauhoja pintaan ja pane pienen pieniä voi-nokareita korppujauhojen päälle. Paista lanttulaatikko uunissa 200 asteessa kunnes se on saanut pintaan kauniin kullanruskea värin. Tarjotaan heti uunista lämpimänä joko jouluna kinkun kanssa, tai karjalan paistin lisukkeena. Jos teet lanttulaatikkoa pakkaseen, älä paista laatikkoa valmiiksi vaan paista sitä vähän aikaa, anna jäähtyä ennen sen peittämistä ja pakasta se. Lanttulaatikon voit joko sulattaan ennen sen paistamista, tai panna suoraan uuniin sulamaan ja paistumaan, kunnes se on saanut kauniin värin pintaan. Tarjoile joko karjalan paistin, keitetyn kinkun tai joulukinkun kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...