6. marraskuuta 2010

Kahta kastiketta kylmälle haukipateelle


Kaksi kastiketta haukipateelle. Herkullista sitruunabasilikakastiketta tai basilikalla maustettua ruohosipulikastiketta kylmän haukipateen kera. Yrttisiä ja maukkaita kastikkeita kylmälle kalalle.

Jos lämpimästä haukipateesta jäi yhtään yli, tämä on se mitä voit sillä tehdä jollet varta vasten teet haukipateeta kylmänä syötäväksi. Voit tarjota haukipateen joko alkuruokana tai osana seisovaa pöytää juhlissa, ja tähän nämä kaksi kastiketta sopivat hyvin jotta olisi valinnan varaa niille jotka joko eivät voi syödä sitruunaa tai muuten eivät pidä sen mausta. Kummatkin kastikkeet kannattaa tehdä päivää ennen niiden tarjoilua jotta kaikki maut ehtivät yhtyä toisiinsa ja puhjeta täyteen kukkaan muttei yhtään sitä aikaisemmin koska maut alkavat jo väljähtyä kolmantena päivänä, ja ne kannattaa ehdottomasti syödä viikon sisällä niiden valmistuksesta.

Majoneesista valmistettu kastike ei säily hyvin huoneenlämmössä, joten sitä ei pidä pitää esillä pitkiä aikoja vaan mieluummin valmistaa enemmän kastiketta jääkaappiin jotta voi ottaa lisää esiin menekin mukaan. Tämä on muutenkin hyvä niksi pitää mielessä jos haluaa välttyä ruokamyrkytykseltä jos kesähelteellä haluaa tarjoilla majoneesia sisältävää ruokaa.

 Sitruunan kuorta käyttäessä kannattaa joko ostaa Luomu sitruunoita tai pestä sen kuori huolella ennen kuoren käyttöä. Käytän tässä vain tuoreita yrttejä, ja käytetyn yrtin määrä riippuu tietysti miten paljon kastiketta haluaa saada aikaiseksi. Desilitraan majoneesia ei kannata silputa kokonaista nippua yrttiä, vaan sen verran että kastikkeessa on selvästi paljon vihreätä mutta se on vielä juoksevaa eikä tönkköä ja kokkareista, arvelisin suunnilleen desin yrttejä desiin majoneesia. Itse käytän aina kotitekoista majoneesia joka on sauvasekoittimella helppoa valmistaa ja löydät majoneesin reseptin täältä. Voit myös kolmantena vaihtoehtona haukipateen kera kokeilla yrttikastiketta jota usein valmistan kokonaisena keitetyn kirjolohen seuraksi. Smetanan voit itse valmistaa helposti, löydät ohjeen reseptistäni pihvi Stroganoff.

Sitruunabasilikakastike

1 dl majoneesia
tilliä
tuoretta basilikaa
sitruunan kuorta ja mehua
valkopippuria
suolaa

Ruohosipulibasilikakastike

½ dl majoneesia
½ dl smetanaa
tuoretta basilikaa
ruohosipulia
mustaa pippuria
suolaa

Sitruunabasilikakastike
Silppua yrtit hienosti, käyttäen noin 1/3 osa basilikaa suhteessa 2/3 osaa tilliä. Sekoita yrtit ja ruokalusikallinen hienoksi raastettua sitruunan kuorta majoneesiin sekaan ja ohenna kastiketta sitruunan mehulla. Mausta merisuolalla ja pippurilla oman makusi mukaan ja anna kastikkeen maustua yön yli jääkaapissa.

Ruohosipulibasilikakastike
Silppua yrtit hienosti, käyttäen noin puolet basilikaa ja puolet ruohosipulia. Sekoita yrtit majoneesin ja smetanan sekaan ja mausta kastiketta merisuolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Anna kastikkeen maustua yön yli jääkaapissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...