15. lokakuuta 2010

Tulinen valkokalakeitto


Valkoista kalaa, haukea tai turskaa tulisella chilillä, tuoreella inkiväärillä, korinaterilla ja soijakastikkeella maustetussa ihanassa liemessä. Mausteinen vähän epätavallisempi keitto.

Lapsilla on usein ruokarajoitteita jossain vaiheessa, niin myös minulla. Näistä rajoitteista me kuitenkin yleensä kasvamme ulos iän myötä, itse inhosin varsinkin porkkanoita ja sieniä pienenä. Tässä taannoin kaupassa tuli mieleen ”valkoinen kala”, kun löysin kaupasta pakastettuja Pangasius fileitä ja mietin mikä kala se oikein on. Jälkikasvuni ei yhteen aikaan suostunut syömään muuta kuin valkoista kalaa, mutta luettelin siihen perään heti että lohi lasketaan valkoista kalojen joukkoon. Sama oli sienien kohdalla, sieniä ei sitten syöty, paitsi kantarelleja ja herkkusieniä, niitä kun ei laskettu sieniksi.

Valkoista kalaa

Olin jo jossain vaiheessa vuosia sitten ulkomailla tavannut tämän kyseisen Pangasiuksen, mutten muistanut missä yhteydessä ja olin jotenkin sitä mieltä että se olisi ollut merikala tyyneltä valtamereltä mutta se muistikuva osoittautuikin aivan vääräksi. Pangasius onkin näköjään Thaimaasta lähtöisin makean veden kala, joka täällä meilläkin pohjolassa on nykyään yleistymässä merikalojen, varsinkin turskan, saannin vähyyden takia. Pangasiuksella googlatessa ilmeni monta nimeä kuten Haimonni, Siamilainen haikala, Mekongin kissakala ja hai-kissakala mainitakseni joitain ja sitä viljellään useasti altaissa. Kala on puoli rasvainen, neutraalin makuinen valkolihainen kiinteä kala jossa tuskin ruotoja, ja joka joidenkin lähteiden mukaan on verrattavissa turskaan tai jopa merianturaan ja esimerkiksi Ranskalaiset ovat hyvin mieltyneitä tähän kalaan.

No koska turskaa oikeasti olisin halunnut, ja sen vaihtoehtoa seitiä en sitten syö, en pakastettuna enkä varsinkaan tuoreena, ja turskan huonon saatavuuden takia sitä on vaikeaa löytää, halusin jotain saman tyypistä joten päädyin ostamaan Pangasiusta. Joten tämä valkoinen kala päätyi hieman Aasialaisesti ryyditettynä keittoon joka nyt, kun kelit ovat uhkaavasti kylmentyneet talven puolelle, lämmittää ihanasti ja antaa kivasti potkua arkipäivään. Keitto sopii myös hyvin flunssan hoitoon, chili ja inkivääri antavat hyvää potkua nuhalle. Suolan sijasta maustoin keiton japanilaisella soijakastikkeella, josta se sain kivan ruskehtavan värinsäkin. Kalan voi panna vihannesten sekaan suoraan pakkasesta, joten keitto valmistuu nopeasti. Tällä reseptillä saat keittoa neljälle hengelle.

Tulinen kalakeitto

200 g valkoisen kalan fileitä
8 dl kalalientä
2 porkkanaa
pala lanttua
1 sipuli
2-3 rkl soijakastiketta
½ nippua tuoretta korianteria varsineen
1-2 cm tuoretta inkivääriä
Pop's chilitahnaa oman maun mukaan

Kuori sipuli, lanttu ja porkkanat. Leikkaat porkkanat puolen sentin paksuisiksi lanteiksi, ja suikaloi lanttu ja sipuli hienoksi parin sentin pitkiksi tikuiksi. Pane sipuli, porkkana ja lanttu kattilaan veteen kiehumaan. Lisää kala ja kalaliemi sekaan ja anna keiton lämmitä miedolla lämmöllä jotta kalaa ehtii sulaa ja kypsyä. Kuori inkivääri ja leikkaa se tulitikun ohuiksi tikuiksi. Leikkaa korianterin varret puolen sentin pituisiksi pätkiksi, lehdet voit joko jättää kokonaisiksi tai hieman silputa. Mauste keitto veitsenterällisellä chilipastaa, korianterilla, inkiväärillä ja lisää loraus soija-kastiketta sekaan ja anna keiton hautua parisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää soijaa jos se mielestäsi on tarpeen. Koristele keitto tuoreilla korinaterin lehdillä ja tarjoile höyryävän kuumana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...