24. lokakuuta 2010

Kotona tehtyä mietoa raakamakkaraa


Kotitekoista mietoa raaamakkaraa. Sipulilla, muskotinkukalla, inkiväärillä ja maustepippurilla maustettua raakamakkaraa joka maistuu sekä paistettuna, grillattuna että keitettynä.

Makkara on yksi asia joka voi arveluttaa syöjää, mitä se oikeasti sisältää? Olen tehnyt omaa makkaraa kotona jo parisen vuosikymmentä, aluksi tein sitä kaksi kertaa vuodessa jolloin sopimuksen mukaan sain naapurilta ostaa puolikkaan teurastetun possun juhannukseksi ja jouluksi ja toiselta naapurilta karitsan lihaa joka syksy. Me teemme nykyään kotona edelleen makkaraa vähintään pari kertaa vuodessa ja jauhamme siihen lihan itse. Voit tietysti käyttää valmista jauhelihaa mutta silloin et tiedä mistä jauhelihasi on tehty ja minä haluan tietää mitä makkarassani on ja siksi teen sitä itse. 

Rasvasta makua makkaraan

Makkaran teossa ei kannatta käyttää vähärasvaista lihaa, siinä kärsii sekä laatu että maku, lihanrasvaisuus on koko makkaran juju, rasva sitoo itseensä maku-aineita ja antaa sille siten maun. Jos sen sijaan haluat kevyttuotteita, suosittelen kaupan hyllystä etsimistä, tämä resepti ei ole sinulle tarkoitettu. Makkaranteko helpottuu kun on kotona lihamylly, mutta yhtä hyvin voi jauhaa lihan monitoimikoneessa, kuten kanan murekepihvi reseptissä tein ja raastaa perunat ja sipulin hienolla raastimella. Itse makkarakuoren täyttämisen voi tehdä käsin mutta makkaran täyttämisessä lihamylly siihen asennettavine irrotettavine makkaratorvineen on mielestäni korvaamaton. Makkaran kuori on teuraseläimen puhdistettua suolta, ja sitä saa valmiina puhdistettuna ostettua lihakauppiailta. Sinun kannattaa vaan etukäteen varmistaa suolen saatavuus kauppiaalta, ettet joudu tekemään maailman suurinta lihamureketta kotona, asia jolta olen pari kertaa nippa-nappa välttynyt.

Aloitin makkaran teon tällä helpolla siskonmakkaran tyyppisellä reseptillä johon vuosien mittaan olen saanut hienosäädettyä mausteet ja nämä makkarat tulevat parhaiten oikeuksiinsa kun haudutat raakaa makkaraa, mutta voit myös grillata tai paistaa niitä haudutuksen jälkeen. Makkarat voit pakastaa sekä raakana että haudutettuna joten mikset vaikkapa tarjoa omatekoista makkaraa joulupöydässä tänä vuonna?

Raakamakkaraa possusta

1½ kg perunaa
2 ½ kg porsaan lihaa
3 sipulia
2 rkl suolaa
2 tl jauhettua maustepippuria
1½ tl rouhittua valkopippuria
2 tl jauhettua muskotinkukkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
noin 5 m makkarasuolta

Kuori sipulit ja perunat. Jauhe sipulit, perunat lihan kanssa, ja jos käytät lihamyllyä jauha ne kahteen kertaan. Lisää mausteet ja sekoita makkarataikina. Vaivaa makkarataikinaa kunnes se on kiiltävää ja kimmoisaa. Kokeile makkaran maku paistamalla miedolla lämmöllä pieni nokare taikinaa ja lisää mausteita jos tarvitsee. Täytä suolet taikinalla ja sido makkarat kosteutetulla puuvillaisella elintarvikenarulla. Varo saamasta makkaraan ilmakuplia, ilma makkaran kuoressa voi saada makkarat räjähtämään niitä kypsyttäessä. Tuoreen tällä tavalla valmistetun raa’an makkaran keittovettä ei tarvitse suolata, mutta voit lisätä keitinveteen sipulirenkaita, pari kokonaista maustepippuria ja laakerinlehden jos haluat lisämakua. Pistele haarukalla makkaroihin reikiä ennen niiden kypsyttämistä ja hauduta kokonaiset makkarat kattilassa ilman kantta 30 minuuttia. Tuore raakamakkara säilyy jääkaapissa suolavedessä pari kolme päivää, käytä ¼ dl suolaa joka litraa vettä kohden. Osan makkaroista voit pakastaa joko raakana tai haudutettuna sopivan kokoisina annoksina. Kun valmistat raakoja pakastettuja makkaroita, anna niiden ensin sulaa kokonaan jääkaapissa ennen niiden kypsentämistä suolatussa vedessä. Tarjoile haudutetut makkarat sinapin ja joko juuressoseen tai perunasoseen kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...