1. lokakuuta 2010

Haudutettua lohta valkoviinikastikkeessa


Lohta, lempesäti valkoviinissä haudutettua lohta valkoviinikastikeella keitettyjen perunoiden kera.

Tämän annoksen hienous piilee sen kastikkeessa, ja hyvällä kastikkeella saa loihdittua hyvin arkipäiväisestäkin ruoasta juhlavaa. 

Beurre blanc-kastike

Tämä valkoviinikastike perustuu ranskalaiseen Beurre Blanc kastikkeeseen, jota olen vähän muokannut vuosien mittaan. Oikea Beurre Blanc kastike tehdään periaatteessa samalla tavalla kuin Bearnaisekastike, mutta tässä oikaisen hieman ja suurustan kastikkeen vehnäjauhoilla. Lohta tarvitset noin 100 grammaa joka ruokailijaa kohden ja voit tietysti valmistaa muutakin kalaa kuin lohta tällä tavalla. Esimerkiksi haudutettu kuha tai hauki maistuu myös hyvin valkoviinikastikkeen kera. Tällä reseptillä saat ruokaa tavalliseen tapaan neljän hengen perheelle.

Lohta valkoviinikastikkeessa

500 g lohta
2 dl  kalalientä
1 dl valkoviiniä
1 dl kermaa
nokare voita
2-3 rkl vehnäjauhoja
suolaa
jauhettua valkopippuria
ruohosipulia koristeluun

Lohen hauduttaminen onnistuu helpoiten isossa kattilassa. Vettä pitää olla vain niin paljon että kala juuri ja juuri peittyy veden pinnan alle, kaada siis vettä kattilaan suunnilleen saman verran vettä kuin lohen viipaleet ovat paksuja. Neste tietenkin myös nousee hieman kun lisäät kattilaan kalan hautumaan. Leikkaa lohesta annospaloja ja hauduta ne kattilassa 10 minuuttia miedolla lämmöllä suolatussa vedessä. Sulata nokare voita pienessä kattilassa miedolla lämmöllä, voin ei pidä saada väriä vaan sen pitää jäädä vaaleaksi. Lisää sekaan pari lusikallista jauhoja ja sekoita kastikepohjaa vispilällä. Kaada kattilaan pari desiä lientä, ja loraus sekä viiniä että kerma koko ajan sekoittaen jotta näet miten paksua kastikkeesta tulee. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä pari minuuttia. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan. Nosta kala varovasti reikäkauhalla ylös keitin vedestä ja kokoa annos. Tarjoile kala kastikkeen ja keitettyjen perunoiden kanssa ja koristele annos hienoksi silputulla ruohosipulilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...