12. lokakuuta 2010

Mamman omenamarmeladi ja omenasose


Perinteisesti vanhan ajan tapaan syksyn omenasadosta valmistettua herkullista miedosti vaniljalla maustettua omenasosetta sekä omenamarmeladia  samalla reseptillä.

Kaneliomenia
Mamma teki ihanan mansikka hillonsa lisäksi myös ihanaa omenamarmeladia ja muistan kuin Pappa aamuisin levitteli sitä paahtoleivälleen. Mamman omenamarmeladi oli niin paksua että sen pystyi veitsellä leikkaamaan viipaleiksi ja jollei ole niin onnekas että puutarhasta löytyy omenapuita, tai tunne ketään jolla olisi omenia jakaa muillekin, saa kaupasta ostettua omenia halvalla näin syksyisin.

Olen itse samalla reseptillä keittänyt omenamarmeladia reilun pari vuosikymmentä ja alkuperäinen resepti löytyy Otavan painamasta ”Suuresta keittokirjasta vuodelta 1943 reseptinä numero 724 sivulta 945 sivulta, jota vuosien mittaan olen itse soveltanut ja myös vähän muokannut lisäämällä siihen vaniljamaun.

Halkaistu omena
Itse marmeladin salaisuus piilee happamissa omenissa, mitä happamammista omenista marmeladin tekee, sitä paksumpaa marmeladia. Omenat sisältävät luonnostaan pektiiniä, joka tekee marmeladista sakeaa. Makeista omenista ei kannata edes vaivautua tekemään marmeladia, ne sopivat paremmin omena soseeksi joka ei säily yhtä hyvin kuin marmeladi. Itse olen lisännyt marmeladiin vaniljan makua, käyttäen paria vaniljatankoa, mutta myös 2-3 rkl vaniljasokeria toimii yhtä omenakiloa kohti vaniljatangon puutteessa. Marmeladi säilyy hyvin jääkaapissa vuosia kun se tehdään huolella puhdistettuihin lasipurnukoihin, sose taas alle vuoden jollet umpio sitä. Sekä marmeladi että omenasose maistuvat hyvin lihan lisukkeena, varsinkin porsaanlihan kanssa. Tässä "Suuresta Keittokirjasta" skannattu resepti omine lisäyksineni muun maussa mausteista. Itse omenahillo on maukasta mutta joskus siihen haluaa lisää jotain, ja sen saa helposti vanijlaa lisäämällä joko vaniljatangolla tai vaniljasokerilla.

Omenamarmeladi ja sose
omenia
vettä

Omenamarmeladi

1 kg sosetta
½ kg sokeria
vaniljaa

Omenasose

1 kg sosetta
sokeria maun mukaan
2 vaniljatankoa tai 2-3 rkl vaniljasokeria

Marmeladiin ja soseeseen voi käyttää pudonneita hedelmiä, jos kolhiutuneet kohdat leikataan pois. Jos sose puristetaan siivilän läpi, voi hedelmät jättää kuorimatta, jos kuoret eivät ole kitkeriä. Siemen­kodat otetaan mukaan, niistä tulee soseeseen hieno mantelinmaku. Omenat leikataan lohkoiksi ja pannaan hillokattilaan. Vettä kaade­taan päälle, mutta vain hedelmien tasalle, ja hedelmiä keitetään, kunnes ne soseutuvat, ja puristetaan sitten heti siivilän läpi. Sose punnitaan ja sokeri sekoitetaan joukkoon. Tässä vaiheessa lisään vaniljan omenasoseen sekaan. Leikkaa vaniljatanko puoliksi pituussuuntaan terävällä veitsellä ja raaputa veitsellä sen siemenet pois. Sekoita sekä tanko että vaniljan siemenet omenasoseen joukkoon. Tässä vaiheessa on päätettävä tekeekö marmeladia, vai sosetta.

Omenamarmeladi: 
Sosetta keitetään lakkaa­matta hämmentäen. Jotta se säilyisi hyvin, sitä on keitettävä, kunnes se putoaa kokkareina kauhasta. Se on silloin kiinteydeltään marmeladin kaltaista. Nyt poistetaan vaniljatanko soseen seasta ja sose kaadetaan hyvin puhdistettuihin purnukoihin. Kansi tiiviisti kiinni ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät purkit kylmään.

Omenasose: 
Soseeseen pannaan sokeria maun mukaan, ja sitä ei tarvitse keittää kokoon.
Nyt poistetaan vaniljatanko soseen seasta ja sose kaadetaan hyvin puhdistettuihin purnukoihin. Kansi tiiviisti kiinni ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät purkit kylmään. Sose, jota ei saa keittää yhtä paljon kokoon, ei säily koko talvea. Soseen voi myös Suuren keittokirjan mukaan umpioida, joka pidentää sekä soseen että marmeladin säilyvyyttä ja se ”Säilyy näin kuinka kauan tahansa”. Jos umpioit soseen, kaada se purnukoihin ja steriloi purkit kansi kiinni uunissa 80 asteen lämmössä 30 minuuttia. Anna purkkien jäähtyä ennen kuin siirrät ne viileään.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...