4. lokakuuta 2010

Inkivääriporkkanat


Inkiväärillä mausteut lisukeporkkanat. Herkullisia ja meheviä keitettyjä tuoreella inkiväärillä maustettuja porkkanoita, hyvä lisuke lämpimälle ruoalle oli se sitten kalaa, kanaa tai lihaa.

Oranssi porkkana

Meille on tänä päivänä itsestään selvää että porkkana on oranssin värinen, mutta kuinka moni tietää että porkkanoita on myös valkoisia, keltaisia, punaisia ja sinisiä ja violetteja porkkanoita?
Meille tuttu oranssi porkkana jalostettiin Hollannissa joskus 1500–1600 luvulla, ja tarinan mukaan porkkanan oranssi väri symbolisoi Hollannin itsenäistymistä ja sen kuningashuonetta. Oranssit porkkanat saavat värinsä niiden sisältämästä betakaroteenista joka on antioksidantti ja A vitamiinin alkuaste.

Porkkanan terveysvaikutuksista

Tutkimuksien mukaan porkkanalla sanotaan olevan sekä vanhentumista hidastava että syöpää torjuva vaikutus. Porkkanat tulisi aina keittää kokonaisina, jotteivät niiden ravintoaineet menisi hukkaan liutessaan keitinveteen ja saisimme hyödynnettyä niiden terveysvaikutuksen. Vaikka porkkana on terveellistä, sen syöntiä ei kuitenkaan kannata liioitella, suositellaan enintään 2-3 porkkanaa päivässä. Jos syö liikaa porkkanoita iho muuttuu kellertäväksi, ja tomaattien syömisen sanotaan lieventävän ihon kellerrystä. Olen sivusta katsojana todennut että iho oikeasti tulee kellertäväksi jos syö suuria määriä porkkanaa, mutta tomaatin syömisen vaikutusta tähän on uudempi tieto jota taas en ole vielä itse saanut mahdollisuutta todeta.

Porkkana on kaksivuotinen kasvi joka ensimmäisenä vuonna kasvattaa juuren, jotta sillä olisi seuravana kesänä tarpeeksi voimia kukkia ja siementää. Porkkanoiden lisääntymisen harmiksi me vain syömme juuri tämän ensimmäisen vuoden juuret. Porkkanoita kannattaa säilyttää viileässä, mutta jääkaapissa pitää varoa tomaattien ja porkkanan säilytystä vierekkäin. Porkkanat muuttuvat kitkerän makuisiksi tomaattien erittämästä etyleenistä, joten ne kannattaa säilyttää erillään toisistaan omissa muovipusseissaan.

Keitetyt porkkanat maistuvat aina samalle, joten mietin miten saisin ne maistumaan vähän erilaiselle kuin tavallisesti ja lisäsin vähän inkivääriä antamaan makua.

Inkivääriporkkanat

porkkanoita
voita
valkosipulia
timjamia
tuoretta inkivääriä

Ota voi ulos jääkaapista pehmenemään. Kuori pala inkivääriä ja raasta se hienosti. Kuori valkosipulin kynsi ja silppua se hienosti. Sekoita hyppysellinen timjamia, inkivääri ja valkosipuli voihin, ja jos on aikaa, anna maustevoin kovettua jääkaapissa. Kuori porkkanat ja keitä ne miedosti suolatussa vedessä. Leikkaa keitetyt porkkanat paloiksi ja anna maustevoin sulaa niiden päälle. Sekoita hyvin ennen tarjoilua lisukkeena lihan kanssa. Samaa maustevoita voit myös käyttää lihan kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...