22. lokakuuta 2010

Etikkasilakat


Perinteiset etikkasilakat, silakoita mausteisessa etikkaliemessä. Rapeaksi paistettuja leivitettyjä tuoreita silakoita mausteisessa mausteliemessä. Hieman työlästä herkkua mutta ehdottomasti vaivansa arvoista sellaista.

Vaikka pidän ruoanlaitosta, en kuitenkaan halua aina ja joka päivä viettää tunteja keittiössä hellan ääressä. Toisinaan tulee laiskoja päiviä jolloin ei ollenkaan huvita tehdä ruokaa. Rakastan paistettuja silakoita mutta silakan paistamista seuraavana päivänä minua harvemmin huvittaa edes ajatella ruoanlaittoa, joten paistan kerralla tarpeeksi paljon silakoita jotta niitä jää yli tähänkin ruokaan.

Ensimmäisen kerran kun tapasin etikkasilakoita lautasellani, pohdin mikä panee ihmisen pilaamaan jo hyvän ruokalajin tällä tavalla. Tämä oli ennen kuin maistoin niitä. Vasta niitä maistettuani tulin tulokseen että joskus voi aivan loistavan ruoan jalostaa vieläkin paremmaksi. Etikkasilakat ovat mielestäni varsin hyviä kesähelteillä, mutta voi niitä valmistaa esimerkiksi jouluksi tai muuten vain osaksi seisovaan juhlapöytään.

Etikkasilakat

1,2 kg paistettuja silakoita
4 dl vettä
2 rkl 24 % väkiviinaetikkaa
2 rkl sokeria
1½ tl suolaa
1 tl murskattua valkopippuria
1 tl murskattuja maustepippureita
4-5 oksaa tuoretta timjamia
1-2 laakerinlehteä
1 punasipuli

Tähän käytettävien paistettujen silakoiden on oltava kokonaan jäähtyneitä. Lämmintä kalaa ei saa panna liemeen, eikä lämmintä lientä saa kaataa kalan päälle. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi. Pane kaikki liemen ainekset kattilaan ja kiehauta se ylös. Anna liemen jäähtyä ja kaada se kulhoon silakoiden päälle. Pane silakat liemessä jääkaappiin yön yli maustumaan. Silakat säilyvät viikon jääkaapissa etikkaliemessään. Tarjoile silakat sillin tapaan keitettyjen perunoiden ja tuoreen punasipuli renkaiden kanssa tai maukkaan ruisleivän tai näkkileivän päällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...