13. lokakuuta 2010

Maksaa paistetun sipulin kera


Paistettua naudan maksaa ja sipulia. Kuumalla pannulla paahdetut maksapihvit hitaasti haudutetun makean sipulin kera.

Olin nuoruudessani kesän töissä yöportieerina hotellissa, ja söin silloin tietenkin illalla hotellin henkilökunnan ruokaa. Yleensä ruoka oli hyvää, mutta toisinaan se taas oli mieleenpainuvan loistavan hyvää, varsinkin vanha kokki-täti, nimeltään Signe, teki kaikista parhaimmat paistetut sipulit ja kysyin häneltä monta kertaa turhaan miten hän sai sipulinsa niin hyvän makuisiksi. Lopulta hän myöntyi jakamaan salaisuutensa kanssani ja sain kuulla että hänen salainen mausteensa oli sokeri, jota hän aina lisäsi ripauksen kun sipulit olivat saaneet kauniin värin. 

Sokeria sipuliin

Sokeri karamellisoi sipulin ja korostaa vielä entisestään jo makean sipulin makeaa makua, joka mielestäni sopii hyvin maksan kanssa, joka sekin on hieman makea maultaan. Tämä sama tapa paistaa sipulia sopii myös hyvin sipulipihvin kanssa, menetelmä on täsmälleen sama. Sipuli kutistuu kosolti sen pitkästä paistoajasta johtuen, joten sitä kannattaa varata noin 2-3 sipulia ruokailijaa kohden, tietysti hieman riippuen sipulin koosta, ja miten mieltynyt on sipuliin. 
Jos pidät sipulista kannatta sinun myös kokeilla reseptiäni suomalainen sipulikeitto jossa ranskalainen sipulikeitto valmistetaan suomalaisittain oluella ja ruisleivällä.

Viipaloi maksa

Maksa kannattaa ostaa joko kokonaisena palana kaupasta ja itse leikata sopivan paksuiksi viipaleiksi, tai ostaa valmiiksi viipaloitua maksaa. Itse suosin kokonaista maksaa, jotta saan itse poistettua siitä kaikki mahdolliset kalvot. Valmiiksi viipaloidusta maksasta kun ei aina poisteta kalvoja, ja ne jätetään usein kaupassa viipaloidun maksan reunaan. Maksankalvon irrottaminen onnistuu helpoiten siten että tunget sormesi kalvon alle ja vedät sen yhdessä kappaleessa irti, ne irtoavat ihan helposti. Tällä reseptillä saat maksapihvit neljän hengen perheelle kun tarjoilet opaistetun maksan perunasoseen ja raikkaan vihreän salaatin kera.

Maksapihvit paistetulla sipulilla

500 g maksaa
 4 isoa sipulia
suolaa
mustaa pippuria
valkopippuria
voita
sokeria

Kuoritut ja viipaloidut sipulit ruskistetaan voissa pannulla miedolla lämmöllä. Tämä kestää kauan mutta on odottamisen arvoista. Sipulia kannattaa aika ajoin vähän hämmennellä, jottei sipuli pala pohjaan ja saa väriä epätasaisesti. Kun sipuli on kauniin ruskeaa, sen sekaan lisätään ripaus sokeria joka saa sulaa sipulin sekaan koko ajan sipulia sekoittaen. Mausta paistettu sipuli valkopippurilla ja suolalla mielesi mukaan. Kuivaa maksapihvien pinta talouspaperilla ja mausta ne suolalla ja mustalla pippurilla. Voit joko jauhottaa pihvit vehnäjauhoilla tai olla niitä jauhottamatta, tämä on makuasia. Paista maksa paistinpannulla voissa miedolla lämmöllä. Maksan suositellaan olevan läpikypsää, vaikka jotkut haluavat sen olevan vähän vaaleanpunaista sisältä, joten sinä päätät miten kauan paistat maksaa. Tarkasta maksan kypsyys leikkaamalla pihvin läpi niin näet sisuksen värin. Kun pihvit ovat kauniin värisiä pinnalta, ja ne ovat mielestäsi tarpeeksi kypsiä, tarjoile perunamuusin, paistetun sipulin ja puolukkahillon tai puolukkasurvoksen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...