28. lokakuuta 2010

Värikäs savukinkkupasta


Arjen nopea ja värikös savukinkkupasta. Nopea pastaruoka kinkusta, punaisesta paprikasta ja vihreistä herneistä. Silmiä hivelevän kaunis ja värikäs pasta, maukas savukinkku pasta joka tyydyttää suurenkin nälän ja valmistuu alta aikayksikön.
Aika on viime aikoina minulla ollut kortilla, on ollut niin paljon muuta tekemistä, etten valitettavasti ole pahemmin tällä viikolla ehtinyt paneutua ruoanlaitosta kirjoittamiseen, vaikka tietysti olenkin tehnyt ruokaa kotona. Kiireeni jatkuvat valitettavasti ensi viikolle asti ja viikonlopun vietän taas kerran muilla mailla, joten palaan taas sorvin, tai pikemmin hellan ääreen teille kirjoittamaan viimeistään ensi viikon puolessa välissä, siis keskiviikkona. Kiireitteni takia olen valmistanut ”vain samaa vanhaa ruokaa” jonka osaa unessakin tehdä ja saan nopeasti väännettyä lautaselle tarjolle sen enempää ajattelematta. Onko sitten väärin laitta ruokaa ajattelematta mitä tekee? 
Joskus on turvallista palata jo hyvin tunnettuihin ruokiin, niihin ruokiin joita lapsena söimme ja tunnemme parhaiten. Oikeastaan ruoanlaitto onkin juuri sitä, saman asian toistelua, kun osaa perusasiat, ja hyvin, voi alkaa improvisoida ja kokeilla uusia tapoja tehdä ruokaa ja maustaa ruokia uudella tavalla. On tosi asia että, jollei osaa keittää perunaa, ei voi tehdä perunamuusia, minä taas en osaa keittää kahvia. 

Siis oikeasti, osaan teoriassa keittää kahvia, ja joskus pakotettuna keitänkin kahvia mutta joka kerta kun kosken kahvinkeittimeen jotain uutta ja enne kokematonta tapahtuu. Useimmiten kahvit valuvat pitkin keittiötasoja tai kahvinporot kaatuvat pitkin lattiaa, joten elämää helpottamiseksi tulimme tulokseen, että minä en keitä kahvia. Minulla ei koskaan ollut tarvetta oppia keittämään kahvia koska en nuoruudessani juonut kahvia, muuta kuin kakkukahveilla . Puolisoni sen sijaan on aina ollut kahvinjuoja ja saa aikaiseksi erittäin hyvää kahvia joten minulla ei ole vieläkään ollut tarvetta paneutua kahvin keittämiseen. 
Mitä sitten ajan takaa tällä kahvin keittämisellä? 
Pointtini on, että harjoittelemalla oppii, ja mitä useammin on tehnyt asian, tai siis tässä tapauksessa, valmistanut jonkun ruokalajin, sitä paremmin sen osaa laittaa. Toistaminen voi olla tylsää mutta siinä oppii oikean järjestyksen missä mitäkin kannattaa tehdä, ja millä tavalla sen tekee, ja täten tulee paremmaksi ruoanlaittajaksi ja samalla itsevarmemmaksi kokiksi, koska näet itse ja maistat että osaat laitta ruokaa. 

Nopea ruoanlaittaja ei kyllä välttämättä ole hyvä ruoanlaittaja, kiireessä tulee hutiloitua, joten kannattaa keskittyä enemmän laatuun kuin nopeuteen ja määrään. Totean siis tässä että, minäkin oppisin keittämään kelvollista kahvia harjoittelulla. Nyt vain on niin että paneudun mieluummin kahvin sijaan laittamaan ruokaa koska minulla on jo erinomaisen taitava kahvinkeittäjä, ja tässä nyt vihdoinkin asia johon kaikkien koukeroiden kautta yritin päästä.

Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta. tällä reseptillä saat ruokaa neljän hengen perheelle..

Nopea savukinkkupasta

200 g savukinkkua
300 g pastaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 punaista paprikaa
3 dl pakaste herneitä
oliiviöljyä
loraus kermaa
suolaa
mustaa pippuria
juustoraastetta
korianteria koristeluun

Keitä pasta sen paketissa olevan ohjeen mukaan hyvin suolatussa vedessä, siis keitinvesi ”maistuu merelle”. Kuori sipuli ja leikkaa se pikku sormen kynnen kokoisiksi paloiksi. Suikaloi kinkku ohuelti ja leikkaa suikaleet parin sentin pitkiksi paloiksi. Kaada kuumalla pannulle loraus öljyä ja anna kinkun ja sipulia saada vähän väriä. Pese paprika hyvin ja poista sen siemenkota ja leikkaa se peukalon kokoisiksi paloiksi. Lisää pannulle hienonnettu valkosipuli ja paprika ja anna paistua kymmenisen minuuttia sekoittaen. Lisää sekaan loraus kermaa ja anna kiehua kokoon parisen minuuttia. Lisää pakasteherneet pastan minuuttia ennen kuin pasta on kypsää. Valuta pastasta vesi lävikössä kun se on kypsää ja kaada takaisin kattilaan jossa sen keitit. Kaada kattilaan pastan ja herneiden päälle kinkkupaprika seos ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Lisää annokseen juustoraastetta kun tarjoilet sen ja koristele tuoreella korianterilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...