19. lokakuuta 2010

Graavattua vai riimisuolattua?


Graavilohta, graavattua lohta, graavattua häränlihaa vai riimihärkää.

Onko väärin sanoa graavattua häränlihaa, pitäisikö sen olla riimihärkää? Miksi vain kala voisi olla graavattua ja liha aina riimisuolattua? Minulle tässä taannoin selitettiin että vain kala voi olla graavattua ja liha on vain ja ainoastaan riimisuolattua, siis riimihärkää, mitään muuta ei ole.
Onko oikeasti näin? Mitä mieltä sinä olet?

Rimmattu

Mietin asiaa tovin, ja koska en hyväksy mitään itse ottamalla selvää jos olen yhtään epävarma jostain asiasta, googlasin vähän. Suomalaisten lähteiden mukaan jotka löysin käsittelevän asiaa, muun muassa kotisivulta Raholan syötävistä sanoista, ja Molekyyligastronomia Blogista riimisuolauksen ja graavauksen ainoa ero on sokeripitoisuus suola-sokeri-seoksessa jota käytetään. 

Graavattu

Graavaus on tuoresuolaamista, ja siinä käytetään sekä suolaa että sokeria, ja sokerin osuus suolaa kohden riippuu makutottumuksista kun taas riimihärkä ja riimisuolaaminen tulevat ruotsin kielestä, ”rimmad”, ”rimsaltad”, joka tarkoittaa reunasta suolattua, vain pinnalta suolattua joka usein suomeksi on käännetty kevyesti suolaamisella. Ruotsissa riimisuolataan sekä kalaa että lihaa. Siellä myös graavataan sekä lihaa että kalaa ja tässä ovat graavatun lohen resepti ja graavatun häränlihan resepti jotka olen julkaissut Blogissani.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...