2. lokakuuta 2010

BLT Sandwich


BLT, bacon-lettuce-tomato sandwich siis suomeksi pekoni, tomaatti ja salaatti voileipä. Rapeaksi paistettua pekonia, meheviä punaisia tomaattiviipaleita, raikasta vihreää salaattin ja majoneesia kahden leipäviipaleen välissä kerrsoleivässä. 

Olen hyvin mieltynyt voileipiin, voisi jopa sanoa että söisin mieluummin voileipiä kuin ruokaa, mutta ei asia ihan niin yksioikoinen ole. Bacon-lettuce-tomato-sandwich, pekoni-salaatti-tomaatti on klassinen voileipä Anglosaksisissa maissa ja nyt meille tänne Suomeenkin on rantautunut ”kolmioleivät” joita on helposti saatavilla muun muassa bensa-asemilla ja lähikaupoissa. 

Englannin kielen sana sandwich tarkoittaa kerrosleipää, ja se koostuu yleensä kahdesta leivän viipaleesta joiden väliin on pantu jotain täytettä mutta kolmikerroksiset leivätkään eivät ole epätavallisia. Tarinan mukaan Sandwichin neljäs jaarli oli himopeluri, ja koska ei halunnut pelin kesken poistua pelipöydästä vaikka hänellä oli nälkä, hän tilasi miespalvelijaltansa tuomaan ”lihaa kahden leivän pala välissä” ja siitä tavan sanotaan syntyneen, ”tuo minulle samanlainen kuin Sandwichille” koska tällä tavalla pystyi jatkamaan peliä ja syömään likaamatta sormiaan ja pelikortteja rasvalla.

Sanwichejä syödään vielä nykyäänkin välipalana, ja ainakin britit syövät niitä usein sipsien kera. Tavallisesti sandwichit tehdään valkoisen paahtoleivän väliin mutta itse kun haluan saada vähän enemmän vastusta, valitsen yleensä jonkun leivän jossa on vähän enemmän kuitua ja makua, kuten Graham- tai jotain kokojyvä- tai moniviljapaahtoleipää jonka voi joko käyttää sinänsä tai paahtaa kevyesti. Kun leivot paahtoleipäsi itse voit valita mitän se sisältää, teen sen helposti seuraamalla reseptiäni paahtoleipää.

BLT Sandwich
pekonia
tomaattia
salaattia

Jos haluat paahtaa leivän, se kannattaa tehdä ensimmäiseksi, jotta leipä ehtii jäähtyä ennen voileivän kokoamista. Paista pekonit rapeiksi ja anna niiden liika rasva imeytyä talouspaperille lautasella. Pese tomaatit ja salaatinlehdet. Anna salaatinlehtien valua lävikössä. Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Levitä leiville majoneesia ja kokoa leivät, järjestys ei sinänsä ole määrätty, vain leivän sisältämät ainekset. Pane leivälle tomaattia, salaattia ja pekonia ja viimeiseksi pane toinen leivänpala kanneksi päälle. Leivät voi nyt joko syödä sellaisenaan, tai leikata kahteen osaan joko vinosti saaden ”kolmioleivän” tai suoraan kahdeksi suorakaiteeksi. Tee leipiä retkelle evääksi, tai tarjoa niitä lounaaksi tai välipalana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...