8. lokakuuta 2010

Pottumuusi


Aitoa perinteistä pottumuusia, perunoista valmistettua perunasosetta. Samettisen pehmeää perunamuusia jossa maitoa ja aitoa voita ja vain suolaa sekä valkopippuria mausteena. Tämä ei ole mitään Mummon muusia suoraan pahvipakkauksesta kiehuvaan veteen sekoitettuna vaan ehtaa muusia.

Vaikka nyt yleisesti luulisi että ruokaa harrastava osaisi tehdä perunasosetta, ajattelin kuitenkin panna tähän reseptin vasta-alkajalle. Itse en syö pulverimuusia, olen mieluummin ilman perunasosetta jos tarjolla on jauheesta valmistettua tapetti-liisteriä. Jos pidät pulverista tehdyn perunasoseen mausta niin hyvä, minä taas en siitä välitä ja maku on jokaisen oma eikä sillä ole kiistelemistä mikä maistuu kenen mielestä paremmalle kuin sinulle, sinä itse päätät.

Tässä ohje miten teet perunamuusia, tai ”mokkoa” kuten mamma tapasi sanoa, kuten itse sen aikoinani sain oppia. Muusin tekemisessä oikea perunalajike on koko juju, perunamusiin kannattaa vain käyttää joko niin sanottua yleisperuna tai muusiin tarkoitettua jauhoista perunalajiketta joita kaupoista löytää punaisessa pussissa. Keitetyt perunat voivat muusata survimella, sähkövispilällä tai perunapuristimella. Sauvasekoitin ei tähän tarkoitukseen sovi ollenkaan, se tekee perunasta liian hienojakoista ja tuloksena on liisteriä. Perunamuusissa saa mielestäni olla hieman sattumia, ja perunamuusin makua voi vaihdella lisäämällä siihen jotain yrttiä, esimerkiksi persiljaa, basilikaa tai keitettyä pinaattia nokkosta tai parsakaalia. Tällä reseptillä saat lämmintä perunamuusia ruoan lisukkeeksi neljälle ruokailijalle.

Perunamuusi

400 g perunoita
½ tl jauhettua muskottipähkinää
2-3 dl maitoa
2-3 rkl voita
suolaa
valkopippuria

Kuori perunat ja keitä ne suolavedessä. Perunat kiehuvat kypsiksi noin 20–25 minuutissa vähän riippuen niiden koosta ja myös eri lajikkeiden välillä on eroa. Kokeile perunan kypsyyttä tikulla (tai haarukalla). Kun peruna on raaka, se on kova keskeltä ja luistaa pois tikusta, kun peruna taas on kypsä, se jää tikkuun kiinni ja on pehmeä. Lisää kattilaan nokare voita ja soseuta perunat. Tämä on se vaihe joka määrittää miten paljon sattumia muusiin tulee, perunoita ei saa soseutettua enää lisää jos sinne jäi likaa sattumia. Kun perunat on soseutettu niin hienoksi kuin haluat, mausta muusi muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla ja lisää maitoa muusia sekoittaen kunnes muusi on saanut haluamasi paksuuden. Koska muusiin lisättiin kylmää maitoa, on se nyt kiehautettava ylös. Pane kattila takaisin miedolle lämmölle hellalle, koko ajan sitä sekoittaen jottei se pala pohjaan. Muusia ei voi keittää kokoon jos lisäsit likaa maitoa vaan tämä on muusin paksuus. Anna muusin lämmitä kunnolla kunnes yksi ilmakupla poksahtaa muusin pinnalla, nyt se on valmista ja pitää ottaa pois hellalta ja voit tarjoilla sen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...