5. marraskuuta 2011

Mausteiset lampaanribsit


Tahmeita, mausteisia lampaan kylkiluita, sormin syötävää hyvää.

Minulla on edelleen tarvetta kaamosterapialle ennen kuin taas totun talviaikaan, joten jatkan samalla linjalla, kesäisin ruoin keskellä talvea. Tai eihän nyt vielä ole talvi, ulkona on vuoden aikaan suhteellisen lämmintä, ja metsässä on vielä sieniä, vain almanakan mukaan on tullut pimeä ja talvi. Joten päädyin nyt mausteisiin lampaan kylkiluihin jotka ensin kypsennetään uunissa vain suolalla ja pippurilla maustettuna jonka jälkeen ne maustetaan aromaattisella ja tulisella mutta makealla mausteseoksella, glazella ja viimeistellään uunissa. Tämä Glaze on niin tulinen kuin siitä haluat mutta se on myös makea joten saat ribsit ihanan tahmeaksi syötäväksi herkuksi ja kuten amerikkalaiset sen sanoisivat, ” finger-lickin-good”, niin hyvää että sormet on nuoltava puhtaaksi syömisen jälkeen, tai monen monta kertaa syömisen lomassa.

Lampaan ohuet kylkiluut eivät tarvitse yhtä pitkää aikaa kuin paksut porsaankylkiluut ja grillikylki ja ne kypsyvät noin puolessa tunnissa. Nämä ribsit valmistuvat nopeasti koska ne eivät tarvitse mitään esimaustamista tai marinoimista, ja itse ruoka syntyi kun kukaan ei ilmestynyt sovittuun aikaa syömään jolloin kypsennysaika venyi, ja venyi ja tämän mukaan myös ruoan valmistustapa muuttui ajan kanssa. Luut olivat uunissa kypsiä vedessä hautumassa tunteja ennen kuin syöjät ilmestyivät paikalle. Joten jos haluat ylikypsiä ribsejä, joista liha irtoaa vain puhaltamalla sitä, valmista ribsit vedessä hauduttaen. Mutta jos ruoalla on kiire, eikä tarjoilu aika veny ja veny kuten minulla tässä tapauksessa, voit jättää käyttämättä vettä ja kypsennät luut uunissa nopeasti vain voidellussa vuoassa ja viimeistelet ne maustekastikkeella. Resepti toimii aivan yhtä hyvin porsaangrilliluiden kanssa.

Glaze valmistetaan periaatteessa valkosipulista, sipulista, Garam masalasta ja luumuhillosta. Garam masalaa voi ostaa kaupoista, etnisten ruokakauppojen lisäksi moni iso marketti pitää tätä nykyään valikoimassaan. Jollet löydä Garam masalaa voit helposti tehdä sitä itse, ohjeen löydät reseptistäni kananuggetteja aikuiseen makuun. Sipulin voi oman maun mukaan antaa joko ruskistua ja saada väriä, kuten itse tein jotta sain sen muhkean mehevän makuvivahteen kastikkeeseen mukaan mutta sipulin voi myös jättää läpikuultavaksi näin halutessaan. Lisäsin tähän Garam masalan lisäksi kurkumaa antamaan vähän lisäväriä, mutta myös maun vuoksi.

Kurkumassa on hyvin paljon antioksidantteja ja joissain tutkimuksissa sillä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia joihinkin syöpämuotoihin joten sitä kannattaisi suosia ruoanlaitossa, vaikkei sitä pidä liioitella oli se miten terveellinen tahansa. Kohtuus kaikessa. Kurkumalla, tai oikeastaan se sisältämällä kurkumiinilla on oma E-numeronsa, E 100. Joten onko se tässä tapauksessa lisäaine vai ei. Tähän voit käyttää joko tuoretta chiliä tai chilitahnaa, ja chilin määrästä ja lajikkeesta riippuu ribsien tulisuus ja luumuhillon sijaan voit hyvin myös käyttää omenasosetta.

Grilliluiden annoskoko on noin 125–200 grammaa syöjää kohden ja parasta on jos lampaan kylkiluut ovat jo leikattu erikseen, mutta tämän voit myös helposti tehdä itse. leikkaat vain terävällä veitsellä luiden välistä kunnes kohtaat ruston ja leikkaat sen läpi. Luut voi myös leikata lyhyemmiksi paloiksi, jolloin tämä ruoka sopii hyvin sormiruoaksi Hot Wings’ien siis kanansiipien tapaan. Ribsit voi valmistaa tunteja etukäteen ja lämmittää ja viimeistellä ne glazen kanssa kun ruokailijat suostuvat putkahtamaan oven raosta, toivottavasti samaan aikaan. Jos syöminen jostain syystä pitkittyy lisää, voit lisätä vuokaan vettä mutta vuoan voi myös peittää alumiinifoliolla jolloin niitä voit pitää lämpiminä uunissa sadassa asteessa tuntikaupalla. Tällä tavalla niistä tulee erittäin mureita joka ei ollut alkuperäinen tarkoitukseni. Jos ribsit ovat jäähtyneet tarvitsevat ne pidemmän kypsennysajan jolloin lämmön on oltava matalampi. Suoraan uunista kuumina ne taas tarvitsevat vain se ajan kunnes ne ovat saaneet kauniin värin pintaan.

Mietin menisinkö lisukkeiden suhteen amerikkalaiseen grillikulttuuriin ja tekisinkö uuniperunoita vai pitäisikö ribsit tarjoilla mausteriisin kanssa koska Garam masala on intialainen mausteseos. Jos pidät erikulttuurien ruokien sekoituksesta voit kokeilla näitä marokkolaisen minttukastikkeen, kreikkalaisen Tsatsikiin, englantilaisen Cole slaw salaatin, intialaisen mangochutneyn ribsien kanssa. Voit myös kokeilla mustia ribsejä tai appelsiinillä maustettuja tulisia ribsejä jotka kummatkin tarvitsevat maustumisaikaa ennen niiden kypsennystä.

Mausteiset lampaan ribsit
lampaan kylkiluita
suolaa
mustaa pippuria

Mausteinen glaze:
2 rkl öljyä
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl chiliä
3 tl Garam masalaa
1 tl kurkumaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 dl luumuhilloa
suolaa

Lampaan mausteiset ribsit:
Ota ribsit ulos jääkaapista tunti ennen ribsien kypsennystä jotta ne ovat huoneenlämpöisiä ennen niiden kypsennystä. Leikkaa ne erilleen jos sinulla on kiire ruoan kanssa ja ne vielä ovat kiinni rivinä jotta ne kypsyvät nopeammin. Mausta luut miedosti suolalla ja mustalla pippurilla. Asettele luut uunivuokaa tai pellille ja kaada vuokaan vettä puoleen väliin luita. Kypsennä niitä uunissa 200 asteessa, kunnes kaikki vesi on haihtunut ja luut ovat saaneet vähän väriä joka puolelta. Käännä luita paistamisen aikana jotta ne kypsyvät tasaisesti ja saavat ruskettuneen alkuvärin. Lopullisen värin ne saavat glazesta.

Mausteinen glaze:
Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna chili jos käytät tuoretta. Kuumenna pienessä kattilassa öljyä ja lisää sipuli sinne kuullottumaan tai ruskistumaan. Kun sipuli on valmista, lisää sekoittaen sekaan hienonnettu valkosipuli ja chili ja anna tuoksun levitä keittiöön parisen minuuttia. Lisää sekaan hillo, Garam masala, kurkuma, jauhettu inkivääri ja myös vettä tilkka jos hillo on erittäin paksua kastikkeen mausteet tarvitsevat lämpöä jotta ne puhkeavat täyteen kukkaan. Kylminä ne eivät maistu samalle. Anna kastikkeen miedolla lämmöllä kiehua kokoon, kunnes se alkaa saeta. Siivilöi kastike ja tarkista sen maku ja lisää siihen suolaa, lopputuloksen pitää sen olla tahmaista ei enää hyvin juoksevaa, mausteista mutta makeaa jossa hiven suolaisuutta. Ota ribsit ulos uunista ja sivele niiden päälle maustekastiketta. Pane ne takaisin uuniin ja anna niiden nyt saada kunnolla väriä 225 asteessa niitä kuitenkaan polttamatta karrelle. Käännä ribsejä ja sivele toinenkin puoli. Tarjoile uuniperunan ja salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...