9. marraskuuta 2011

Vegaani Mustakeitto


Mustaa keittoa, siis keitto jossa mustaa riisiä, mustia linssejä ja mustia papuja.

Huomenna Martinpäivä, se päivän jolloin ennen vanhaan perinteisesti syötiin hanhea, perinne joka edelleen elää Ruotsin eteläisimmässä maakunnassa, Skoonessa. Siellä vain mustakeitto, Svartsoppa, valmistetaan hanhen verestä, mutta tässä tapauksessa kun tein pienen varaslähdön huomiseen Mustaan keittoon, ja koska tämä on vegaanikeskiviikko, tein tämän keiton aivan eri raaka-aineista, mustaa keitosta kuitenkin tuli.

Tämä on keitto, vaikka se yhtä hyvin voisi olla musta papupata tai papumuhennos, se on kuitenkin paksua keittoa ja sitä voi hyvin syödä kylmänä leivän päällä, kunhan vain ei ota mukaan liikaa nestettä ja vielä halutessaan voi soseuttaa keiton jolloin se sopii vieläkin paremmin leivänpäälliseksi. Voit käyttää joko tuoretta lipstikkaa jos sinulla sattuu olemaan sitä puutarhassa, minä taas käytin tähän kuivattua lipstikkaa kun muuta ei ollut tarjolla, joten määrä tuoretta yrttiä on hieman suurempi. Kuivuessa yrtin maut tiivistyvät.

Raastettu sitruunakuori rikasti keittoa kivasti, ja jollei vegaanisudella ole niin väliä, voit tarjoilla keiton smetanatilkan kera. Varmista että keitossa on pieni hapan alaväre, ja jos se vielä puuttuu, lisää sekaan punaviiniä ja jollei sinulla ole punaviiniä voit käyttää tähän punaviinietikkaa, lisää se vasta keiton viimeistely vaiheessa samalla kun tarkistat keiton maun. Mustia papuja saa satunnaisesti ruokakaupoista, kuivattuna niitä löytyy etnisistä ja luomuruokakaupoista. Huuhtele kuivatut pavut kylmässä vedessä, pane pavut kulhoon kylmään veteen nesteytymään. Anna niiden liota pari tuntia, vaikka jopa yön yli jääkaapissa tiivisti muovilla peitettynä.

Kaada pavut siivilään ja anna liotusveden valua pois. Tästä papujen liotusveden käyttämisestä on kiistelty, ja viimeisimpien tietojen mukaan veden mukana poistuu vain pieni määrä meille terveellisiä aineita, mutta pavun syönnistä johtuvat ilmavaivojen aiheuttavat aineet, poistuvat liotusveden kanssa. Ja karppaajille hyvää kiinnostavaa tietoa, liotusvedessä poistuu myös osa niitä hiilihydraatteja joita emme halua nauttia. Linssit eivät tarvitse mitään esiliotusta, ovat kahden kymmenen minuutin jälkeen keiton jälkeen kypsiä kun taas musta riisi kestää noin neljäkymmentä minuuttia kolme varttia kypsyä. Papujen liotusaika lyhentää aina niiden keittoaikaa, ja ne pannaan keittoon samalla musta riisin kera.

Vegaani mustakeitto
1 purjosipuli
oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattipyreetä
vihanneslientä
1½ dl mustaa riisiä
2 dl mustia linssejä
2 dl mustia papuja
1 dl punaviiniä
1 tl paprikajauhetta
1-2 tl jeeraa
½ tl kuivattua liperiä
suolaa
mustaa pippuria
1 sitruunan kuori

Pese sitruuna ja anna sen kuivahtaa. Halkaise purjosipuli ja pese se huolellisesti pitäen valkoista juuripäätä ylempänä jotta lika valuu poispäin purjosta, eikä syvemmälle se sisustaan. Anna purjon kuivahtaa lävikössä jotta vesi saa vapaasti valua pois. Suikaloin purjo ohuelti, kuori valkosipulin ja hienonna se. Lämmitä kattilassa tilkka oliiviöljyä ja kuullota purjoa miedolla lämmöllä sitä sekoittaen siinä kunnes se on läpinäkyvää. Lisää sekaan myös valkosipulia, jeera, paprikajauhe ja tomaattipyree ja anna niiden saada vähän lämpöä kunnes valkosipulin tuoksu on levinnyt keittiöösi. Kaada kattilaan liotetut pavut ja musta riisi. Kaada päälle vihannesliemi ja punaviini ja lisää myös lipstikka Anna riisin ja papujen kiehua kaksikymmentä minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää sekaan linssit ja lipstikka ja keitä keittoa vielä kaksi kymmentä minuuttia. tarkista nyt riisin ja papujen kypsyys niitä maistamalla. Pehmeinä ne ovat kypsiä. Tarkista keiton maku, lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Annostele keitto lämpimille syville lautasille ja viimeistele annokset raastetulla sitruunakuorella tai tilkalla smetanaa. Tarjoile lämmin keitto hyvän uunituoreen leivän kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...