20. marraskuuta 2011

Tervajäätelöä paahdetuilla saksanpähkinöillä


Tervasiirapilla raidoitettua herkullista kotitekoista vaniljajäätelöä ja paahdettuja saksanpähkinöitä.

Jokin aika sitten minulta pyydettiin tervasta valmistettuja ruokia, ja olen tässä nyt jonkin aikaa kokeillut sitä sun tätä ja viimeisin oli tervajäätelöä jota tarjoilin jälkiruoaksi paahdettujen saksanpähkinöiden kera.

Perinteinen kermajäätelö valmistetaan lämmittämällä muna keltuaisia ja kermaa kunnes se sakenee  vaniljakastikkeeksi mutta jotta myös laktoosille herkät voisivat valmistaa jäätelöä samalla reseptillä valitsin hieman helpomman oikotien jossa myös valkuaiset hyödynnetään. Kerma vispataan ja sekoitetaan kananmunien ja sokerin kanssa ja koska seosta ei lämmitetä on tähän helpompaa käyttää vaniljasokeria, vaikka voit myös halutessasi raaputtaa vaniljatangosta siemenet seoksen sekaan. Tällä tavalla saat helposta valmistettua perusvaniljajäätelön jonka voit maustaa oman makusi mukaan. Huomaa vain että kerman on oltava vispikermaa jotta saat se kuohkeaksi. En ole vielä kokeillut tätä reseptiä muilla kuin laktoosittomalla vispikermalla joten olisi kivaa saada palautetta toimiiko se myös soijakermalla tai tms.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut jäätelön valmistuksesta jossa olen selittänyt jäätelökoneella ja käsin valmistetun jäätelöitten valmistusmenetelmät, joten sinun kannatta myös lukea reseptini kuusenkerkällä maustettua vuohenjogurttijäätelöä, avokadojäätelöä ja mansikkajäätelöä. Ja jos pidät enemmän sorbetista voit kokeilla senchateesorbettia tai mangosorbettia ja jos satut potemaan flunssaa kannatta sinun ehdottomasti kokeilla mustaherukkagranitaa sitä lievittämään.

Jäätelö on helppoa valmistaa, oli sitten jäätelökone tai ei. Seos valmistetaan ensin jonka jälkeen jäätelö saa hyytyä, ja vasta kun jäätelö alkaa olla valmista, se sekaan lisätään tervasiirappia jotta se tulee raidalliseksi, kuten englanniksi sanottaisiin ripple. Jäätelö jonka sukunimi on ripple koostuu aina jäätelöstä jonka sekaan on lisätty maustettua siirappia, ja tässä tapauksessa se vain sattuu olemaan tervassiirappia. Tervsnapsia löytyy Alkosta ihan pikku pulloissakin, 6 tai 4 cl pulloissa ja tähän ei tarvitse sen enempää kuin yhden pienen pullon. Siirapin on oltava tarpeeksi paksua jotta se soveltuu tähän jäätelön raitaan, jos se on liian ohutta häviää se eri tavalla vaniljajäätelön sekaan. Jos olet oikein tykästynyt tervamakuu voit kaataa siirapin jäätelön sekaan jo sen valmistusvaiheessa ja jättää raidoittamisen väliin, tai tehdä sekä että raidat että tervan maun jäätelöön.

Voit valmistaa tämän jäätelön voi joko aikuiseen makuun ja jättää keittämättä pois alkoholia siirapista, tai keittää alkoholin pois siirapista jolloin se sopii myös lapsille. Toisena lasten vaihtoehtona voit käyttää tervapastilleja jotka sulattaan veteen ja lisää sokeria oman makunsa mukaan, itse vain innostuin tästä aikuisten versioista enemmän. Toisaalta terva ei välttämättä ole nykylasten makuun ollenkaan. Jos haluat siirapin sisältävän snapsin alkoholin lisää tervasnapsi vasta kun olet saanut sokerin liukenemaan veteen, ja jollei alkoholilla ole väliä voit lisätä tervasnapsin heti alussa sokerin kanssa liukenemaan veteen. Tällä satsilla saat hieman enemmän tervasiirappia kuin jäätelöön tarvitsee, jäätelöön tarvitaan noin desilitran verran. Kaada ylimääräinen tervasiirappi huolellisesti puhdistettuun pulloon, sulje tiiviillä korkilla ja säilytä se huoneenlämmössä mutta auringonvalolta suojattuna.

Tervajäätelöstä joko pitää tai ei voi sitä sietää ollenkaan, ja sen kanssa on vähän hankalaa keksiä mitä lisukkeeksi, ja keksin tähän hätään vain paahdetut saksanpähkinät. Terva on kuitenkin niin vahva maku että sen kanssa sopii vain hyvin pelkistetyt maut ja en suosittele sen kanssa chilillä maustettuja liekitettyjä persikoita tai karamellisoituja omenalohkoja tähtianiksella ja basilikalla. Näissä kummassakin tapauksessa maut "tappavat toisensa" ja tulos on silkkaa sillisalaattia. Tällä reseptillä saat jälkiruokaa neljälle jotka pitävät tervajäätelöstä, maistiaisiksi tästä riittää isommallekin joukolle.

Tervajäätelö paahdetuilla saksanpähkinöillä
saksanpähkinöitä

Tervasiirappi:
6 cl tervasnapsia
1 dl ruokosokeria
1 dl vettä

Tervajäätelö:
1 tl vaniljasokeria
4 kanan munaa
1 dl ruokosokeria
4 dl vispikermaa
½-1 dl tervasiirappia

Tervasiirappi:
Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, lisää tervasnapsi ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes kaikki sokeri on liuennut veteen. Sekoita jottei sokeri pala pohjaan. Anna siirapin jäähtyä kokonaan jotta se on aivan kylmää kun se lisätään jäätelön sekaan raidaksi.

Tervajäätelö:
Paahda saksanpähkinät kuivalla pannulla miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes ne ovat saaneet kivan paahtuneen värin. Varo polttamasta niitä liikaa. Anna niiden jäähtyä. Vispaa kananmunat kulhossa kuohkeaksi vaniljasokerin ja sokerin kanssa. Vispaa kerma kovaksi vaahdoksi toisessa kulhossa mutta varo vispaamasta kermasta voita. Yhdistä varovasti vaahdot toisessa kulhossa keskenään, kulhon pohjasta kääntäen. Kaada seos jäätelökoneeseen ja anna jäätelön valmistua koneessa, tai kaada seos laakeaan astiaan ja pakkaseen. Kun jäätelö on koneessa valmista, siirrä jäätelö astiaan ja kaada sekaan ohut noro tervasiirappia. Sekoita varoen jottei siirappia sekoitu liikaa jäätelön sekaan vaan että se jää raidaksi. Sama pätee pakkasessa jäädytetyn jäätelön suhteen. Pane jäätelö pakkaseen odottamaan sen syöntiä.

Annosten kokoaminen:
Asettele jäätelöä kylmennettyihin kulhoihin tai laseihin, asettele paahdettuja pähkinöitä päälle ja viimeistele annokset valuttamalla ohuita noroja tervasiirappia jos niin haluat. Tarjoile heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...