14. marraskuuta 2011

Raidalliset maustepunajuuret

Pienen pieniä raidallisia punajuuria makeassa mausteliemessä.

Tänä vuonna punajuuret eivät oikein onnistuneet, ja nostin ne ylös maasta aivan liian aikaisin, mutta mistä sitä olisi voinut tietää että leuto syksy jatkuu pitkälle marraskuuhun asti. Punajuuret myöhästyivät samasta syystä kuin porkkanat, ne kylvettiin liian myöhään koska siemenet saapuivat oikean kylvämisajankohdan jälkeen. Sain kuitenkin joitakin raidallisia punajuuria, vaikka ne olivatkin pieniä. Raakoina niistä näkee parhaiten niiden raidat ja kypsennettynä raidat häviävät punajuurien vaalean punan sekaan ja tuskin enää näkyvät. Tulos on kuitenkin häkellyttävän vaaleita punajuuria, sanoisinko jopa pinkkejä punajuuria, joka muuten sattuu olemaan puolison lempivärejä.

Jollei sinulla ole omaa kasvimaata, voit hyvin ostaa kaupasta tavallisia punajuuria ja käyttää tätä samaa reseptiä niiden säilömiseen. Resepti on hyväksi todettu niiden säilömiseen ja ne ehtivät nyt hyvin viileässä tekeytyä ja voit käyttää niitä joulun rosolliin. Omenaviinietikkaa voit itse helposti valmistaa ohjeen mukaan. Maustepunajuuret ovat myös kiva itse valmistettu ruokalahja hyvälle ystävälle joko  voit itse valmistaa ja antaa sekä joululahjaksi tai tuliaisena.

Punajuuret säilötään makeahkoon mausteliemeen jossa ne saavat tekeytyä ja maustua valmiiksi ja vaikka ne reseptin mukaan jo seuraavana päivänä syötäviä kannattaa niiden kuitenkin antaa maustua purkeissa joten yritä jakaa mausteet tasan lasipurkkeja kohti. Totean kuitenkin omien punajuurien koosta, pienet punajuuret ovat maukkaampia kuin isommat jotka voivat olla aika vetisiä maultaan joten ajattelin kuitenkin säilöä ne tavallisella punajuuri reseptilläni. Perinteisen keittämisen sijaan kypsensin kuitenkin juurikkaat uunissa kuorineen ja kuorin ne vasta kypsinä. Tällöin juurikkaisiin jää kaikki väri, kuoret irtoavat helposti eivätkä kädet sotkeennu. Koska juurikkaat olivat hieman erikokoisia paloittelin jotta ne maustuisivat tasaisesti mausteliemessä, ja koska en saanut maasta kokoon kolmea kiloa punajuuria, oli oma satsini pienempi kuin tämä hyväksi havaittu alkuperäisreseptini.

Raidalliset maustepunajuuret
3 kg tasakokoisia punajuuria
1 l vettä
1½ dl omenaviinietikkaa
6 dl sokeria
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl kokonaista valkopippuria
1 tl kokonaisia neilikoita
1 pala piparjuurta
½ tl sinapinsiemeniä
1 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa

Huuhtele punajuuret huolella mutta älä turhaan kuori niitä. Pane punajuuret uunivuokaan ja kypsennä niitä 30–45 minuuttia 175 asteen lämmössä uunissa. Ota punajuuret uunista pois ja peitä vuoka tiivisti alumiinifoliolla. Anna punajuurien höyryyntyä folion alla kymmenisen minuuttia. Kuori punajuuret, kuori irtoaa helposti vaikka punajuuret olisivat ehtineet jäähtyä. Sekoita mausteliemi paitsi timjami ja piparjuuri, lisää sekaan punajuuret pienet kokonaisina ja isommat voit paloitella. Kiehauta liemi ylös ja anna punajuurien kypsyä siinä lisää viitisen minuuttia. Nosta punajuuret reikäkauhalla huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin, lisää timjami ja piparjuuripala. Kaada lämmin liemi punajuurien päälle ja sulje lasipurkit tiivisti. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä. Punajuuret ovat valmiita syötäväksi kun ovat tekeytyneet yön yli viileässä mutta ne vielä parempia kun annat niiden maustua noin viikon päivät. Punajuuret säilyvät seuraavaan satoon kunhan säilytät ne valolta suojattuna viileässä. Avattu purkki kannatta hyödyntää parin viikon sisään, ja ehdottomasti säilyttää jääkaapissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...