3. marraskuuta 2011

Kesän tuulahdus keskellä kaamosta


Mansikoita, tuoretta minttua ja aniksen makuista herkullista Pernodia. Ihana aromaattinen tapa parantaa kaamosmasennusta.

Joka kesä kaikki pakastaa hulluna mansikoita kokonaisina ja minä keksin vasta tänä kesänä mihin minä niitä tarvitsen niitä kokonaisia pakastemansikoita. Mansikoista voi talvella keittää hilloa, mehua tai kiisseliä mutta saman voi tehdä myös kesällä, ja koska minulla nyt sattui olemaan viime vuoden mansikoita pakkasessa heitin ne jäisinä Pernodin sekaan, ja ai kun oli ihanaa. Jäiset mansikat jäähdyttävät aniksen makuisen Pernodin hetkessä, ja siinä liottuaan ne maistuvat sitten niin hyvälle, että jos sytyttää lampun voisi jo melkein uskotella itselleen ettei olekaan vuoden pimeintä aikaa ennen joulua, vaan kesä.

Pernod on yrteillä maustettua anisviinaa, tai likööriä koska se on hyvin makeaa. Se syntyi alkujaan pakosta kun niin suosittu Absintti suurimmassa osassa maailmaa kiellettiin 1915 koska se sisälsi koiruohoa jonka silloin luultiin aiheuttavan harhanäkyjä ja hullutta. Pernod oli alkujaan absinttimerkki ja siitä tuli laillista kun siitä toisen maailman sodan jälkeen poistettiin koiruoho ja lisättiin sokeria ja syntyi se mitä me tänä päivänä kutsumme Pernodiksi.

Olen jo vuosikymmeniä ollut vannoutunut Pernod-fani vaikka Pernod minun makuuni on liian makeaa. Parasta Pernodissa on sen lakritsimainen aniksen maku jota monet usein kutsuvat yskänlääkkeeksi. Pernod muuttuu läpikultaisesta keltaisesta läpinäkymättömäksi maitomaiseksi kun siihen lisätään vettä, samoin kuten mm absintti ja monet muut anista sisältävät viinat ja liköörit. Juon aika ajoin Pernodia Coca Colassa ja sitä on joskus nimetty tiskirätistä puristetuksi nesteeksi. Se on oikeasti sameata ja aika iljettävän näköistä, mutta en ihailekaan juomaa kauneuttaa, vaan nautin sen herkullisesta ja aromaattisesta mausta. Kokiksen kanssa Pernod on vieläkin makeampaa kuin omana itsenään, joten jos pidät sekä makeasta että aniksen mausta suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä.

Käytän myös verrattain usein Pernodia ruoanlaitossa, kuten reseptissäni etanoita Pernodissa ja juon sitä ihan sinällään. Ennen mansikoiden keksimistä käytin tavallisia jäitä mutta tästä lähtien aion siirtyä pakastemansikoihin, ja tätä kutsun kesän tuulahdukseksi keskellä kaamosta.

Kesän tuulahdus keskellä kaamosta
6 cl Pernodia
pakastemansikoita
tuoretta minttua

Mittaa likööri kauniiseen lasiin, lisää kuplavettä jos halut pitkän drinkin ja miedomman aniksen maun. Lisää lasiin jäiset mansikat ja koristele tuoreella mintun oksalla. Istuudu nojatuoliin ja nosta jalat ylös.
Nauti juomaa silmät ummessa ja kuvittele että on kesä. Kun olet nauttinut hiljaisesta hetkestä voit virkistyneenä palata takaisin nykypäivään ja tähän hetkeen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...