21. marraskuuta 2011

Supernopeat lihapullat


Pintamaustettuja lihapullia herkullisessa sipulikastikkeessa keitetyn spagetin kera. Nämä ovat laiskan tytön hätäisen supernopeat lihapullat, joka on taatusti nopein tapa jolla saat valmistettua syötäviä kotitekoisia lihapullia.

Jostain ihmeen syystä inhoa lihapullien pyörittämistä joten meillä useammin syödään littanoita lihapullia, siis jauhelihapihvejä. Mutta lihapullalla on ihana muoto, ja jostain käsittämättömästä syystä on miellyttävämpää syödä lihapullaleipiä kuin jauhelihapihvileipiä, joten olen kehitellyt tätä nopeaa oikotietä jolla valmistaa "ihan syömäkelvollisia lihapullia" jo jonkun aikaa. Nämä valmistaa kahdessakymmenessä minuutissa.

Nämä eroaa tavallisista lihapullista siten että oikaistaan missä jauhelihasta valmistettaisiin perinteinen lihapullataikina, eikä sen tarvitse turvota ja tekeytyä. Ruoassa on kaikki perinteiset lihapullan ainekset, paitsi korppujauhot ja kananmuna, joten tämä ruoka myös keliaakikoille ja kananmuna allergikoille jos valitset oikean gluteenittoman pastan johon ei ole käytetty munaa. Lihanokareet puristellaan hätäisesti kokoon, mutta voi tietenkin halutessasi myös muotoilla lihapullat kostein käsin, pintamaustetaan ja paistetaan paistinpannulla kunnes ne saavat kivan värin pintaan.

Lihapullien ei tarvitse olla tasaisia, ne eivät kuitenkaan pysy samalla tavalla koossa paistinpannulla kuin lihapullat jotka sisältävät kananmunaa ja korppujauhoja, joten niitä ei kannata heitellä pannulla. Käännä vain lihapullat yksitellen lusikalla tai paistinlastalla kunnes ne ovat joka puolelta saaneet kauniin värin pintaan. Kypsiä niiden ei tarvitse tässä vaiheessa olla koska lihapullat kypsennetään hauduttamalla valmiiksi paistetun sipulin, spagetin ja mausteiden kanssa jolloin ne maustuvat lisää. Mausteet ovat vain paistinnesteessä, keitetyssä spagetissa sekä lihapullien pinnalla. Ja vaikkei tämä ole esteettisesti kaunista, kannatta lihapullat halkaista niitä syödessä, ja sekoittaa spagetin kanssa jotta kastike makujen maustaa lihapullat myös halkaisupinnalta.

Aina kun on kyse jauhelihasta olisi tietenkin parasta olisi jauhaa liha itse, mutta kaupasta ostettukin käy vauhdikkaalle jos on hyvin kiire, ja sika-nauta on parasta koska siinä on rasvaa. Vaikkei saisi panna kylmää lihaa paistinpannulle suoraan paistumaan voi sen hätätapauksessa tehdä, kunhan ei vain lisää liikaa kylmää lihaa paistinpannulle, jolloin liha alkaa ruskistumisen sijaan kiehua ja sitkistyy. Joten kaupasta tullessasi, älä pane jauhelihaa jääkaappiin vaan jätä se pöydälle kunnes alat sitä kypsentämään. Voit tietenkin myös käyttää vain häränlihaa mutta tällöin se vaatii enemmän rasvaa ruskistettaessa. 400 gramman jauhelihalla ruokit neljän hengen jolloin tarvitset 300 grammaa kuivaa spagettia.

Kypsennetyt lihapullat säilyvät 3 kuukautta pakkasessa, mutta näitä tuskin kannatta pakastaa laiskan päivän varalle, koska ne ovat jo niin nopeita valmistaa. Näitä lihapullia taas ei kannata valmistaa uunissa, jollei halua niistä rasvattomia, mutta koska rasva on juuri se joka nämä lihapullat maustaa, en suosittelisi sitä.

Spagetti kiehuu samaan aikaa kuin saat lihapullat ruskistettua, jonka jälkeen spagetti kaadetaan paistinpannulle maustumaan, muista vain jättää tilkka spagetinkeitinvettä jottei pannusta tule aivan kuiva. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta. Jos karppaat ovat nämä lihapullat sopivia, käytä vain vihreitä papuja, parsakaalia tai kukkakaalia spagetin sijaan.

Jollei sinulla ole niin kiire voit kokeilla reseptiäni mausteiset lihapullat parsakaalin kera tai perinteiset lihapullat, jollet laiskana mielummin valmista lisäproteiinilla ladattuja jauhelihapihvejä lihapullien sijasta.

Laiskan tytön supernopeat lihapullat
400 g Sika-nautajauhelihaa
300 g spagettia
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
suolaa
rouhittua mustaa pippuria
oliiviöljyä tai voita


Muovaa lihasta sopivan kokoisia lihapullia, ne voivat jäädä epätasaisiksi. Keitä spagetti hyvin suolatussa vedessä (”veden pitää maistua merelle ”), anna kiehua paketin ohjeiden mukaan joka on yleensä noin 8-12 minuuttia. Mausta lihapullat suolalla ja pippurilla. Ruskista lihapullat paistinpannulla keskilämmöllä. Ota ne sivuun kun ne ovat saaneet hyvän värin, niiden ei tarvitse vielä olla kypsiä. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuelti. Kuori valkosipulin kynnet ja hienonna ne. Ruskista sipuli öljyssä tai voissa paistinpannulla ja lisää hienonnettu valkosipuli juuri paistamisen lopussa. Kaada keitetty spagetti lävikköön, ota noin 1 dl keitinvettä talteen ja anna lopun valua pois. Lisää lihapullat, valutettu spagetti, sen keitinvesi pannulle ja anna veden kiehua kokoon ja spagetin maustua. Sekoita aika ajoin. Tarkista maku ja mausta lisää suolalla ja mustalla pippurilla. Asettele spagettia ja lihapullia lämpimille lautasille ja tarjoile oitis vihersalaatin kera. Muista kertoa kaikille ruokailijoille että lihapullat ovat vain pintamaustettuja ja että ne kannattaa halkaista jotta ei maustuvat myös sisältä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...