10. marraskuuta 2011

Aurinkokuivatut tomaatit oliiviöljyssä


Aurinkokuitattuja tomaatteja kotona, syksyn sadon viimeiset punaiset tomaatit kuivattuina oliiviöljyyn säilöttynä.

Viime vuonna valmistin vahingossa uunissa paahdettuja kirsikkatomaatteja koska sain äitienpäivälahjaksi pari kirsikkatomaattia. Nyt taas sain liikaa tomaatteja joista pienen kypsytyksen jälkeen en kuitenkaan halunnut valmistaa tomaattimurskaa ja pakastaa niitä tähän tomaatteja nyt oli liian vähän mutta ajattelin että voisinkin vaihteenvuoksi kuivata niitä.  Jos haluat hyödyntää vihreät tomaattisi voit kokeilla reseptiäni vihreätä tomaattichutneytä.

Olen kuivattanut paljonkin, käyttänyt uunia, saunaa ja tavallista huoneenlämpöä yrtteihin, vihanneksiin, sieniin ja hedelmiin. Ja tomaatteihin suosittelen lämpimästi kuivuria esimerkiksi uunin sijaan, tomaatit kuivuvat paljon nopeammin ja vähemmällä vaivalla kuivurissa kuin uunissa.

Tomaatit kannattaa aina pestä ennen niiden käyttöä, ja koska nämä tomaatit oli aikomus kuivattaa, oli tärkeää että ne kuivuivat kunnolla ennen niiden käsittelyä. Tomaatit kuivuvat parhaiten kotioloissa ja nopeinten kun ne ensin fileoidaan ja niistä poistaa niiden siemenet ja vetisen sisustan, samalla tavalla kuten monessa salaattireseptissäni ja katkarapucocktaileissa. Tämän vetisen sisutan voi hyödyntää toisella tavalla, kuivaamisessa siitä on vain haittaa, se hidastaa kuivumista ja tomaatit voivat jopa mennä pilalla. Kuivattaminen uunissa kestää kauan, yön yli, joten mietin vain onko sillä mitään muuta järkeä kuin että ne on kotona kuivatettuja. Aurinkokuivattuihin tomaatteihin verrattuna uunissa kuivuneet ovat paljon pehmeämpiä kuin kuivurissa taas ne ovat hieman sitkeämpiä. Voit myös kokeilla reseptiäni tomaattihyytelö jossa hyödynnetään tomaatin siemenet ja sisusta tomaattihyytelöön.

Käytin tässä tavallisia tomaatteja, vaikkeivät ne kooltaan olleet hirveän isoja. Tomaattien kuivuttua ladoin ne lasipurkkeihin ja kaadoin oliiviöljyä päälle. Tässä vaiheessa tomaattien sekaan voi halutessaan lisätä mausteita, jos niin haluaa, itse halusin hyvin pelkistettyä tomaattia ja lisäsin vain suolaa, laakerinlehtiä, hivenen timjamia ja mustaa pippuria. Tomaatteja käytettäessä voi myös hyödyntää sen öljyn missä ne ovat säilöttyjä, joten kannattaa miettiä maustaako öljyä ja samalla tomaatteja ja miten niitä maustaa. Tomaattien öljyä voi käyttää mausteöljynä esimerkiksi Bruschettaa tehdessä tai salaattikastikkeessa joten pääsemmekin tärkeään kysymykseen, miten hienolaatuista oliiviöljyä tähän kannattaa käyttää. Ja vastaus riippuu siitä aioitko hyödyntää öljyä tomaattien säilömisen jälkeen, ja mihin. Tomaatit voisi tietysti myös säilyttää kuivattuina tiiviissä lasipurkissa, mutta kun nyt puoliso niin huomaavasti osti oliiviöljyä tähän tarkoitukseen.

Kotona kuivatut tomaatit
tomaatteja
mustaa pippuria
Pari oksaa tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
ripaus suolaa
oliiviöljyä

Huuhtele tomaatit hyvin ja anna niiden kuivua kokonaan lävikössä. Halkaise kuivat tomaatit ja leikkaa ne neljään osaan. Leikkaa terävällä vetisellä sen sisusta siemenineen pois jotta jäljelle jää vain tomaatin hedelmäliha kuorineen. Lado fileoidut tomaatit kuivuriin kuivumaan. Pane kuivuneet tomaatit hyvin pestyyn lasipurkkiin ja kaada hyvää oliiviöljyä päälle kunnes tomaatit peittyvät. Anna tomaattien maustua pari päivää jääkaapin viileässä ennen niiden käyttöä. Avattu purkki kannattaa syödä parin viikon sisällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...