5. lokakuuta 2011

Vegaani ruskeapapusose


Ruskeita papuja sileäksi soseutettuna, punasipulilla ja varsisellerillä maustettuna, oivaa leivän päällistä muillekin kuin vain vegaanille.

Meillä näitä vegaani leivänpäällisiä tulee aika paljon tehtyä, ja voisi melkein sanoa että kaikki ovat periaatteessa sen saman variaatioita. Keitetyt pavut, linssit tai vihannekset soseutetaan ja maustetaan. Riippuen miten rasvaista leivänpäällisestään haluaa lisätään joko öljyä tai osa korvataan keitetyllä vedellä. Voit halutessasi kokeilla myös vihreätä Tapenadea, Hummusta tai Guacamolea leivän päälle, ja kokeilla vaikkapa punajuuresta leivottua hapanleipää, Viljattaren aamiaisämpylöitä tai perinteistä rukiista leivottua hapanleipää.

Tällä kertaa halusin kuitenkin käyttää tavallisia maineeltaan vähän tylsiä ruskeita papuja, mutta jotta tämä taas ei olisi yksi tylsän ruskea mössö lisää, käytin siihen punasipulia sekä varsiselleriä ja kyllähän se väriä lisäsi roimasti. Tämä soseutettu papu on aivan vispipuuron väristä ja hyvin raikasta myös hapanleivän päällä.

Voit joko esiliottaa pavut suolattomassa vedessä vähintään 8 tuntia ja tämän jälkeen keittää ne kypsiksi, edelleen suolattomassa vedessä tunnin ajan, tai oikaista ostamalla suolaveteen säilöttyjä jo valmiiksi keitettyjä ruskeita papuja kaupasta. Jos käytät säilöttyjä papuja kannattaa niitä huuhdella kylmässä vedessä ja antaa niiden valua lävikössä ennen niiden käyttöä.

Tässä reseptissä papujen määrä on valmiiksi keitettyjä papuja, joten kuivattuja papuja tarvitsee vähemmän, noin puolet kuivattuja papuja liotettuihin verrattuna. 1 dl kuivattuja papuja on noin 3 dl keitettyjä papuja papulajikkeesta riippumatta. Muista aina keittää papuja ennen niiden syömistä. Pavut sisältävät lektiiniä, joka on meille myrkyllistä ja haitallista ja voit lukea lisää tästä aiheesta tekstissäni Maissia ja papuja talteen talveksi. Eri pavut sisältävät erimääriä tätä lektiiniä, ja niiden keittoaika vaihtelee tämän mukaan. Jos haluaa voi papujen keitonveden vaihtaa noin puolessa välissä keittoaikaa, ja keittää pavut kypsiksi tässä uudessa vedessä.

Ruskea papusose
300 g ruskeita papuja
1 iso punasipuli
2 sellerinvartta
1 valkosipulin kynsi
1 tl jeeraa
suolaa
mustaa pippuria
1-2 rkl omenaviinietikkaa

Pese sellerin varret ja anna niiden kuivahtaa. Kuori sipuli ja hienonna se sellerin kanssa karkeasti. Kuori myös valkosipuli ja hienonna se. Lisää monitoimikoneeseen, keitetyt ja kypsät pavut ja mausteet. Soseuta kaikki ja lisää vettä kunnes sose on niin paksua kuin itse haluat sen olevan. Perunamuusin paksuus on mielestäni aika hyvä leivänpäälliselle. Tarkista papusoseen maku ja mausta se suolalla ja mustalla pippurilla oman makusi mukaan. Lisää lopuksi omenaviinietikkaa. Anna soseen makujen tasaantua jääkaapissa tunnin verran, ja käytä sitä joko leivänpäällisenä tai dippikastikkeena raaoille vihanneksille. Papusose säilyy tiiviissä rasiassa, tai kulhossa muovikelmulla peitettynä jääkaapissa säilytettynä noin kolmisen päivää.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...